Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Gaz Siparişi Tehlikede

Türkiye'nin Gaz Siparişi Tehlikede

ATKN
22.01.2015 - 12:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yüz binlerce göz yaşartıcı gaz fişeği almayı planladığı Koreli DaeKwang şirketine usulsüzlük nedeniyle soruşturma açıldı, ihracat izninin iptal edilmesi bekleniyor.

BirGün Gazetesi'nden Onur Erdem'in haberine göre; Türkiye’ye göz yaşartıcı gaz satışı yapan Güney Koreli DaeKwang firmasının yasadışı üretim ve belgelerde sahtecilik yaptığı ortaya çıktı. Yetkililer fabrikayı kapatırken DaeKwang’ın gaz ihracat iznini de iptal etmesi bekleniyor. DaeKwang Kore’nin gaz ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştiriyordu.

Kore’deki Monthly Joongang dergisinden gazeteci Choi Jae-Pil, üç gün önce yayımlanan haberinde fabrikanın bulunduğu bölgedeki Nakdong Nehri kenarında yürürken kullanılmış göz yaşartıcı gaz fişeği kovanları bulduğunu, bunun üzerine araştırmasını derinleştirdiğini anlatmış ve bunun sonunda pek çok yasadışı uygulama tespit ettiğini açıklamıştı. O uygulamalardan bazıları şöyle:

Gaz fişeklerinde barut kullanması gereken DaeKwang bunu üretim lisansı olmadan üretti, fitil ve potasyum kloratı ise Çin’den yasadışı yollarla, ithalat izni almadan ülkeye soktu. Şirketi bir süredir izlemeye alan Kore polisi, depolama izni olmadan bir ambarda büyük gaz fişeği stokları biriktirdiğini tespit etti. Bunun üzerine polis sorgusuna alınan DaeKwang Genel Müdürü Hag-Song Kim bu suçları itiraf etti.

FABRİKAYA BASKIN

İtirafın ardından savcılık DaeKwang’ın olası diğer yasadışı uygulamalarını da ortaya çıkarmak için büyük bir soruşturma başlattı. Kore Gümrük Ofisi fabrikaya baskın düzenleyerek tüm yasadışı ithal ürünlerini tespit etti. Polis güçleri ise fabrikaya giderek kapatma emrini tebliğ etti. Bu gelişmelerin ardından Kore Polis İhracat Birimi DaeKwang’ın gaz ihracat iznini iptal etmesi bekleniyor. Böylece, DaeKwang Türkiye’ye gaz satma iznini kaybetmiş olacak.

BirGün Emniyet Genel Müdürlüğü’nün teknik şartnamelerine ulaşarak, 2015 için 1,5 milyon adet gaz fişeği alma planını 9 Kasım 2014’te “Ekmek bulamıyorlarsa gaz yesinler” manşetiyle duyurmuştu. EGM, ilk aşamada 550 bin gaz fişeğini Kore’deki DaeKwang firmasından almayı planlıyordu. BirGün’ün haberinin ardından Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi büyük bir kampanya başlattı. Türkiye’nin yanı sıra Kore’de de göz yaşartıcı gazların satışının durdurulması için eylemler yapıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0