Görüş Bildir
Haberler
Tüm Detaylarıyla WWDC 2016'da Tanıtılan macOS, watchOS 3, Yeni tvOS

Tüm Detaylarıyla WWDC 2016'da Tanıtılan macOS, watchOS 3, Yeni tvOS

Onedio Medya
14.06.2016 - 01:04

San Francisco’da düzenlenen WWDC 2016 etkinliğinde AppleiPhone için iOS 10, Macbook'lar için macOS, Apple TV için yeni tvOS ve Apple Watch için watchOS 3'ü tanıttı. İşte Apple takipçilerinin merakla beklediği yenilikler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

macOS Sierra ve öne çıkan tüm özellikleri

Apple‘ın Mac cihazları için hazırladığı işletim sistemi yeni versiyonuyla birçok önemli yeniliği bünyesinde barındırıyor ve Siri desteği sunuyor.

OS X‘in ismi değişiyor. Artık Mac’lerin işletim sistemi macOS olarak anılacak.

Yeni macOS‘in ismi macOS Sierra. Bu yeni işletim sistemi devamlılığa, icloud’a ve gelişmiş mac deneyimine odaklanıyor.Auto Unlock özelliğiyle Mac’i açmak için Apple Watch kullanılabiliyor. Kullanıcı kolundaki saat sayesinde hiçbir zaman kaybetmeden bilgisayara erişim sağlıyor.

Universal Clipboard adlı yeni bir özellik geliyor. iPhone’dan kopyalanan içerik direkt olarak Mac’deki bir yere yapıştırılabiliyor. Gelişmiş iCloud Drive, dosyalara her yerden erişim sağlıyor. Artık masaüstündeki uygulamalar da kullanıcının tüm Mac cihazlarından ve hatta iPhone üzerinden erişilebilir durumda. Eski dosyalar buluta aktarılarak alandan tasarruf sağlanıyor ve yeni dosyalara yer açılıyor. Yeni macOS eski ve kullanılmayan dosyaları temizleyerek depolama alanının hızla dolmasının önüne geçiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Apple Pay deneyimi macOS’a taşınıyor. Apple Pay online alışverişlerde kullanılabiliyor ve Apple Pay ile ödeme butonuna tıklandığında iPhone üzerinden ilgili sayfa açılıyor ve parmak izi aracılığıyla alışveriş tamamlanıyor. Aynı şekilde Apple Watch üzerinden de alışveriş tamamlanabiliyor. Şimdiden birçok önde gelen firmanın bu özelliğe destek verdiği belirtiliyor. Resim içinde resim özelliğiyle video direkt olarak ekran üzerinde oynatılabiliyor ve böylece video izlemek için yapılan işlemi bölmeye gerek kalmıyor.

Safari’nin sekme özelliği diğer uygulamalara da geliyor. Artık her uygulamada sekmeler kullanılabiliyor ve menülerde dolaşmak eskiye nazaran çok daha kolay oluyor.

Siri artık resmen macOS’de yerini alıyor. Halihazırda  iOS’te yıllardır kullanılan Siri, bir nevi Finder’ın görevini üstleniyor ve istenen dosyaları bulabiliyor. Eskiye göre daha gelişmiş olan Siri, komplike komutları da sorunsuzca yerine getiriyor. Tam ekranda çalışılırken bile Siri’ye komutla erişilebiliyor ve istenen komut gerçekleştiriliyor. İnternet üzerinden arama yapılabiliyor ve bulunan soruçlar direkt olarak Siri’nin arayüzü üzerinde görüntüleniyor. iPad üzerinden yapılan bir kopyalama işlemi Mac’e aktarılabiliyor. Sierra’nın geliştirici sürümü bugün indirmeye sunuluyor. Son kullanıcı için ise Temmuz’da indirilebilecek.

watchOS 3 “anında” açılan uygulamalarla geliyor

watchOS 3 “anında” açılan uygulamalarla geliyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Apple’ın Apple Watch için geliştirdiği watchOS WWDC 2016’da yeni versiyonuyla kullanıcıların karşısına çıktı. Yeni versiyon kullanıcılar tarafından istenen birçok özelliği bünyesinde barındırıyor.

watchOS 3 hız konusunda watchOS 2’den 7 kat daha hızlı. Göz açıp kapayıncaya kadar uygulamayı açmak mümkün oluyor ve ayrıca uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapılabiliyor. Alt kısımdan yukarı doğru kaydırma yapıldığında kontrol merkezine hızlıca ulaşılıyor. Gelen mesajları cevaplamak için birbirinden farklı seçenekler sunuluyor. Ayrıca hızlı yanıtlara kolaylıkla erişiliyor. Scribble özelliği sayesinde ekrana harfleri yazarak mesaj göndermek mümkün oluyor.

Mickey Mouse‘un yanı sıra Minnie Mouse da saat arayüzler arasına dahil oluyor. Bu arayüzün farklı renk seçenekleri de mevcut. Fitness arayüzünde yenilikler mevcut. Bu arayüz üzerinden direkt olarak aktivite takibi başlatılabiliyor. Ayrıca oldukça basit bir arayüz daha kullanıcılara sunuluyor. Saat arayüzleri arasında değişiklik yapmak için sağa veya sola doğru kaydırma yapmak yeterli oluyor.

Sağ taraftaki menü tuşuna basılı tutulduğunda saat üzerinden acil durum çağrısı gönderilebiliyor ve böylece tehlike altındayken ambulansa veya polise hızlıca ulaşılıyor. Bildiğiniz üzere Acil durum numarası her ülkede farklılık gösteriyor ve belirtilenlere göre Apple Watch, bulunduğu ülkenin kendi acil durum numarasını otomatik olarak arayabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha sosyal aktiviteler

Daha sosyal aktiviteler

Aktivite paylaşımı adında yeni bir özellik Apple Watch’a dahil oluyor. Bu özellikle yapılan aktiviteler aile üyeleriyle veya arkadaşlarla paylaşılıyor. Kişiler arasındaki rekabet, spor yapma isteğini körüklüyor. Direkt olarak aktivite takip kısmından arkadaşlara mesaj gönderilebiliyor ve aktiviteleriyle ilgili yorum yapılabiliyor. Ayrıca aktivite yapan kişiyi sesli olarak motive etmek de mümkün.

Apple engelli kullanıcıları da unutmamış. Tekerlekli sandalye ile yapılan aktiviteler de saat tarafından algılanabiliyor. Konunun uzmanlarıyla çalıştığını belirten Apple, tüm tekerlekli sandalyelerle yapılan aktivitelerin algılanabildiğini ifade ediyor. Engelli kullanıcılar için farklı bildirimler ve aktivite çemberleri sunuluyor.

Derin bir nefes alın

Breathe adı verilen yeni bir uygulama Apple Watch kullanıcılarının kullanımına sunuluyor. Derin nefes almak stresi engellediği için Breathe uygulaması günde 1 dakikayı derin nefes egzersizlerine ayırmayı sağlıyor. Bu uygulamaya saat arayüzünden ulaşılabiliyor ve ekrandaki şık animasyonla derin nefes egzersizleri yapılabiliyor.

Apple Pay artık uygulamalarda kullanılabiliyor. Ayrıca çeşitli sağlık takibi özellikleri, hoparlör, game center, cloudKit vb. özellikler geliştiricilerin kullanımına sunuluyor. Geliştirici sürümü bugün kullanıma sunulan watchOS 3’ün nihai sürümünün sonbahar’da kullanıcılarla buluşacağı belirtiliyor.

Yeni tvOS tüm detaylarıyla tanıtıldı

Yeni tvOS tüm detaylarıyla tanıtıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Apple TV‘nin kendine has işletim sistemi tvOS, yeni güncellemeyle birlikte önemli özelliklere kavuşuyor. Birçok yeni servis ve özellik bu güncellemeyle birlikte kullanıcılara sunuluyor.

NBA 2K, Minecraft ve Sketch Party gibi oyunlar tvOS‘e geliyor. Apple TV’nin uygulaması, kumandadaki tüm özelliklere sahip oluyor. Buradan içerikler seçilebiliyor, yazı yazılabiliyor ve diğer menüler kullanılabiliyor.

YouTube’da artık daha detaylı aramalar yapılabiliyor. Zamana ve türe göre aramalar gerçekleştirmek mümkün oluyor. Direkt olarak kanal ismi söylenerek ilgili kanala ulaşmak mümkün oluyor. Uygulamaya girip kanal seçmeye gerek kalmıyor.

Her servis için tek hesap

Her servis için tek hesap

Single sign-on özelliği Apple TV’ye sadece bir kere giriş yaparak bütün servislere topluca erişim sağlamayı vadediyor. Kullanıcılar her servis için yeni üyelikler almaktan kurtuluyor. iOS cihazından indirilen uygulama direkt olarak Apple TV’ye aktarılabiliyor. Geliştirici sürümü bugün kullanıma sunuluyor, diğer kullanıcılar ise sonbahar dönemini bekleyecek.

LOG

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın