Görüş Bildir
Haberler
WWDC 2016'da Tanıtılan iOS 10 ve Tüm Özellikleri

etiket WWDC 2016'da Tanıtılan iOS 10 ve Tüm Özellikleri

Deniz Gök
13.06.2016 - 22:42 Son Güncelleme: 14.06.2016 - 01:01

Apple, WWDC 2016 kapsamında yeni mobil işletim sistemi sürümü iOS 10‘u tanıttı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Teknoloji dünyasının gözünün kulağının üzerinde olduğu WWDC 2016 geldi çattı ve iOS 10 tüm detaylarıyla birlikte tanıtıldı. Yeni gelen güncelleme Siri için önemli yenilikler vadediyor, bazı tasarımsal yenilikler içeriyor ve gece modu olarak adlandırılan “dark mode” özelliğini kullanıma sunuyor.

iOS 10’da kilit ekranı yenileniyor. iPhone kaldırıldığı anda ekran otomatik olarak açılıyor. Bildirimler artık daha düzenli olarak görünüyor ve 3D touch özelliğiyle bir bildirime basılı tutarak detaylı bilgilere ulaşılabiliyor. Hatta kiliti açmaya bile gerek kalmadan buradan mesajlara cevap verilebiliyor. 

3D touch bildirim panelinde de kullanılabiliyor. Kontrol merkezi tamamen yeni bir tasarımla geliyor ve sağa doğru kaydırarak Apple Music’e erişilebiliyor. Kilit ekranında sola kaydırarak kameraya, sağa kaydırarak widget’lara ulaşılabiliyor. 3D touch daha gelişmiş özellikler sunuyor ve uygulamalara basılı tutulduğunda bazı önemli bilgiler hızlıca görülebiliyor.

Siri

Siri

Siri tabii ki iOS 10’da da büyük bir gelişim gösteriyor. Artık geliştiricilere açılan Siri, 3. parti uygulamalarda kullanılabiliyor. Diğer uygulamalar üzerinden mesaj gönderirken Siri kullanılabiliyor. Fotoğraflar üzerinde aramalar yapılabiliyor, aktivite takip uygulamalarında Siri’den yararlanılabiliyor ve hatta 3. parti ödeme uygulamalarda Siri kullanılabiliyor. Ayrıca sesli konuşma uygulamalarına da Siri ile ulaşılabiliyor.

Yeni klavye akıllı öneri sistemiyle geliyor. Cümlenin yapısına göre gelmesi gereken kelimeyi kendisi öneriyor veya karşı taraftan gelen soruya verilebilecek olası yanıtlar otomatik olarak gösteriliyor. Konuşmadaki anahtar kelimeleri alarak takvimde randevuyu kaydedebiliyor.

Fotoğraflar

Fotoğraflar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar uygulaması gelişiyor ve fotoğrafları bulmak daha kolay hale geliyor. Advanced ComputerVision teknolojisiyle yüzler otomatik olarak tanınıyor ve kişiler ayrı kategorilerde listelenebiliyor. Ayrıca objeler ve mekanlar da tanınabiliyor ve ayrı kategorilere ayrılıyor. Yenilenen arayüzde en özel fotoğraflar öne çıkarılıyor. Kategorilerin üst kısmında otomatik olarak anıların bulunduğu bir video oluşturuluyor ve kullanıcının beğenisine sunuluyor. Videonun süresi ve fonda çalınacak müzik değiştirilebiliyor. Fotoğraf özellikleri aynı zamanda yeni macOS’ta da kullanılabiliyor ve Apple TV’de de yer alıyor.

Haritalar

Haritalar

iOS 10’da haritalar baştan aşağı yenileniyor. Proactive özelliğiyle takvimdeki randevular ve mekanlar birbiriyle senkronize edilebiliyor. Restoranlar yemek türlerine göre ayrılabiliyor. Navigasyon ekranı da yenilenmiş durumda. Yoldaki trafik durumu görülebiliyor, dinamik olarak kamera yakınlaşıp uzaklaşabiliyor. Güzergah üzerinde hangi marketlerin ve servislerin bulunduğuna hızlıca göz atılabiliyor. Artık otomobilin gösterge kısmı üzerinde direkt olarak haritayı görmek mümkün oluyor. 3. parti uygulamalar haritalar üzerinden kullanılabiliyor. Uber vb. ulaşım servislerine de tek dokunuşla ulaşılabiliyor. Bu işlemleri yapmak için haritalar uygulamasından çıkmaya gerek kalmıyor.

Apple Music

Apple Music

15 milyon üyeye ulaşan Apple Music’in tasarımı tamamen değişiyor. Artık daha sade ve kullanımı kolay bir uygulamayla karşı karşıyayız. Apple Music üzerinden direkt olarak kütüphanedeki müziklere erişilebiliyor. İndirilen müziklere girildiğinde iPhone üzerinde bulunan tüm müzikler görülebiliyor. Şarkı sözleri de bu yeni tasarımla birlikte kullanıcılara sunuluyor. For You kısmı da yeni tasarımdan nasibini alıyor ve daha basit bir tasarıma kavuşuyor. Connect kısmı da ana müneye taşınıyor ve For You üzerinden ünlülerin gönderilerine göz atılabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Haberler

Haberler

Haberler uygulaması yeni ortaklarla birlikte daha da büyüyor ve artık daha fazla kaynaktan haberler gösterebiliyor. 60 milyondan fazla haberler uygulaması kullanıcısının olduğu belirtiliyor. Haberler uygulaması da değişimden nasibini alıyor ve sade bir tasarıma geçiş yapıyor. Ünlü yayın ortakları takibe alınabiliyor ve bu kaynaklardan gelen haberler bildirim olarak kilit ekranına düşüyor.

Homekit

Homekit

Homekit’e kameralar, kapı kilitleri vb. birçok yeni cihaz ekleniyor. Dünyanın en büyük akıllı ev sistemi üreticilerinden bazıları Homekit’e destek veriyor. Home adı verilen yeni bir uygulama iOS ana ekranında yer alıyor ve direkt olarak tüm akıllı ev sistemlerine erişim sağlanıyor. Siri’ye “Günaydın” dendiğinde gündüz moduna geçiş yapılıyor ve evdeki cihazlar buna uygun olarak çalışmaya başlıyor. Kontrol merkezinden de Homekit’e erişim sağlanabiliyor. iPhone haricinde iPad ve Apple Watch’ta da Home kullanılabiliyor.

Sesli mesajlar yazıya dökülebiliyor ve yeni güvenlik sistemiyle sesli mesaj gönderen numaranın güvenli olup olmadığı anlaşılabiliyor. Sesli görüşme uygulamaları bundan böyle kilit ekranında açılabiliyor ve kişi kartlarında görüntülenebiliyor.

Mesajlar

Mesajlar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mesajlarda gelişmiş link özelliğiyle gönderilen linkin içeriği direkt olarak görüntülenebiliyor ve hatta gif içerikler oynatılıyor. Video ve fotoğraflar daha kolay bir şekilde göderilebiliyor. Emoji tahmini ile cümleye uygun emojiye hızlıca erişiliyor. Kelimelere dokunularak bu kelimelere uygun emojiler otomatik olarak kullanılabiliyor. Bubble Effect özelliğiyle yüksek sesli veya kibarca bir şey söylenmek istendiğinde balon buna uygun olarak büyüyüp küçülebiliyor. 

Ayrıca gizli fotoğraf ve yazı göndermek mümkün oluyor ve bu içeriğin görüntülenebilmesi için gönderiye dokunmak gerekiyor. El yazısı gönderilebiliyor ve Apple Watch’ta olduğu gibi ifadeler çizilip gönderilebiliyor. Konuşmanın arkaplanında tamamen hareketli efektler oynatılabiliyor.

Tapback sayesinde gönderilen bir fotoğrafı beğenmek gibi yeni bir seçeneğimiz de bulunuyor. Apple Music linkleri mesaj olarak gönderilebiliyor ve paylaşılan müzik Apple Music üzerinden çalınıyor. Mesajlar da geliştiricilere açılıyor ve farklı eklentiler bu uygulamaya dahil edilebiliyor.

Live Photos artık düzenlenebiliyor. iPad’de bölünmüş ekranda safari deneyimi sunuluyor. Gizliliğe yeni versiyonda da büyük önem veriliyor ve kullanıcı bilgileri koruma altında tutuluyor. iOS 10 bugün geliştiricilere sunuluyor, nihai sürüm ise sonbaharda kullanıcılarla buluşacak.

Hangi modellerle uyumlu?

Hangi modellerle uyumlu?

iOS 10 güncellemesinden iPhone 5 ve sonrası cihazlar ile dördüncü jenerasyon iPad'ler ve altıncı jenerasyon iPod'lar faydalanabilecek. 

LOG

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
379
150
25
24
10
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ewok The Hutt

iphone istediğin kadar küfredebilirsin, istediğin kadar gömebilirsin ama androidden daha çok çalıştığı gerçeğini reddedemezsin. 6, 7 sene android kullandım 1... Devamını Gör

Berk

Oh be, artık Siri daha da çok işimize yarayacak :D

Olcay Ozan Çınar

sanki sevişmeyi planlıyomuşsun da öyle bi özellik gelmiş gibi söylemişsin :))

Cengiz Baturhan

Sabırsızlıkla bekliyorum harika bir güncelleme olacağı kesin