Görüş Bildir
Haberler
Topraklarımızdan Doğan 10 Protest Müzik Grubu ve Şarkıcı

Topraklarımızdan Doğan 10 Protest Müzik Grubu ve Şarkıcı

Baruaf Kleams
07.08.2015 - 18:04

Protest Müzik topraklarımızda 1970'den sonra filizlenmeye ve büyümeye başlayan bir türdür. Liriklerinde ağır, sert ve politik duruş bulunan bu türün ülkemizdeki en güzel 10 örneğini bu içerikte bulabilirsiniz. Müziklerimiz dilden dile! Eksik ve gözden kaçanlar için yorum yazabilirsiniz. 

Not: Ahmet Kaya'yı eklemiyorum, hepimiz zaten adımız gibi biliyoruz...

1. Grup Yorum

1. Grup Yorum

1985'te Tuncay Akdoğan, Metin Kahraman, Kemal Sahir Gürel, Ayşegül Yordam tarafından kurulan müzik grubu. Onlarca güzel insanı bünyesinde barındırmış ve barındırmaktadır. Son albümlerinde Ruhi Su'nun parçalarını yorumlamışlardır. Ücretsiz halk konserleri ile hınca hınç dolu meydanlara çıkan Grup Yorum'un parçaları yıllar boyu dilden dile dolaşacaktır. Benim önerim ise Uğurlama. Sözlerini Rize/Pazar doğumlu İbrahim Karaca yazmıştır.

Grup Yorum - Uğurlama

2. Grup Kızılırmak

2. Grup Kızılırmak

1990 yılında Grup Yorum'un eski elemanlarından Tuncay Akdoğan, İlkay Akkaya ve İsmail İlknur  tarafından kurulmuştur. Bir Nehir Ki Ömrüm, Munzur, Satarsın Bu Canı, Ah Sensiz, Kime Kin Ettin, Yitip Giden gibi popüler parçalara da imza atmışlardır.

Grup Kızılırmak - Satarsın Bu Canı

3. Tuncay Akdoğan

3. Tuncay Akdoğan

Kızılırmak'ta bahsedecektim ama benim hayatımı etkileyen,güzellikler veren bu insanı ayrı olarak yazmak istedim.

Tuncay Akdoğan, Adana Doğumlu. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Grup Yorum'un Sıyrılıp Gelen, Haziranda Ölmek Zor ve Türkülerle albümlerinde beste ve söz yazarlığı yaptı bunun yanı sıra davul, cura, bağlama da çalıyordu.

1989 yılında İlkay Akkaya ile birlikte Grup Yorum'dan ayrıldı. 1990'da Grup Kızılırmak'ı kurdu. Kızılırmak'ta Ölüme de Tilli, Geçmişten Geleceğe Pir Sultan Abdal, Gidenlerin Ardından, Aynı Göğün Ezgisi, Güneşin Olsun, Pir Sultandan Nesimi'ye Anadolu Türküleri, Çığlık ve Rüzgarla Gelen ve Günde Dün adlı dokuz albümünde besteleri, şarkı sözleri ve yorumlarıyla yer aldı.

1998'te Kızılırmak'tan ayrıldı. 2000 yılında Grup Serüvencileri kurdu. Veda adlı bir albüm çıkardı ve ardından grup dağıldı.

21.11.2004 gecesinde tek başına kaldığı evde elektriklerin kesik olmasından dolayı Bir Nehir Ki Ömrüm albüm çalışmasına yaktığı mumlar ile devam ediyordu. Mumların devrilmesiyle evinde çıkan yangında hayatını kaybetti. Tuncay Akdoğan gülümseyen yüzüyle ve can veren sesiyle 46 yaşında hayata veda etti.

Tuncay Akdoğan - Bir Nehir Ki Ömrüm

4. Bandista

4. Bandista

Bandista, 2006'da İstanbul'da kurulan Django, Reggae, Ska, Dub, Bratsch, Afro-Beat ve Anadolu müziğini harmanlayan protest müzik grubu. Kuruluşunun ardından albümlerini internette copyleft olarak yayınlamış ve kısa sürede adını duyurmuştur.

Bandista - Yan Babilon!

5. Grup Munzur

5. Grup Munzur

Grup Munzur 1992'de dört kişiyle İzmir'de kurulan bir müzik grubudur. Sayısız konserler verip Zazaca, Kürtçe, Türkçe, Lazca parçalar seslendirmişlerdir. Babanın Türküsü, Beklenen Uzak Değil, Bahara Çağrı, Haykırış, Kızıl Anka, Tutuşturun Geceleri adlarında 6 albümü bulunmaktadır.

Grup, sanat faaliyetine 1992 yılında dört kişi ile İzmir’de başladı. Çeşitli etkinlikler ve konserlerden sonra 1993’te İstanbul’a gelen grup, düzenli çalışmalar için uygun bir mekânın olmaması nedeniyle, çalışma yeri olarak dernek ve sendikalara yöneldi. Özellikle muhalif kimlikli müzik gruplarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan çalışma mekânı sorunu o dönem zorluklarla da olsa aşılmış oldu. Grup Munzur çalışmalarına, 1994 yılından bugüne değin Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nde devam etmektedir.

Önerim Hasret Gültekin'in parçası olan Rüzgarın Kanatlarında.

Grup Munzur - Rüzgarın Kanatlarında

6. Hasret Gültekin

6. Hasret Gültekin

1971 yılında İmranlı'da dünyaya geldi. İlk albümünü 16 yaşında çıkardı. Pir Sultan Abdal Kültür Festivali'ne katılmak üzere gittiği Sivas'ta konakladığı Madımak Oteli'nin kundaklanması sonucu yaşanan katliamda 34 kişiyle birlikte yaşamını yitirdi. Ölümünden 72 gün sonra, 13 Eylül 1993'te Roni Hasret adı verilen bir oğlu oldu.

Hasret Gültekin - Rüzgarın Kanatlarında

7. İlkay Akkaya

7. İlkay Akkaya

İlkay Akkaya 1964 doğumludur. Tuncay Akdoğan gibi o da Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirmiştir. Profesyonel anlamda müziğe Grup Yorum'a katılarak başladı. Grup Yorum'da Berivan-Haziranda Ölmek Zor ve Türkülerle albümlerinde çalışmalar yaptı.

Dillere pelesenk olan onlarca müziğe imza attı.

İlkay Akkaya, 2008 yılında Yeşiller Partisi'nin kurucular kurulunda ve parti meclisinde yer aldı.

Önerim ise Kızılırmak döneminde yapmış oldukları Adıyaman türküsü ve bu türkünün ise bir öyküsü var. Grup Kızılırmak Adıyaman'da bir konsere giderken, otobüsleri kaza yapar ve 5 yaşında bir kız çocuğu ölür. Bunun üzerine Yaşar Aydın bu ağıtı vefat eden küçük kıza yazar...

İlkay Akkaya - Adıyaman

8. Suavi

8. Suavi

1950 Kırıkkale doğumlu.Kırıkkale'de Meçhuller Grubunu kurdu ve aktif müzik hayatına başladı. ODTÜ Mimarlık bölümü mezunu olan Suavi Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi önemli isimlerin şiirlerini besteledi. bi'kafalar adlı YouTube kanalının Suavi'yle yapmış olduğu söyleşi mutlaka izlenmeli. Suavi'den önerim ise bestelenmiş bir şekilde Ahmed Arif'in İçerde şiiri.

Suavi - Dağlarına Bahar Gelmiş Memleketimin

9. Zuğaşi Berepe

9. Zuğaşi Berepe

1993 yılında Mehmedali Barış Beşli'nin Lazca sözlü ve politik içerikli müzik yapma fikri üzerine M. B. Beşli, Kazım Koyuncu tarafından 'ŞK'U' (biz) adıyla kuruldu. İki arkadaş bir yıl sonra aralarına İlhan Karahan ile Metin Kalaç’ı da alarak grubun adını Zuğaşi Berepe’ye (Denizin Çocukları) dönüştürdü Ka Tun Mita Xendasoç adlı albümlerinden sonra dağıldılar. Önerim ise Avaskalani Cuneli

Zuğaşi Berepe - Avaskalani Cuneli

10. Bajar

10. Bajar

Bajar, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun bir projesi olan Kürtçe ve Türkçe folk rock müzik grubudur. Kürtçe de şehir, kent anlamına gelen Bajar'ın vokalinde Kardeş Türküler'den tanıdığımız Vedat Yıldırım bulunuyor. Önerim ise Bahoz (Fırtına) parçası.

Bajar - Bahoz

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
39
23
15
11
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ozan Şen

-S E L D A B A Ğ C A N-

Kayra

Oraya bi Saian eklemenizi rica edicim

Tuğçe Oğuz

Cem Karaca'yı aradı gözlerim