Görüş Bildir
Haberler
TCMB Duyurdu! Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerini TL'ye Dönüştüren Şirketlere Destek

TCMB Duyurdu! Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerini TL'ye Dönüştüren Şirketlere Destek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yurt dışı kaynaklı dövizlerini TL'ye çeviren firmalara çevrilen miktarın yüzde 2 'si kadar destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine paralarını yatıran şirketler için uygulanan 'vergi istisnası' süresi 2022 yılı sonunu kapsayacak şekilde genişletildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Resmi Gazete'de yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlandı

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB'ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk Lirasına çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Dövizlerin kaynağını bankalar tespit edecek

Dövizlerin kaynağını bankalar tespit edecek

Firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40'ını TCMB'ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk Lirasına çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek. 

TCMB'ye satışı yapılacak dövizlerin ve Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacak.

'Vergi istisnası' süresi uzatıldı

'Vergi istisnası' süresi uzatıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca şirketlerin yurt dışı kaynaklı paralarını Kur Korumalı Mevduat hesabına yatırması durumunda faiz ve kur farklarının gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulmasına ilişkin süre de uzatıldı. 

Buna göre şirketlerin 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında bulunan yabancı paralar da KKM ile getirilen vergi istisnasından yararlanabilecek. Düzenleme ilk çıktığında dönüşüm için 31 Aralık 2021 tarihli mevduatlar dikkate alınmış, Cumhurbaşkanına bu süreyi uzatma yetkisi verilmişti. Cumhurbaşkanı bu yetki ile süreyi son olarak 30 Eylül 2022 tarihine uzatmıştı. KKM’de olası yeni süre uzatımı için kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.

KKM dönüşümünde de faiz değişikliği

KKM dönüşümünde de faiz değişikliği

Dövizden TL'ye geçişlerde kur farkı TCMB tarafından üstlenildiğinden, faiz sınırı değişti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altına düşmemek üzere bankalar tarafından belirlenebilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın