Görüş Bildir
Haberler
Tatilini Doğa Yürüyüşü ve Kamp Yaparak Geçirmek İsteyenler İçin Birbirinden Güzel 10 Parkur

Tatilini Doğa Yürüyüşü ve Kamp Yaparak Geçirmek İsteyenler İçin Birbirinden Güzel 10 Parkur

tezcan
01.03.2016 - 16:07

Doğa yürüyüşü ya da trekking olarak bildiğimiz doğa tatili biçimi, bizlere alternatif bir tatil planı sunuyor. Sadece bir otelde kalarak güneşlenip denize girmek yerine; hareket halinde, daha ucuza ve tadını çıkararak rüya gibi bir tatil vadediyor. Bu tatil biçimi Türkiye'de yeni yeni gelişse de özellikle gençler arasında çok popüler. Sırt çantanızı alıp gidebileceğiniz, koruma altındaki parkurları derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aladağlar

1. Aladağlar

Toroslar’ın orta ve güneydoğu bölümünden yükseliyor. En yüksek zirvesi 3756 metre ile Demirkazık Dağı. Tamamı milli park içinde. Niğde’ye 60 km. uzaklıktadır. Her gün minibüs seferi var. Önemli trekking bölgeleri Yedigöller, Sokulupınar, Maden Boğazı, Kapızbaşı Şelaleleri, Sarımadenler ve Akşampınarı. Niğde’den araçla bir buçuk saatte Çukurbağ veya Demirkazık köyüne gidiliyor. Burada otel hizmeti veren bir dağ evi var. İsteyen bir buçuk saat mesafedeki Sokulupınar’da kamp kurabilir. Çukurbağ köyünden iki saatlik bir yürüyüşle Emli Vadisi’ne varılıyor. Buradan Kaldı, Güzeller ve Alaca zirvelerine tırmanmak mümkün. Trekking için en uygun dönem yaz ayları. Kalker kayalardan oluşan Aladağlar’da Emli ve Barasama vadileri dışında ormanlık alan yok. Yürüyüş boyunca alpin bitki topluluklarına rastlarsınız.

2. Kaçkarlar

2. Kaçkarlar

Trans Kaçkar ve Trans Yayla parkurları en çok tercih edilenler arasında. Trans Kaçkar parkuru Artvin’den Rize’ye 45 km'dir. Bir haftada tamamlanan parkur 20 saat süren yürüyüş yolu Hevek’te başlıyor, Ayder Yaylası’nda son buluyor. İlk kamp yeri olan Hevek Yaylası’ndan sonra Olgunlar, Nasraf ve Dilberdüzü Yaylası’na varılıyor. İsteyen, Hevek ve Ayder’de pansiyonda konaklayabilir. Son olarak Denizgölü Yaylası aşılarak Kaçkarlar’a varılıyor. Trans’ı geçmek için Olgunlar Yaylası’na geri dönülerek, Naletleme Geçidi aşılıyor, Karadeniz Gölü’ne varılıyor. Hevek’te Arhal Kilisesi ve Tek Kale görülebilir. Trans Kaçkar parkuru, Trans Yayla’ya göre daha zor. Trans Yayla’da Fırtına ve Ayder vadileri arasında kalan Sıratepe yaylaları aşılıyor. Orta zorlukta bir parkurdur.

3. Likya Yolu

3. Likya Yolu

Türkiye’nin trekking yapılmaya en uygun parkurlarından biridir. Antalya Çıralı- Likya Yolu, Antalya- Fethiye arasında bağlantı sağlayan tarihi yolda bulunuyor. 500 kilometrelik Likya Yolu’nun en önemli bölümü Yanartaş bölgesidir. Ulaşım Kemer- Kumluca arasında sefer yapan minibüslerle sağlanıyor. Trekking için turistlerin tercih ettiği Likya Yolu’nun çoğunlukla Yanartaş’a kadar olan ilk bir kilometrelik bölümü kullanılıyor. Dileyen bölgenin hemen yakınındaki kamp alanlarını kullanabilir. Yürüyüş boyunca Yanartaş’ın yanı sıra, adak ağacına mutlaka uğranıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Yeşil Kamp

4. Yeşil Kamp

Önce Ağrı’dan 97 km. uzaklıktaki Doğubeyazıt’a varılıyor. Doğubeyazıt’tan Eli Köyü’ne kiralık arabayla ulaşmak mümkün. Yürüyüş Eli Köyü’nde başlıyor ve 3 bin 200 metrededeki Yeşil Kamp’a kadar devam ediyor. 1200 rakıma yaklaşık beş saatte varılıyor. Gece konaklama Ağrı’da yapılacaksa, Yeşil Kamp’a kadar hayvan kiralayarak çadır, uyku tulumu gibi kamp malzemelerini taşıtabilirsiniz. Buradan Ağrı Dağı’nın güney tarafında bulunan yerleşim merkezlerini, Doğubeyazıt’ı görmek mümkün. Gece, kamptan Doğubeyazıt’ın Gürbulak Sınır Kapısı izlenebilir. Doğubeyazıt’ta konaklama imkanı var. Trekking ya da tırmanış için gelenler, kendi çadırlarını getiriyor.

5. Köprülü Kanyon

5. Köprülü Kanyon

Manavgat sınırları içindeki Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda yer alıyor. Kanyon, 14 km. uzunluğunda, 100 metre derinliğinde, gür sedir ormanları ile kaplı bir vadi. Köprü Irmağı’nın, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, Türkiye’nin en uzun kanyonu özelliğini taşıyor. Kapadokya’daki peri bacalarına benzeyen doğal görünümü ile trekking için uygun. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarında kamp yapmak için alanlar var. Ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesisler de bulunuyor. Milli Park’ta çadır ve karavanla konaklama yapılabiliyor. Yol boyunca MÖ 5. yüzyılda kurulmuş antik Selge şehrinin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis Tapınakları, sarnıçlar, su kemeri görülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Erikli Yaylası

6. Erikli Yaylası

Yalova’nın Çınarcık ilçesi Teşvikiye Köyü çevresinde bulunan Erikli Yaylası parkurunda, farklı doğal güzellikleri bir arada bulabiliyorsunuz. Bunun için önce Teşvikiye Köyü’ne gitmeniz gerekiyor. Yürüyüşe buradan başlıyorsunuz. Köyü biraz geçtikten sonra ormancıların kullandığı patikayı takip ederek yaylaya varılıyor. Bir buçuk saat süren parkurun ilk bölümü yokuş yukarı olduğu için biraz yorucu. Toplam dört saat süren parkurun ikinci bölümü dereyi takip ederek iki şelaleye varılmasıyla tamamlanıyor. Kestane ağaçları arasında başlayan yürüyüşe kiraz, böğürtlen, ceviz, erik, elma ve muşmula ağaçları arasından devam ediliyor.

7. Bafa Gölü

7. Bafa Gölü

Bafa Gölü, Milas sınırları içinde, Söke Ovası’nde yer alıyor. Milas-Söke karayolu üzerindeki Çamiçi İlçesi’nden geçilerek 10 kilometrelik bir yoldan sonra ulaşılıyor. En güzel yürüyüş parkuru göl kenarındaki Heraklia kentinden tarihi Latmos Dağı tepelerine çıkan Kral Yolu yürüyüş parkuru. Kapıkırı Köyü’nden başlayan yürüyüşle Antik Kral Yolu izlenerek, Beşparmak Dağları üzerinde, tarih öncesi resimler ve erken Hıristiyanlık döneminden Freskler bulunan mağaralara ve manastır kalıntılarına çıkılıyor. Yürüyüş 14 saat sürüyor. Kapıkırı köyünden başlayan daha kısa bir yürüyüş parkuru daha var. Çok belirgin olarak görünen patikayı takip edenler 2 buçuk saati süren bir yolculukla tepeye çıkıyor. Yürüyüş boyunca çeşitli yükseltilerde antik kente ait surlar, kuleler görülüyor.

8. Ihlara Vadisi

8. Ihlara Vadisi

Vadiye, Aksaray-Nevşehir karayolunun 11. kilometresinden sapılarak gidiliyor. Kanyonu, Hasandağı’ndan çıkan bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler oluşturuyor. Bu çatlaklardan yol bulan kanyon bugünkü halini Melendiz Çayı sayesinde almış. 14 kilometre uzunluğundaki vadi Ihlara’dan başlayıp, Selime’de bitiyor. Vadinin yüksekliği yer yer 100-150 metreyi buluyor. Yürüyüş boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınak, mezar ve kiliseleri gezebiliyorsunuz. Bazı barınak ve kiliseler yeraltı şehirlerinde ve birbirlerine tünellerle bağlantılı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Sülüklü Göl

9. Sülüklü Göl

Adapazarı'nın Akyazı ilçesi yakınlarında, Akyokuşkavağı Köyü'nde yer alıyor. İstanbul’dan yaklaşık üç saat uzakta. Tabiatı Koruma Alanı girişinden itibaren göle kadar takip edilen toprak yangın yolu dokuz kilometre. Parkurun gidiş dönüş yolu toplam 16 km. Yürüyüş bazen toprak, bazen ormanlık yol içinden, 1200 metrede bir set gölü olan Sülüklügöl’e kadar sürüyor. Üç asır önce bir heyelan sonucu meydana gelen gölün içinde cansız Göknar ve Meşe ağaçlarını görebilirsiniz. Adını eskiden içinde bulunan sülüklerden almış. Gölde alabalık yetiştirilmeye başlandıktan sonra sülüklerden eser kalmamış. Sülüklügöl’e gitmek için en uygun zaman bahar ayları. Yaklaşık dört-beş saat süren Sülüklügöl yürüyüşü yorucu ama bol oksijenli havası ve eşsiz manzarası tercih ediliyor.

10. Bolkar Dağları - Medetsiz Zirvesi

10. Bolkar Dağları - Medetsiz Zirvesi
s135.photobucket.com

Bolkar Dağları’nın 3 bin 524 metrelik zirvesi, Ulukışla’nın 20 km. güneydoğusunda. Medetsiz’e Adana-Pozantı karayolundan gidiliyor. Dik ama teknik tırmanış gerekmeyen tırmanışla zirveye varmak altı saat sürüyor. Kışın kar yüzünden bu parkur tavsiye edilmiyor. Medetsiz Zirvesi’ne ulaşmak için alternatif bol. Ama düşük seviyeli bir eğime sahip olan Maden Köyü üzerinden takip edilen yolda, Meydan Yaylası ve Koyunaşağı Geçidi'nden gidilerek zirveye ulaşılan yol tavsiye ediliyor. Zirvede Hasan Dağı ve Aladağlar çok net görülüyor. Güneyden görülen kısmı daha heybetli ve güzel. Kuzey yolu için kamp yeri dağın son düzlüğü veya Koyunaşağı Geçidi'dir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
109
65
5
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gezsene Co

Sülüklü göl detaylı bilgi https://gezsene.co/2017/04/06/suluklu-gol-akyazi/