Görüş Bildir
Haberler
Tatil Yörelerinde Bayram İyi Geçmedi: Turizmciler Yazdan da Çok Umutlu Görünmüyor

Tatil Yörelerinde Bayram İyi Geçmedi: Turizmciler Yazdan da Çok Umutlu Görünmüyor

Rusya-Ukrayna savaşı ile en önemli iki pazarında daralma riski artan turizm sektörü, sezon başında bayram tatilinden umduğunu bulamadı. Hükümet ise 45 milyon turist, 35 milyar dolar gelir beklerken, turizmde bu hedeflere ulaşılmasını turizmciler mümkün görmüyor. Rusya’dan en fazla 1,5 milyon kişinin geleceği ve Avrupalı turistin de siyasi gelişmelerin etkisi ile Türkiye’yi tercih etmediğini vurguluyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlar umutlu

Bakanlar umutlu

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat haberine göre, İstanbul’da nisan ayı otel doluluk oranları yüzde 68 oranında bulunurken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu oranın mayıs ayında yüzde 92’ye çıkacağını söylemişti. Bayram öncesi yaptığı açıklamada Nebati, Rus turistlerin geleceğini ve ödemeler konusunda sıkıntı yaşanmayacağını açıklamıştı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise 2022 yılı için 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefinde ısrarlı olduğunu her açıklamasında söylüyor.

İstanbul’a bakarak Türkiye turizmini ölçmek doğru değil

İstanbul’a bakarak Türkiye turizmini ölçmek doğru değil

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, İstanbul’un yatak sayısının Türkiye’nin yüzde 10’u bile olmadığını belirterek turizm hedefleri için oradan yola çıkmanın doğru olmadığını belirtti. Turizmin kalbinin Ege ve Akdeniz olduğunu dile belirterek, bu bölgelerde bayramda yabancı turist sayısının az olduğu, özellikle Avrupalı turist sayısında büyük azalma olduğu belirtildi. Eski bayramlara göre otellerde istenilen doluluk oranlarının yakalanamadığını belirten Karcılıoğlu, şunları söyledi:

Bodrum’da geçen yıl bu dönemde yüzde 80 olan doluluk oranları bu yıl yüzde 50’lerde. Ayrıca birçok otel doluluk oranını artırmak için fiyatları düşürdü, zararına satış yaptı. Bunun yanı sıra en çok para harcayan Avrupalı turist sayısı da her geçen gün düşüyor. Siyasete girmek istemiyoruz ama Gezi ve Kaşıkçı Davaları ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme gibi dünya basınına yansıyan olaylar turizme zarar veriyor. Yunanistan ve İspanya gibi rakiplerimiz bu gibi olayları Avrupa pazarında lobi faaliyeti yaparken kullanıyor ve pazardan alacağımız payı azaltıyorlar.

Kültür Bakanlığı verilerine göre; 2022’nin ilk üç ayında İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 135 artışla 2 milyon 904 bin oldu. En çok turist sırasıyla İran, Rusya ve Almanya’dan geldi.

Kültür Bakanlığı verilerine göre; 2022’nin ilk üç ayında İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 135 artışla 2 milyon 904 bin oldu. En çok turist sırasıyla İran, Rusya ve Almanya’dan geldi.

Turizm danışmanı Mehmet Gülova ise sektörün hedefe uzak olduğunu söylerken, bayramın umulduğu gibi geçmediğini belirtti. Gülova, “Ülkenin içinde bulunduğu siyasi ortam malum. Bu ortamda Antalya bölgesi çok turist çekemiyor. Ege’de biraz turist var ama Antalya’da durum sıkıntılı. Yerli turist zaten geceliği minimum 1-2 bin lira olan tatili karşılayamıyor. Maaşlı çalışanlar tatil yapamaz, kısacası otellerin bu sene para kazanması çok zor” dedi.

Bodrum Delfia Otel sahibi Mehmet Dağoğlu, bayram yoğunluğunun beklenenin altında geçtiğini söylerken, özellikle yerli turistte büyük düşüş olduğunu belirterek “Hedeflenen turist sayısı yakalanacak gibi değil. Yerli turiste güveniyordu sektör her krizde ama maalesef bu sefer yerli turistin çok daha büyük dertleri var” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Putler

2. fotodaki kırmızı üstlü kız bu a koduğum niye bizim fotoğrafımızı çekiyo diyo :D