Görüş Bildir
Haberler
Tarantino'dan Nolan'a Sinema Evreninde Ses Getirmiş Yönetmenlerin Favorileri Arasında Yer Alan Filmler

Tarantino'dan Nolan'a Sinema Evreninde Ses Getirmiş Yönetmenlerin Favorileri Arasında Yer Alan Filmler

Arya Genç
30.05.2023 - 20:17

Bir film yönetmeninin rolü son derece önemlidir; senaryoyu hayata geçiren vizyondan sorumludur. Oyuncular ve kameralar yönetmenlerin komutasındadır. Genellikle yönetmenlerden ziyade ortaya koydukları işlere odaklanırız. Ancak bu içeriğimizde bir farklılık yapacağız... 

Yönetmenlerin izlemeye ve övmeye doyamadıkları favori filmlerinden bazıları nelermiş birlikte bakalım dedik. Siz de bi kenarda tutun, film izlemek istediğinizde belki buradan seçersiniz. :) Öyleyse lafı çok uzatmadan şöyle içeriğimize geçelim! 🙌👇🤩

Kaynak: https://www.unpublishedzine.com/film/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Martin Scorsese - The Red Shoes (1948)

15. Martin Scorsese - The Red Shoes (1948)

Eğer Scorsese hayranıysanız, İngiliz film yapımı ikilisi Michael Powell ve Emeric Pressburger tarafından yazılan ve yönetilen The Red Shoes filmini sevdiğini biliyor olabilirsiniz. Hans Christian Andersen'ın aynı adı taşıyan karanlık bir peri masalına dayanan The Red Shoes, gelecek vaat eden dansçı Victoria Page'in, 'The Ballet of the Red Shoes' da başrol oynamasını ve gösterinin genç bestecisine aşık olmasını konu alıyor. 

Sonunda, Victoria, aşk ve dansa olan bağlılığı arasında bocalıyor. Victoria'nın durumu aracılığıyla film, sanatın bir sanatçının hayatını nasıl tüketebileceğini keşfediyor. Büyüleyici dans sahneleri içeren bu muhteşem Technicolor filmi, Scorsese'ye göre yılda en az bir kez yeniden izlediği bir film.

Diğer favorileri arasında Fellini'nin ve Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'nın Ashes and Diamonds  filmi bulunmaktadır.

14. Michael Haneke - Psycho (1960)

14. Michael Haneke - Psycho (1960)

Funny Games ile hayranlık toplayan ve Amour ile Oscar alan, kolay izlenemeyen filmlerin ustası Michael Haneke'yi yakından takip eden hayranları, Alfred Hitchcock'ın Psycho'suna olan hayranlığını da bilirler sanıyoruz ki.

Hitchcock'ın başyapıtı olan Psycho'da para emanet edilen Marion'ın kaçışı ve ardından polisler ve tanıdıklarından kurtulmak için sığındığı bir otelde yaşadıkları anlatılıyor. 

Diğer favorileri arasında Au Hasard Balthazar, Salo ve The Exterminating Angel bulunmaktadır.

13. Greta Gerwig - Singin’ in the Rain (1952)

13. Greta Gerwig - Singin’ in the Rain (1952)

Greta Gerwig'e göre, efsanevi müzikal film Singin' in the Rain, en çok izlediği ve ona film yapması konusunda ilham veren bir film. 

Singin' in the Rain, sessiz filmlerin 'talkies' olarak bilinen konuşmalı filmlere geçiş yaptığı dönemde film yapmaya çalışan bir grup oyuncu ve sanatçıyı konu alıyor. Akılda kalıcı melodileri ve enerjik dans sahneleriyle, film zamansız bir klasik olarak yerini alıyor. Gerwig hayranları için filmlerinin bir 'konfor alanı' sağladığı ve Singin' in the Rain'in neşeli doğasının da aynı atmosferi verdiğini düşünüyor. Gerwig de öyle düşünüyor olmalı. :)

Diğer favorileri arasında Howard Hawks'un Rio Bravo ve Chantal Akerman'ın Jeanne Dielman filmi bulunmaktadır.

12. Pedro Almodovar - Some Like It Hot (1959)

12. Pedro Almodovar - Some Like It Hot (1959)

Rahatsız edici filmler dendiğinde akla gelen yönetmenlerden biri olan Almodovar'ın favori filmi, Billy Wilder'ın Some Like it Hot'ı. Hatta filme hayran olduğunu söylüyor.

Some Like it Hot filmi, kariyerlerinde güçlükler yaşayan iki Chicago’lu caz müzisyeni Joe ve Jerry'nin 1929’da yaşanan bir katliamın iki tanığı olması, kendilerini gören gangsterlerden de canları pahasına kaçmalarında etrafında şekilleniyor. İkili Miami'de kadın kılığına girerek yaşadıkları serüvenlere odaklanıyor. 

Diğer favori filmleri arasında The Night of the Hunter, All About Eve, Midnight ve Leave Her to Heaven yer almaktadır.

11. Bong Joon-ho - Cure (1997)

11. Bong Joon-ho - Cure (1997)

Bong Joon-ho, Japon korku filmi olan Cure'u tüm zamanların en büyüklerinden biri olarak görüyor ve kendi çalışmaları üzerinde derin bir etkisi olduğunu kabul ediyor. 

Kiyoshi Kurosawa tarafından yönetilen Cure, her bir kurbanın boynunda X işaretinin bulunduğu ve her bir suçlunun suçu hatırlamadığı bir dizi korkunç cinayeti araştıran bir dedektifin hikayesini anlatan bir film. Film, ürkütücü atmosferi ve kasvetiyle uluslararası alanda eleştirmenler tarafından övgüye boğuluyor. Eğer korku filmi hayranıysanız, Bong Joon-ho'yu dinlemeli ve bu filmi hemen izlenecekler listesine eklemelisiniz.

Diğer favorileri arasında Coen kardeşlerin Fargo ve David Fincher'ın Zodiac filmi bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Christopher Nolan - 2001: A Space Odyssey (1968)

10. Christopher Nolan - 2001: A Space Odyssey (1968)

Birçok insan için, genç bir çocukken izlenen filmler genellikle en büyük etkiyi yaratır. Stanley Kubrick'in 2001: __A Space Odyssey, Christopher Nolan için 'o' film... Inception ve Interstellar gibi metafizik temaları keşfeden filmleriyle tanınan Nolan'ın kendi çalışmaları üzerindeki 2001 etkisi oldukça belirgin. 

Kubrick'in başyapıtı olarak kabul edilen 2001: A Space Odyssey, HAL adlı bir yapay zekâ bilgisayarının kontrol ettiği bir uzay gemisiyle Jüpiter'e yapılan bir uzay misyonunu konu alıyor. Film, çığır açan özel efektlerin kullanımı, bilimsel doğruluk ve sessiz gerilimiyle övgü alıyor ve gerçekten de ondan sonra gelen tüm bilim kurgu filmleri için belirleyici ve yol gösterici oluyor.

Diğer favorileri arasında Lewis Milestone'ın All Quiet on the Western Front ve George Lucas'ın Star Wars filmi bulunmaktadır.

9. Andrei Tarkovsky - Diary of a Country Priest (1951)

9. Andrei Tarkovsky - Diary of a Country Priest (1951)

Mirror, Stalker gibi başyapıtların yaratıcısı Tarkovsky'nin favoriler listesi epey uzun ancak listenin başına koyduğu yapım, Robert Bresson'ın Diary of a Country Priest'i. 

Georges Bernanos'un romanından uyarlanan film, taşrada günlük hayatın zorluklarıyla mücadele eden genç bir papazın öyküsünü ve toplum tarafından ötekileştirilmesini anlatıyor. 

Diğer favori filmleri arasında Winter Light, Nazarin, Wild Strawberries, City Lights bulunmaktadır.

8. Taika Waititi - The Graduate (1967)

8. Taika Waititi -  The Graduate (1967)

Taika Waititi, Rotten Tomatoes ile yaptığı bir röportajda en sevdiği filmler hakkında konuşulduğunda, Mike Nichols'ın komedi-drama filmi The Graduate'in her zaman favoriler listesinde olduğunu söylüyor. 

Dustin Hoffman ve Anne Bancroft'un başarılı performanslarıyla dikkat çeken The Graduate, Benjamin'in üniversiteden yeni mezun olmuşken daha yaşlı bir kadınla ilişkiye girmesi ve süreç içinde onun kızına aşık olması hikayesini anlatıyor. Tuhaf mizahı ve Simon & Garfunkel'in soundtrack'iyle tanınan The Graduate, üniversite sonrası bir yaşam krizini betimliyor ve Waititi ve diğer hayranlarına göre filmi zamansız bir niteliğe sahip olan bir gençlik enerjisi taşıyor.

Diğer favorileri arasında Tarkovsky'nin Stalker ve Terrence Malick'in Badlands filmleri bulunmaktadır.

7. Quentin Tarantino - The Good, the Bad and the Ugly (1966)

7. Quentin Tarantino - The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Tarantino'nun filmlere olan sevgisi oldukça iyi biliniyor ve yıllar boyunca da birçok favori filminden söz etti, ancak genellikle Sergio Leone'nin western filmi The Good, the Bad and the Ugly'yi tüm zamanların favori filmi olarak adlandırıyor. Hatta bu türün unsurları, Tarantino'nun filmografisinde yaygın olarak görülüyor ve birçok filmi The Good, the Bad and the Ugly'ye göndermeler içeriyor. 

Film, Amerikan İç Savaşı'nın ortasında geçer ve gömülü bir hazineyi arayan üç adamı takip ediyor. Film, mirası sadece western türünde ve Tarantino'nun filmlerinde değil, aynı zamanda pop kültürünün genelinde de görülüyor.

Diğer favorileri arasında Richard Linklater'ın Dazed and Confused filmi ve Francis Ford Coppola'nın Apocalypse Now filmi bulunmaktadır.

6. Stanley Kubrick - I Vitelloni (1953)

6. Stanley Kubrick  - I Vitelloni (1953)

Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining gibi ünlü yapımlarıyla sinema dünyasında önemli bir yeri olan Stanley Kubrick'in favori filmi,  Federico Fellini'nin I Vitelloni'si.

Film, herkesin mutlu olduğu bir sahil kasabasında küçük yaşantılarını idame ettirmeye çalışan insanlar ve rahatına düşkün genç 'aylakları' konu alıyor. 

Diğer favori filmlerinin arasında Wild Strawberries, Citizen Kane, The Treasure of the Sierra Madre, City Lights yer almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. David Lynch - Sunset Boulevard (1950)

5. David Lynch - Sunset Boulevard (1950)

David Lynch'in çalışmalarının rüya gibi ve gerçeküstü niteliği o kadar ikonik ki, Lynchian terimi artık benzer bir atmosferi çağrıştıran her şeyi tarif etmek için sık sık kullanılıyor. Bu nedenle, Billy Wilder'ın klasik filmi Sunset Boulevard'ın rüya gibi, gizemli niteliği, onun favorisi olması konusunda iyi bir ipucu oluyor.

Film, bir senarist adayının, eski sessiz film yıldızı Norma Desmond'ın çelişkili hayal dünyasına kapılmasını konu alıyor. Norma Desmond, oyunculuk kariyerine geri dönmeyi hayal eder. En iyi filmlerden biri olarak kabul edilen Sunset Boulevard, Hollywood'un altın çağını, sürükleyici atmosferini ve Swanson'ın etkileyici performansını betimlemesiyle saygı görüyor. Lynch, filmi en büyük ilham kaynaklarından biri olarak gösteriyor ve hatta 1977 yapımı Eraserhead filmini çekmeden önce ekibine bu filmi gösteriyor.

Diğer favorileri arasında Fellini'ninfilmi ve Hitchcock'un Rear Window filmi bulunmaktadır.

4. Jordan Peele - The Shining (1980)

4. Jordan Peele - The Shining (1980)

Modern korku filmlerinden bahsettiğimizde, Jordan Peele her zaman bu konunun bir parçasıdır, bu yüzden Stanley Kubrick'in The Shining'inin onun favori filmlerinden biri olduğu pek şaşırtıcı değil sanırız ki, çünkü bu film yapılmış en klasik korku filmlerinden biri. 

The Shining, yükselen yazar Jack Torrance'ın ailesiyle birlikte Overlook Hotel'e taşındığı ve otelin geçmiş korkuları ortaya çıktıkça yavaşça deliliğe sürüklendiği bir hikayeyi anlatıyor. Film, ürkütücü bir şekilde belirsiz ve heyecan verici. Peele, 2017 yapımı Get Out filminde de yoğun bir şekilde bu filme atıfta bulunuyor.

Diğer favorileri arasında Rob Reiner'ın Misery filmi ve Jennifer Kent'in The Babadook filmi bulunmaktadır.

3. Sofia Coppola - Sixteen Candles (1984)

3. Sofia Coppola - Sixteen Candles (1984)

Sofia Coppola, gençlere odaklanan filmleri takdir ettiğini ifade eden yönetmenlerden. Klasik gençlik filmleri arasında birçok seçenek olsa da, John Hughes'un Sixteen Candles filmi, Coppola'nın favorilerinden biri. 

Sixteen Candles, Sam'in, ailesinin doğum gününü unutması ve lisedeki kalp çalan yakışıklı Jake'e olan ilgisinin ortaya çıkmasıyla birlikte tatsız bir on altıncı doğum gününü yaşamasını konu alıyor. Film, bazı klişelere dayansa da ve şu anda biraz eski moda gibi gelse de, nostaljik 80'ler estetiği ve Ringwald'ın unutulmaz performansıyla klasik olarak kabul ediliyor. Coppola, filmi hala arada izlediğini söylüyor.

Diğer favorileri arasında babası Francis Ford Coppola'nın Rumble Fish filmi ve Kubrick'in Lolita filmi bulunmaktadır.

2. Steven Spielberg - It’s a Wonderful Life (1946)

2. Steven Spielberg - It’s a Wonderful Life (1946)

Jurassic Park, Jaws, Schindler's List gibi tüm zamanların favori  filmlerini ortaya koymuş yönetmenlerden biri olarak görülen Steven Speilberg'ün de kendi favorileri var elbette. Ancak en üst sıraya koyduğu film, Frank Capra'nın It’s a Wonderful Life'ı.

 İç ısıtan bir film olan It’s a Wonderful Life'ta, intiharın eşiğine gelen iş insanı George Bailey Clarence isimli 'koruyucu bir melekle' tanışıyor. Bu tanışma George'a, geçmişte yaptığı iyilikleri hatırlamasına sebep oluyor ve hayatına tekrar bağlıyor.

Diğer favori filmleri arasında The Godfather, Fantasia, A Guy Named Joe, War of the Worlds, Psycho gibi filmler bulunmaktadır.

1. Wes Anderson - Trouble in Paradise (1932)

1. Wes Anderson - Trouble in Paradise (1932)

Wes Anderson, kendine özgü ve tuhaf renkli resimleriyle tanınan biri olarak, en sevdiği filmlerden biri olan Trouble in Paradise'ı 'şekerleme' olarak tanımlıyor. 

Ernst Lubitsch'in yönettiği Trouble in Paradise, aşık olan iki göz alıcı hırsızın zengin bir parfüm yöneticisini soyma planlarını ve sonunda üç kişi arasında bir aşk üçgenine dönüşen bir hikayeyi konu alıyor. Esprili diyalogları ve büyüleyici performanslarıyla övgü toplayan film, birçok film eleştirmeni tarafından övgüyle bahsediliyor. Anderson ayrıca filmi, 2014 yapımı The Grand Budapest Hotel filminin ilham kaynaklarından biri olarak da gösteriyor.

Diğer favorileri arasında Polanski'nin Rosemary's Baby filmi ve Max Ophüls'ün The Earrings of Madame de... filmi bulunmaktadır.

Bu içeriklerimize de bakmak isyebilirsiniz:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Thistle

Biz de size hayranız efendiler.

Nigar Hesenzade

Spielberg'in favorisinin başka film olduğunu biliyordum ama hatırlayamadım filmi