Görüş Bildir
Haberler
Tahribatın Sürdüğü Ayasofya İçin Acil Çağrı: 'İnsan Nefesi Bile Ömrünü Kısaltıyor'

Tahribatın Sürdüğü Ayasofya İçin Acil Çağrı: 'İnsan Nefesi Bile Ömrünü Kısaltıyor'

İbadete açılmasının ardından Ayasofya'dan peş peşe tahribat haberleri geliyor. Ayasofya'nın şu andaki ziyaretçi sayısını kaldırmasının mümkün olmadığını vurgulayan Sanat Tarihi Derneği’nden Şerif Yaşar insan nefesinin bile tarihi yapının ömrünü kısalttığını belirtti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müzeden camiye çevrilen Ayasofya’da skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bin 500 yıllık Ayasofya’da tarihi kapıdan parçalar koparılıp yenildiği iddiası gündemdeki yerini korurken şimdi de ziyaretçilerin duvarları kazıyıp poşetlere koyduğu öne sürüldü. 

Sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından Sanat Tarihi Derneği (STD) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar ise önceki gün yeni bir skandalın videosunu paylaştı. Yaşar’ın Twitter hesabından paylaştığı görüntülerde Ayasofya’yı taşıyan sütuna yazılar yazıldığı görüldü. 

BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre, her gün yeni bir tahribatla karşılaştığını anlatan Yaşar, tüm yaşanılanlara rağmen önlem alınmamasına tepki gösterdi. Yaşar, Ayasofya’da kültürel miras cinayeti işlendiğini vurgulayarak şunları söyledi:

 “Yaklaşık bir buçuk ay önce kapıdaki tahribat gündem oldu. Bu kadar gündem olmuşken önlem alınmasını bekledik ancak hiçbir önlem alınmadı. Dolaşmaya başladık yeni yeni tahribatlar görmeye başladık. Elinde poşet olan bir ziyaretçi duvardaki parçaları topluyor. Son olarak Ayasofya’yı taşıyan sütunun içi yüzlerce yazıyla dolu. Ziyaretçiler duvarlara isimlerini yazmış, kalpler çizmiş…”

"Ayasofya şu anki ziyaretçi sayısını kaldıramıyor"

"Ayasofya şu anki ziyaretçi sayısını kaldıramıyor"

Ayasofya müzeyken Bilim Kurulu olduğuna dikkat çeken Yaşar, camiye çevrildikten sonra Kurulun lağvedildiğinin altını çizdi. Bilim Kurulu’nun son toplantısında ziyaretçi sayısına kısıtlama getirilmesinin gündeme getirildiğini kaydeden Yaşar, “Ayasofya bu kadar ziyaretçiyi kaldıracak durumda değil” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şu anda bu ziyaretçi sayısını Ayasofya kaldıramıyor. Daha önce Ayasofya müzeyken Bilim Kurulu vardı. Kurulunun en son toplantısında alınan karar Ayasofya’nın çok eski bir yapı olduğu ve en fazla içerde 20 kişilik gruplar halinde gezilmesiydi. Çünkü bin 500 yıllık mekânın içinde alınan verilen nefesin oluşturduğu nem bile Ayasofya’nın ömrünü kısaltıyor. Ama şimdi binlerce kişi aynı anda içerde. 

S__on olaylar olduğunda Vakıflar Genel Müdürlüğü 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleriyle Ayasofya’nın korunduğu söylemişti. Madem bu kadar titizlikle korunuyor bu tahribatlar nasıl oluşuyor? O kadar güvenlik nerede, ne yapıyor? Daha önce müzeyken tamamen yetenekli, bilgi ve bilinçli personelle korunuyordu. Güvenlik önlemi; görevli sayısı daha fazlaydı.” Yaşar, yeni bir sivil bilim kurulu oluşturma girişiminde bulunduklarını da sözlerine ekledi: “Bir bilim kurulu oluşturacağız, eskiden Ayasofya’nın Bilim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Selçuk Mülayim ve birkaç akademisyen olacak.”

Acil önlem çağrısı

Acil önlem çağrısı
İçeriğin Devamı Aşağıda

STD Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, acil önlemleri şöyle açıkladı:

  • Ziyaretçi kısıtlaması acilen uygulanmalı. Bazı ziyaretçiler valiziyle geliyor, yolculuk saati gelene kadar halıların üzerinde vakit geçiriyor. Ayasofya bir mahalle arasında insanların içeri girip uyuyabilecekleri, saatlerce zaman geçirecekleri cami gibi kullanılamaz.

  • Özel statüye kavuşturulmalı.

  • Güvenlik önlemleri, güvenlik sayısı mutlaka artırılmalı, bilinçli personel getirilmeli. Kapı tahribatı yaşandığında sorumlu müdürüyle tartıştık. Skandal durumu gündeme getirdiğimizde ve sorduğumuzda bizim ‘kötü niyetli’ olduğumuzu söyledi. Ayasofya gibi dünyanın en önemli eseri, kültürel varlığıyla ilgili bilgi birikimi deneyimi yok. Şu anda Ayasofya'nın başındaki sorumlu kişi hiçbir şey yapmıyor. Liyakat yok.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
23
23
8
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caner Bey

Taliban bu kadar hasar vermezdi ülkeye tarihe a.q

Trabzonnn

İslamın olduğu yer her zaman çürümeye mahkumdur.

Vatan sevdalısı

Ulan siz niye bukadar din düşmanı sınız ecnebi bile,hak dini olan İslam'a bukadar düşman değil rezil kepazeler bide Trabzon adını koymuşsun Rum sun sen kesin

Hakan AK

açılacak kılıç hakkımız diyenler bu yapı zarar görürse sorumlusu sizsiniz dedik hakaret ettiniz küfür ettiniz zamanında şimdi neredesiniz? dağına taşına ırma... Devamını Gör