Görüş Bildir
Haberler
Süper Lig'de 'Küme Düşme Kaldırılsın' İsteği

Süper Lig'de 'Küme Düşme Kaldırılsın' İsteği

Fatih
04.06.2015 - 18:55

Kayseri Erciyesspor, Kardemir Karabükspor ve Balıkesirspor, bu sezon Spor Toto Süper Lig'den küme düşmenin kaldırılmasını istedi.

Kayseri Erciyesspor Kulübü Başkanı Ziya Eren, Kardemir Karabükspor Kulübü Başkanı Mustafa Yolbulan ve Balıkesirspor Kulübü Başkanı Tuna Aktürk, ortak aldıkları karar sonrasında yaptıkları yazılı açıklamada, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Kulüpler Birliği Vakfı arasında bugün imzalanan iyi niyet protokolünden memnuniyetle haberdar olduklarını belirtti.

TFF'nin mevcut yasal düzenlemeye göre elde ettiği gelirin önemli bir kısmından kulüpler lehine feragat etmesini öngören protokol neticesinde bu önemli nokta dışında müsabakaların yayın haklarına ilişkin ihalenin Kulüpler Birliği Vakfı tarafından yapılacağının da öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Kulüpler Birliği Vakfı Başkanımız Sayın Göksel Gümüşdağ'ın tören sonrası yaptıkları açıklamada belirttikleri 'Süper Lig AŞ projesi, dünyadaki örneklerinden de anlaşılabileceği gibi birçok açıdan Türk futboluna kazandıracağı şeyler vardır.' ifadelerine de yürekten katılıyoruz. Gerçekten, özellikle Premier Lig bu alanda en başarılı örnek olarak dikkati çekmektedir. Bilindiği üzere Süper Lig'den bir alt lige düşen kulüplerimiz gelirlerinin yüzde 90'ını kaybetmektedir. Her sene Süper Lig koşullarına göre bütçe yapan üç kulübümüz baş edilemez finansal problemlerle bir alt kümeye inmektedir. Bu durum neticesi o ligde de tutunmak imkansız olmakta ve Orduspor örneğinde de üzülerek gördüğümüz gibi bir alt kümede de tutunamamaktadır.'

İlk somut adımı bugün atılan Süper Lig AŞ'nin, Premier Lig ve Almanya Birinci Ligi'nin örnek alınarak, hayata geçirilmesi istenen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

'İki örnekte olduğu gibi her sezon bir alt lige inen kulüpleri yukarıda arz edilen akıbetten koruma amacı bir süre daha yayın gelirinden desteklemeyi öngöreceğinden şüphe yoktur. 'Paraşüt ödemesi' olarak anılan bu sistem hiç şüphesiz her yıl üçü bu paraşüte ihtiyaç duyacak Süper Lig AŞ kulüpleri tarafından benimsenecektir. Yayın haklarının pazarlanması ve gelirin pay edilmesi sistemimizde bu tür bir önlemin olmaması son derece istenmeyen neticelere sebep olmuş bir eksikliktir ve ilk olarak ele alınması gereken konudur.'

Mevcut yasal durum karşısında TFF payının değiştirilmesi ve ihale etme hakkının Kulüpler Birliği Vakfı veya Süper Lig AŞ'ye verilmesinin mevzuat değişikliği gerektirdiği vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi:

'(Paraşüt ödemesi) dağıtıma ilişkin olduğundan ivedilikle ele alınabilir ve yasa değişikliği olmadan hayata geçirilebilir. Yakın gelecekte hayata geçecek bu düzenlemeden önce, gerekli bir düzenlemenin gözden kaçırıldığı dönemin son mağdurları olmak istemiyoruz. Bu noktada başarılı liglerin, en başta en iyi örnek olan Premier Lig, La Liga gibi liglerin de 20 takımdan oluştuğunun altını çizmek istiyoruz. Sonuç olarak, henüz tescil edilmemiş bu sezonda Süper Lig'den hiçbir takımın bir alt lige indirilmemesine, başlatılan olumlu çaba meyvelerini verdikten ve özellikle alt lige inen kulüplerin olağanüstü gelir kayıplarından dolayı maruz kaldıkları koşullar hafifletildikten sonra 2015-2016 sezonu sonunda dört kulübün bir alt lige indirilmesine karar verilmesini talep ediyoruz.'

Açıklamada, bu yönde alınacak bir kararın bu kentlerdeki futbola olumlu katkı sağlayacağı da kaydedildi.

AA

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/super-lig-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın