Görüş Bildir
Haberler
Süper Kahraman Filmlerinin Kahraman Olma Yolunda Olmazsa Olmaz 13 Adımı

Süper Kahraman Filmlerinin Kahraman Olma Yolunda Olmazsa Olmaz 13 Adımı

Dale Cooper
21.03.2017 - 13:47

Süper kahraman filmleri ve dizilerinin artık 'Kahramanın Yolculuğu' rotası üzerinden gittiği oldukça aşikâr. Peki bu rota film ve dizilerde en belirgin şekilde hangi adımlarla işleniyor, süper kahramanlarla nelerle karşılaşıyor? 

İşte, süper kahraman filmlerinin kahraman olma yolunda olmazsa olmaz 13 adımı!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her şey sıradan giderken bir anda gerçekleşen kaza veya bir deneye kurban olmak.

Süper kahraman film ve dizilerinin ilk adımı ekseriyetle bu şekilde gerçekleşir. Ve gerçekleşen bu olay veya deney kahramanın hayatını kökten değiştirecek ilk adımdır. Bunlara örnek olarak Doktor Strange'in trafik kazası, Jessica Jones'un ailesiyle geçirdiği trafik kazası, Hulk'ın radyasyon kaynaklı mutasyon geçirmesi gibi...

2. Yaşadıklarını hazmetme ve travma sonrası yaşanan stres bozukluğu dönemi!

Bu dönemde kahraman sıkça flashbackler yaşayarak şu anki durumunu kolayca kabullenemez. Yaşadıkları veya yaşananlar yüzünden çoğunlukla kendini suçlar.

3. Kahramanın hayatı boyunca vazgeçilmez bir parçası haline gelecek, süper güçleri olmayan bir yakın dost edinme aşaması.

Kahramanın kendini geliştirmesi ve travma sonrası stres bozukluğunda büyük destekçisidir bu yakın dost. Kahramanın yolculuğu boyunca bu yakın dostun başına kahraman yüzünden pek çok şey gelecek, belki de ölecek...

4. Süper güçlerini tanıma ve kabullenmeye çalışma evresi.

Bu da kahramanın en sancılı dönemlerinden biridir, bilhassa bu dönemi tek başına geçiriyorsa. Kendi öz iradesiyle sahip olmadığı güçleri başta anlamakta zorluk çeker ve kabullenmesi epey zaman alır. Daha sonra bir bu kadar zaman da bu güçleri nasıl kullanacağı üzerine harcar.

5. Yol gösterici bilge!

Bu aşama her süper kahraman filmleri ve dizilerinde bulunmasa da genelde kahramanın çevresinde ona rehberlik edecek bir bilge veya mentor bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kötü karakterin meydana çıkması!

Elbette bir hikâyeyi geliştirecek en önemli karakterlerden biri kötü karakterdir. Kötü karakter kahramanın gücünü tam anlamıyla tanıması ve yapabileceklerini kendine ispatlaması için de bir yöntemdir. Kötü karakterlerin kahramanla geçmişten bir hesaplaşması veya güncelliğini koruyan bir sebepten kahramana takıntısı olabilir.

7. Süper güçleri olan başka dostlarla tanışma.

Süper güçlerin kendine özgü süper dertleri de olduğu kuşkusuz. Kahraman olma yolunda kahramanın tanışacağı, dost edineceği her güçleri olan kişi kahramanın yabancı ve dışarlıklı duygusunu yok etmesinde biraz daha yardımcı olur.

8. Âşksız olmaz aşaması.

Çoğu kahraman yolculuğu boyunca duygularını gözardı etmeye çalışsa da (ve elbette bunun ardında çoğunlukla âşık olduğu kişiyi koruma içgüdüsü yatar) hikâyenin yan temalarından birinde muhakkak âşk vardır. Kahramanın âşık olduğu kişi nadiren süper güçlere sahip olur, genelde sıradan insanlardır. Bu ünlü çiftlere örnek olarak Spider Man - Mary Jane Watson ve Thor - Jane Foster gösterilebilir.

9. En beklenmedik zamanda gelen dost darbesiyle eski dostun yeni düşman olması!

Hikâyenin seyrini değiştiren olaylardan biri eski dostun yeni düşman olma aşamasıdır. Bu aşamada kahraman duyguları ve mantığının ayrımı konusunda sınava tabi tutulur ve her zaman doğrunun yanında olacağının garantisini verir.

10. Bütün olayların adeta aşılmaz bir kaos halini alması ve kahramanın köşeye sıkışması.

Bu evrede kahramanın sınanmaları sürer; âşk hayatı, yakın dostlarıyla ilişkisi ve başka meseleler durmaksızın üst üste gelmeye devam eder...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Biraz daha şeytan zekalı kötü karakterler...

Hazır onca şey üst üste gelmişken kötüler öyle bir köşede durur mu? Tabii durmaz, onlardan üşüşecek bir yandan!

12. Asla yalnız yürümeyeceksin!

Kötülerle olan büyük düelloya ramak kala köşeye sıkışmış kahramanın tüm gerçek dostlarının bir anda ortaya çıkıp kahramana destek olduğu aşamadır. Birlikten kuvvet doğar diyerekten düşman karşısında kolektif bir güç oluşturulur.

13. Ve zafer!

Zafer aşamasında kahraman uzun bir yolculuktan geçmiş; benliğini geliştirmiş, güçlerini tanımış, dayanışma ve dostluğu öğrenmiş, âşkı kabul etmesi gerektiğiyle yüzleşmiştir. Artık yapabileceklerinin farkındadır. 

Elbette bu yolculuk bitmedi, daha uzun yıllar sürecek...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
54
27
20
5
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

Süperkahraman olmadan önce bulundukları ortamda ki en silik tip olurlar. Yeteneklerini elde ettikten sonra bir anda büyük bir sosyal çevre ve popülarite elde... Devamını Gör

Ugurcan Gültekin

en delikanlı ve en düz adam wolwerindir digerleri bana göre yapmacık

Phoenix Jean Grey

punisher,ghost rider,kara panter,daredevil bunlarda çok efsane bence

Zeliha Akman

Jessica Jones ta David Tennant neydi öyle yaaa.... oyunculuğuna bi daha aşık olmuştum :)