Görüş Bildir
Haberler
Suistimale ve Fiyat Artışına Neden Olacak mı? AKK Tarihe Karışıyor...

Suistimale ve Fiyat Artışına Neden Olacak mı? AKK Tarihe Karışıyor...

Ulaş
07.11.2018 - 19:31 Son Güncelleme: 08.11.2018 - 15:53

Film, dizi ve oyunseverlerin kabusu Adil Kullanım Kotası tarihe karışmak üzere. İnternet sağlayıcılarının durumu faturaya yansıtıp yansıtmayacağı henüz bilinmese de bu uygulamanın miadı 31 Aralık'ta doluyor.

Tüm internet kullanıcılarının şikayetçi olduğu uygulama ne zaman hayatımıza girdi?

Tüm internet kullanıcılarının şikayetçi olduğu uygulama ne zaman hayatımıza girdi?

Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre, uygulama ülkemizde 2012’de getirildi. Tüketiciler satın aldıkları internet paketinin hızını doldurduklarında hızları ay sonuna kadar 3 megabit saniyeye düşürülüyordu.

Şikayetler ve içerik tüketiminin artması üzerine 2017’de iyileştirme yapıldı. 02:00-08:00 saatleri arasındaki kullanımlar AKK’ye dahil edilmedi.

Ulaştırma bakanı 31 Aralık 2018’de ise AKK’nin tamamen kaldırılacağını duyurdu.

Diğer ülkelerde de Adil Kullanım Kotası var mı?

Diğer ülkelerde de Adil Kullanım Kotası var mı?

Amerikaİngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri de uyguluyor. Ancak en önemli fark, bu ülkelerde AKK’ye dahil kotaların 500 GB’lık boyutlarda olması. Bu nedenle tüketiciler açısından bir sorun teşkil etmiyor.

Yeni sistem suistimalin önünü açar mı?

Yeni sistem suistimalin önünü açar mı?

İnternet başında sabah akşam film indiren, dizi izleyen, başkalarına izleten, bireysel aboneliğini iş için kullananlar bulunuyor. Bir aboneliği üç dört ailenin kullanması gibi durumlar da görülüyor.... Ancak bunların kim olduğunu internet servis sağlayıcılar görebiliyor. Bunların oranının da yüzde 1-2’leri geçmediği belirtiliyor. 

Türkiye’de en önemli sorun ise internet aboneliklerinde kotaların çok yetersiz olması. Ortalama kotalar 35-50 GB arasında. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, Türkiye’de ortalama kullanım ise 93 GB’yi buluyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarıyla kullanımları birbiriyle uyuşmuyor.

Yeni dönem nasıl olacak?

Yeni dönem nasıl olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AKK’nin yıl sonunda kaldırılacağını duyurdu. Peki, AKK kalkınca kullanıcılarını ne bekliyor? Düzenleme tüketici haklarının korunması ve hizmet kalitesi açısından olumlu bir yaklaşım. İşletmeciler açısından ise mali ve operasyonel yükümlülükler getirecek. 

Düzenlemeler uzun vadede tüketiciye daha yüksek fiyat olarak yansıyabilir. ‘Eski kotaların geri getirilmesi, kota bittiğinde internetin kesilmesi’ gibi uygulamalar görülebilir. Bakan ve BTK, AKK’nin kalkmasının ardından nasıl bir sisteme geçileceği konusunda henüz açıklama yapmadılar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
41
19
18
9
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hamza Pektaş

devlet hayrına bişi yapmaz akk kalkar yeni bişi gelir

Orhan Yiğit

diyelim kota kalktı bu kullanıcı açısından güzel ama şirket aynı fiyata verirse interneti işinine gelmez zarar eder ayrıca 24 ay anlaşmalı olan kullanıcılar ... Devamını Gör

F3RN4NDO 4L4NZO

Taahhüt ettikleri hızın yarısı ancak geliyor. Tüm firmalar aynı ama müşteri olarak taahhüt vermediğiniz firmaları seçin bence. Superonline dedik kalite dedik... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Ya zaten hangi firma olursa olsun ttnet'in altyapısını kullanıyo hepsi. Fark eden bi şey yok. Türk telekom bu konuda tekel gibi bi şey. Bu firma yüzünden yab... Devamını Gör