Görüş Bildir
Haberler
SHİRLEY VALENTİNE

SHİRLEY VALENTİNE

Ebubekir Ağbaba
26.12.2014 - 18:43 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 21:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tek kişilik oyunların, seyircisi çok kişidir bir kişinin sahnedeki performansını izlemeye gelen ve o oyunda kendini bulmaya gelmiş yüzlerce kişi vardır. Çünkü tek kişilik oyunlar insanların iç hesaplaşmalarını, itiraflarını, özel yaşamının derinliklerini içinde barındırır. Bu tür oyunlar hem seyirci için hem de oyuncu için en zor olan oyunlardır.

Bir ingiliz kadının yaşamı sorgulayışını anlatan tiyatro genellikle orta yaşlarda bulunan ev hanımlarına hitap ediyor. Bir kadının yıllar içinde nasıl değiştiğine toplum kurallarına nasıl boyun eğdiğine tanık oluyoruz. Tabi ki tüm bunlar için geç kalınmış özgürlüğü bulma çabasını işliyor tiyatro. Shirley Valentine bir kadının öz benliğini hayat amacını bulma sürecini anlatıyor bize. Bireyin bireyselleşmesini herkesin içinde yatan öz güveni anlatıyor birazda Shirley Valentine bize. Sizi engelleyen sizden yaşama enerjinizi alan şeylerden uzaklaşın diyor.

Shirley Bradshow…çocuklarının annesi… Joe’nun karısı… Eşyalar arasına sıkışmış duvarlarla konuşmak zorunda kalan(bırakılan) 42 yaşında bir kadın…

Shirley Valentine! henüz kırkiki yaşında üzümün yetiştiği bir ülkede yaş ve yaşam dönemini doyasıya yaşayan bir kadın.

Dikkatimi çeken nokta özellikle 40-50 yaş aralığında ki bayanların izleyiciler arasında ağırlıkta olduğu yönünde. Bir çoğu yanında eşini de almış ve gelmiş. Tiyatronun açılış kısmı açıkçası pekte iç açıcı değil kendinizi oyuna veremiyorsunuz bir türlü. Biraz zaman geçtikçe kendinizi sahnede hissediyorsunuz. Sahne olarak tüm tiyatronun kullanılması hoş olmuş seyircide bu şekilde kendini oyunda hissediyor. Işık mükemmel şekilde kullanılmış oyun boyunca, özelliklede Shirley Valentine’nin kocası jo’nun televizyon başındaki taklidini yaptığı sahnede müzik ve ışık inanılmaz bir uyum içinde.

Dekor’da ki tek sıkıntı son perde de kullanılan gemi figürüydü gemiden başka her şeye benziyordu diyebilirim. Bunun yanında Shirley Valentine’nin güneşlenme sahnesinde, adeta paçalı don giymesi de gerçeklikten epey uzak bir nokta, bu sahne biraz daha cüretkar olabilirdi sanırım. Genel olarak dekor tek kişilik bir oyun için oldukça iyi di. Shirley Valentine’nin ev hayatı içerisindeki kostümleride çok iyi düşünülmüş.

Yazan : WILLY RUSSELL | Çeviren : AHMET ALPASLAN SAĞIR | Yöneten : BENGİSU GÜRBÜZER DOĞRU

Kaynak : http://antikkafa.com/shirley-valentine/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın