Görüş Bildir
Haberler
Şeker Hastalığı Olanlar Dikkat! Diyabetiniz İçin Tüketebileceğiniz En Etkili 10 Gıda

Şeker Hastalığı Olanlar Dikkat! Diyabetiniz İçin Tüketebileceğiniz En Etkili 10 Gıda

Şeyma Abay
09.07.2022 - 08:47

Şeker hastalığınız varsa, en iyi şekilde hissetmek ve kan şekerinizi kontrol altında tutmak için nasıl yemek yiyeceğinizi bulmak zor olabilir. Ancak tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda diyabetik beslenme dostu yiyecek var.  Şeker hastaları için bu gıdalar, kan şekerinizi kontrol etmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilecek besin dolu güç merkezleridir. Beslenmenize eklemeniz gereken yiyecekleri sizin için sıraladık.

Kaynak: https://www.eatingwell.com/article/28...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tarçın

1. Tarçın

Bu kokulu baharatın kolesterolü düşürdüğü ve kan şekerini daha stabil tuttuğu gösterilmiştir. Günde sadece 1/4 çay kaşığı tarçın, Diabetes Care dergisinde yayınlanan bir çalışmada açlık kan şekeri ve kolesterol seviyelerini iyileştirdiğini gösterdi. Tarçınınızı smoothie, yoğurt, yulaf ezmesi veya kahvenize serperek tüketebilirsiniz. Ayrıca tarçın, şeker veya tuz eklemeden yemeğinize lezzet katar.

2. Ceviz

2. Ceviz

Özellikle cevizlerin kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olduğu ve yüksek oranda çoklu doymamış yağları sayesinde kan şekeri seviyelerini artırabildiği gösterilmiştir. Bu sağlıklı yağların diyabet ve kalp hastalığı gibi durumların ilerlemesini önlemeye ve yavaşlatmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Badem, Antep fıstığı ve fındıklar da bu faydalı yağları içerir.

3. Yulaf ezmesi

3. Yulaf ezmesi

Yulaf gibi kepekli tahıllar kan şekeriniz için oldukça iyidir ve aslında insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Yulaf, yulafın sıvı içinde birikmesine neden olan çözünür lifler olan beta-glukanlar şeklinde lif içerir. Çözünür lif, yediğiniz diğer gıdalardan karbonhidratların parçalanmasını ve emilimini yavaşlatarak kan şekerini düzenler. Çalışmalar ayrıca yulafın kan basıncını, kolesterolü ve açlık insülin seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

4. Süt ürünleri

4. Süt ürünleri

Sağlıklı kemikler için kalsiyum ve D vitamini sağlamanın yanı sıra, süt ürünleri uzun süre tok kalmak için mükemmel bir protein kaynağıdır. Süt, peynir ve yoğurdun kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir ve bu süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi diyabet gelişme riskini azaltabilir.

5. Fasulye

5. Fasulye

Fasulye, kendinizi tok hissetmenizi sağlamak için lif ve protein ile yüklüdür. Ayrıca yarım fincan porsiyon başına yaklaşık 20 gram karbonhidrat içeren bir karbonhidrat kaynağıdır. Kanada'da yapılan bir çalışma, her gün beslenmelerine bir fincan veya daha fazla fasulye ekleyen kişilerin kan şekerini daha iyi kontrol ettiklerini ve kan basıncını düşürdüklerini gösterdi. Fasulye ucuz ve inanılmaz derecede çok yönlüdür. Sebzeli salatalara ve çorbalara siyah, pinto, garbanzo veya cannellini fasulyesi gibi farklı çeşitler ekleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Brokoli

6. Brokoli

Brokoli, lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi diğer turpgiller sülforafan adı verilen bir bileşik içerir. Bu anti-enflamatuar bileşik kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur ve kan damarlarını diyabetle ilişkili hasarlardan korur. Brokoli sadece düşük kalorili ve karbonhidratlı değildir aynı zamanda C vitamini ve demir de dahil olmak üzere birçok besin maddesi içerir. Tabağınızın yarısını sizin için iyi olan bu yeşil sebzeyle doldurmakta özgürsünüz.

7. Kinoa

7. Kinoa

Bu protein bakımından zengin tam tahıl, beyaz makarna veya beyaz pirinç için mükemmel bir alternatiftir. 1/2 Fincan pişmiş kinoa porsiyonu başına 3 gram lif ve 4 gram protein içerir. Quinoa uzun süre tok tutar ve yüksek kan şekerine iyi gelir. Quinoa ayrıca bir protein kaynağıdır, çünkü bitki bazlı protein kaynakları için nadir görülen kas oluşturmak için gereken dokuz temel amino asidi içerir.

8. Ispanak

8. Ispanak

Ispanak, vücudunuzun kanınızdaki şekerleri emmek ve kan şekerini daha verimli yönetmek için insülin kullanmasına yardımcı olan en iyi magnezyum kaynaklarından biridir. Ayrıca, diğer önemli besinlerin yanı sıra K vitamini ve folat bakımından da yüksektir

9. Zeytin yağı

9. Zeytin yağı

Bu Akdeniz yağı, çoğunlukla yüksek tekli doymamış yağ asidi veya MUFA içeriği nedeniyle diyabetin yönetimi söz konusu olduğunda çok etkili olabiliyor. Bazı çalışmalar, Mufa'larda yüksek bir diyetin insülin direncini düşürerek kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu ve hücrelerin vücudunuzun insülinine daha iyi yanıt vermesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

10. Somon

10. Somon

Somon sadece protein bakımından yüksek değil, aynı zamanda kan basıncını düşürerek ve kolesterol seviyelerini iyileştirerek kalbinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri bakımından da zengindir. Ton balığı, uskumru ve sardalya gibi omega-3 yağ asitleri içeren diğer yağlı balık türleri de, özellikle diyabetli kişiler için önemli olan ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalık için daha büyük risk altında olan bu koruyucu etkileri sağlayabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın