Görüş Bildir
Haberler
Seçim Mevzuatı Sil Baştan: 'İttifak Yapan Partilere Yüzde 5 Barajı' İddiası

Seçim Mevzuatı Sil Baştan: 'İttifak Yapan Partilere Yüzde 5 Barajı' İddiası

Siyasette ittifak tartışmaları sürerken AKP hükümetinin, ittifakla seçime giren partiler için en az yüzde 5'lik baraj getirmeye hazırlandığı öne sürüldü. Böylelikle yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partisi gibi partilerin ittifak yaparak Meclis'e girmesinin engellenebileceği belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre AKP, tartışmaları bir süre önce başlayan Siyasi Partiler ve Seçim Yasası değişikliklerini kapsamlı ve geniş bir çalışmaya dönüştürmeye karar verdi.

Çalışma, yeni partilerin transfer yapmasının ve grup kurmasının engellenmesinden çıkartılarak, “yeni ittifak modelleri, seçim barajı, daraltılmış bölge' gibi konuları da içeren büyük bir mevzuat taramasına dönüştürüldü.

Habere göre AKP'nin gündeminde seçim barajlarının yüzde 5'e indirilmesi ve seçim bölgelerinin sayısının arttırılması da var.

"Değişiklik için çalışmalar başlıyor"

"Değişiklik için çalışmalar başlıyor"

Hürriyet'teki habere göre AKP'de kurulan komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. 

AKP Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon, çalışmalarını yaz boyunca sürdürecek ve yeni yasama dönemine, hem siyasi partiler, hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getirilecek. 

Geçmişte bu taslakla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapılmış, simülasyonlarla yapılan değişikliklerin sonuçları gösterilmişti.

"İttifak yapan partilere yüzde 5 barajı"

"İttifak yapan partilere yüzde 5 barajı"

Yapılan planlamaya göre öncelikle 400 maddeyi bulan iki yasa sadeleştirilecek ve yaklaşık 200 maddeye indirilecek. Sadeleştirme dışında, asıl önemli çalışma, seçim barajı konusunda olacak. 

İttifak uygulamasının yüzde 10'luk seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılırken, barajin ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor. 

Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5'e inecek. Yeni partilerin ittifak aracılığı ile Meclis'e girmesi engellenecek.

"Seçimden önce ittifak yolu kapanabilir"

"Seçimden önce ittifak yolu kapanabilir"

Tartışılan başka bir konu ise ittifakların yapısı olacak. İttifak yapısının aynen kalabileceği gibi seçimden önce ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği de iddia ediliyor. 

Partilerin güçlerini seçimden önce değil, seçimden sonra birleştirmesiyle ilgili öneriler de bulunuyor. Bu durumun büyük partileri avantajlı çıkaracağı yorumları yapılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
50
8
8
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

"ŞAHSIM " Böyle istedi... Herşey "Demokrasi" için... 🦍🦍🐒🐒🐵🐵 🐧🐧🐧🐧🐧🐧

truthorwhatever

Bize zulmettiler diye ağlayanlar gücü ele geçirince zalime dönüştüler. Acıma yetime diye boşuna dememişler.

Jander Sunstar

Kimsenin kimseye zulmettiği yoktu. İslamcı Yobazlar zaten her zaman böyleydi. Üşengeç, dolandırıcı, kaçakcı, mafya, say say bitmez. Üretime hiçbir katkıları ... Devamını Gör

yumit

Bu akepeliler Bide %5 bile alamayıp giremiyormuş. Yapmayın seçim ben seçildim deyin.