Görüş Bildir
Haberler
Savcı 'Uluslararası Hukuka Aykırı' Dedi: Trump'ın Mektup Nedeniyle Yargılanması Talebine Takipsizlik

Savcı 'Uluslararası Hukuka Aykırı' Dedi: Trump'ın Mektup Nedeniyle Yargılanması Talebine Takipsizlik

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli mektubu nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'a soruşturma açılması talebini karara bağladı. CHP'li Mahmut Tanal'ın başvurusunu inceleyen savcılık, uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Tanal, kararın siyasi olduğunu belirterek itiraz edeceğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Barış Pınar Harekatı öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a mektup gönderen ABD Başkanı Donald Trump hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Devletin kurum ve organlarını aşağılama' gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesini inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, Trump hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

"Uluslararası örf ve adete aykırı"

"Uluslararası örf ve adete aykırı"

Tanal'a tebliğ edilen savcılık kararında, şu ifadelere yer verildi:

'Uluslararası Ceza Hukuku yönünden devlet başkanları, başka devletin ceza yargılamasından kesin bağışıklığa sahiptirler. Bu nedenle, yabancı bir devlet başkanı hakkında ülkemizde soruşturma ve yargılama yapılması imkanı bulunmamaktadır. Bağımsız ve eşit devlet ilkesi çerçevesinde, devlet başkanlarına tanınan dokunulmazlık ve ayrıcalıklara ilişkin kurallar uluslararası örf ve adet kuralı niteliğindedir. Devlet başkanlarına tanınan ayrıcalıklar, devlet başkanının yabancı devlet ülkelerinde kişi dokunulmazlığı, yargı, vergi ve gümrük bağışıklıklarından yararlanması şeklinde uluslararası örf ve adet kuralı haline gelmiştir. Mahmut Tanal'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı hakkında şikayetçi olduğu, uluslararası hukuk kuralları gereğince ABD Başkanı hakkında müsnet iddialar yönünden yargı muafiyeti nedeniyle ceza soruşturması yapma imkanı bulunmadığı anlaşılmakla; ABD Başkanı Donald Trump hakkında yukarıda belirtilen gerekçelerle kamu adına soruşturmaya yer olmadığına...'

"Çifte standart var"

"Çifte standart var"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Savcılığın takipsizlik kararıyla ilgili açıklama yapan CHP'li Tanal, şunları söyledi:

'Amerika’da Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, bakanlar hakkında soruşturma başlatılabiliyor. Her türlü yasal işlem Amerika’da başlatılabiliyor da Trump ve etrafındaki yetkililer hakkında neden Türkiye’de soruşturma başlatılamıyor? Bu bir çifte standarttır. Devletler arasındaki ilişkilerde mütekabiliyet ilkesi esastır. Amerika’da örf ve adet işlemiyor ancak Türkiye’ye gelince kanun soruşturma izni verdiği halde örf ve adet kanunun önüne geçerek ‘soruşturma başlatılamaz’ diyor. Bu takipsizlik kararı, hukuka aykırıdır. Bu siyasi bir takipsizlik kararıdır, hukuki değildir. Buna yönelik yasal itirazları da yapacağız.'

"Mektup Türkiye'de okunduğu için TCK'nın 8. maddesi uygulanmalı"

"Mektup Türkiye'de okunduğu için TCK'nın 8. maddesi uygulanmalı"

Tanal, TCK’nın 13. maddesinde, belli suçların yabancı bir ülkede işlenmesi durumunda, failin Türk vatandaşı veya yabancı olmasına bakılmaksızın, Türkiye’de Türk kanunlarına göre yargılama yapılacağının hüküm altına alındığını kaydetti. Tanal, 'Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçlarının da bu kapsamda olduğunu belirterek Türkiye'de yargılama yapılması gerektiğini ifade etti. 

Tanal, 'Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır' şeklindeki Türk Ceza Kanunu 8. maddesini de hatırlatarak, “ABD Başkanı Trump tarafından yazılan mektup, Türkiye’de açılmış ve okunmuştur. Bu nedenle işlenen fiilin neticesi Türkiye’de gerçekleşmiştir. Bu sebeple suç Türkiye’de işlenmiştir. Artık bu noktada Türk Ceza Kanunu’nun ‘yer bakımından uygulama’ başlıklı 8. maddesi uygulanmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Trump ne demişti?

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekatı öncesi ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup göndermişti. Mektupta ağır ifadeler yer almıştı. Türkiye ile Türkiye'nin örgütü olarak kabul ettiği YPG arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığını belirten Trump, Pastör Brunson örneği vererek 'Türkiye ekonomisini mahvetme' tehdidinde bulunmuştu. Trump, Erdoğan'a yönelik 'Eğer iyi şeyler olmazsa seni sonsuza dek şeytan olarak göreceğim. Sert bir adam olma. Aptal olma. Seni daha sonra arayacağım' ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet

Takipsizlik kararı vermeseydi ne olacaktı ki? Ne bekliyordunuz yani? Olsa olsa Papaz 2'yi çekerler bize.

serhat akşahin

Götüm yemedi dememiş de..

Bozkurt

Cumhurbaşkanına hakaret yasası diye bir şey yoktur. Tayyip Erdoğan'a muhalefet yasası vardır. Yani vicdan sahibi bir insan olarak onur ve erdem kavramlarını ... Devamını Gör