Görüş Bildir
Haberler
Savaş Uçağı Üreten Ülkeler Hangileridir?

Savaş Uçağı Üreten Ülkeler Hangileridir?

Elif Ateş
07.02.2022 - 10:52

Askeri uçakların ve helikopterlerin av ya da bombardıman görevinde kullanılanlarına savaş uçağı, savaş helikopteri denilmektedir. Bu hava taşıtlarının pek çok görevi bulunur. Savaş sırasında kara ve su üzerindeki hedefleri bombalamak, tahrip etmek en önemli görevlerinin başında gelir. Savaş uçakları aynı zamanda keşif yapmaktan, askeri mühimmat ve personel taşımaktan da sorumludur. Dünya üzerinde ki birçok ülke tarafından savaş uçakları üretimi yapılmaktadır. Peki, savaş uçakları üretimi yapan ülkeler hangileridir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Askeri uçaklardan biri olan savaş uçakları, kendi içlerinde farklı kategorilere ayrılmıştır. Bunların başında, av ya da avcı uçakları adı verilen taşıtlar gelir. Avcı uçakları, diğer savaş uçaklarını avlamak için kullanılır. Bu uçaklar, genellikle küçüklerdir. Ayrıca hızlı ve hafif olduklarından dolayı manevra kabiliyetleri de yüksektir. Her ne kadar görevleri yerdeki hedefleri bombalamak olsa da bombardıman uçaklarından daha az kabiliyete sahiptirler. Bombardıman uçakları oldukça güçlü motora sahiptirler. Avcı uçakları da hücum destek uçağı, hücum uçakları ve hava destek uçakları olmak üzere üçe ayrılırlar. Tüm savaş uçakları fonksiyonlarına göre havadan yere füze, havadan havaya füze ve top taşıyabilirler. Savaş uçakları üreten ülkeler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Savaş Uçağı Üreten Ülkeler Hangileridir?

Savaş Uçağı Üreten Ülkeler Hangileridir?

Av veya avcı uçakları olarak da bilinen savaş uçaklarının tarihi, I. Dünya Savaşı'na kadar uzanır. I. Dünya Savaşı'nda kullanılan savaş uçakları, keşif amaçlı kullanılmaktaydı. Aynı zamanda silahsız olarak yapılmışlardı. Bundan dolayı da karşı tarafın keşif uçaklarına zarar vermek mümkün değildi. Daha sonra, uçakların arka koltuklarına döner makineli tüfekler ya da üst kanata makineli tüfekler yerleştirildi. II. Dünya Savaşı ile birlikte avcı uçaklarında gelişim daha da hızlandı. Hava savaşları, kara da yapılan savaşlara nazaran daha da artmaya başladı. Savaşın son yıllarında ise jet uçakları kullanılmaya başlandı.

İkinci nesil adı verilen 1953 ve 1960 yılları arasında savaş uçaklarında kullanılan teknoloji oldukça gelişim sağladı. Özellikle bu dönemde öne çıkan yenilik, av- bombardıman uçağı adı verilen av önleme uçaklarıdır. Bu av önleme uçakları, topların yerini almıştır. Güçlü radarlar ile birlikte hız ve tırmanma kuvvetleri oldukça fazlaydı. Aynı zamanda füze yükleme kapasiteleri de diğerlerine nazaran daha genişti. 1990 yılına kadar üretilen savaş uçakları daha çevik hale getirilmiştir. Ayrıca kablo kontrollü uçuş kontrol sistemleri de daha da yaygınlaşmıştır.

21.yy'ın ilk yarısında üretilen savaş uçakları, gelişmiş özelliklere sahip jet avcı uçaklarıdır. Beşinci nesil adı verilen bu savaş uçakları, iletişim, navigasyon ve bireysel işlevleri gerçekleştirebilecek birçok sisteme sahiptirler. Günümüzde savaş uçağı üreten ülkeler ise şunlardır:

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın