Görüş Bildir
Haberler
Dünden Bugüne En İyi 10 Savaş Uçağı

Dünden Bugüne En İyi 10 Savaş Uçağı

ERGİN
25.04.2014 - 17:52 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 20:48

Havacılık tarihine sahip oldukları tasarımla, dizaynları ve hava çatışmalarında sergiledikleri performansla adlarını altın harflerle yazdıran  bu savaşçı uçaklar en çetin hava şartlarında ve çatışmalarda kendilerini ispat eden uçaklardır. Günüzmüzde gelişmiş aviyonik sistemlere sahip olan jet uçakları umarız ki kendilerini ispat edebilecek hava çatışmaları bulamazlar ve üzerlerine düşen gereklilikleri barışı koruyarak ve sağlayarak yerine getirirler.

İşte havacılık tarihinde dünden bugüne adlarını gözkyüzüne altın harflerle yazdıran en iyi 10 savaş uçağı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. The Sopwit Camel

10. The Sopwit Camel

Birinci dünya savaşının gökyüzündeki parlayan yıldızı. Çift otomatik makinalı tüfekle zamanının en öldürüçü ölüm makinası. Çeşitli kaynaklara göre 5500 civarında üretilen bu uçaklar, sadece 1914 ile 1918 yılları arasında 1.300 ile 3.000 arasında uçağı düşürmüş olması, sahip olduğu eğim ve motorunun tarafından üretilen torkun dönüşlerde pilotaja yardımcı olmasıyla gelmiş geçmiş en iyi hava savaşcıları arasına 10 numaradan girmesine yeter de artar bile.

9. MiG-17 Fresco

9. MiG-17 Fresco

Jet dünyasının ilk savaçcı jetlerinden olan Mig-17'ler hava savaşlarında  kesin hakimiyet için tasarlanmıştılar. Kore savaşında gökyüzünde amerikalılara korkulu saatler yaşatan Mig-15'lerin yerini alarak, soğuk savaşın ikonik yıldızları olmuşlardı. Bir önceki versiyonları olan Mig-15'lere göre dinamik yapısı inceltilen bu savaşcılar eski versiyonlarının yüksek hızlardaki titreme ve kontrol problemlerini aşmıştı. Amerikan hava hakimiyetini kırmak için tasarlanan bu savaşcıların kısa menzildeki konvensiyonel silahla olan başarıları, uzun menzilli füzesi olmayan veya kalmayan amerikan uçaklarını miglerin insafına bırakıyordu. Özellikle 2. Dünya savaşı ve Kore savaşından sonra düşme-düşürme oranını az tutmayı başaran amerikan pilotları vietnam savaşında bu uçaklarla karşılaşınca ne yazık ki oranı düşürmek yerine arttırmışlardır. Bu yüzden Mig-17 Fresco'lar listemize 9 numaradan girmeye hak kazanmıştır.

8. F-4 Phantom II

8. F-4 Phantom II

Kimilerine göre tüm zamanların en iyi jet uçağı tasarımının olduğu söylenen bu uçaklar, tüm soğuk savaş döneminin en iyi tasarımına sahip önleme ve av bombardıman uçakları olarak tanımlandı. Geniş ölçüleri sayesinde her türlü hizmeti verebilmekte zorlanmayan bu uçaklar vietnam savaşının son dönemlerinde Amerikan bombardımalarında ve hava hakimiyetinin tekrar ele geçirilmesinde oldukça yarar sağladı. Amerikan askeri tarihinde donanma, hava kuvvetleri ve denizciler tarafından sevilerek kullanılan ilk uçak olmuştur. Kanat yapısı sayesinde amerikalıların ağzına pelesenk olmuş 'ACE' kelimesini getirmiştir. Görüş mesafesinin ötesindeki noktalara hedeflenebilmesi ve ateş edebilme yeteneğinin üstüne çift motorunun verdiği güçle tırmanma yeteneği sayesinde günümüzde bile hava kuvvetleri tarafından tercih edilen bir dizayn olmasından dolayı listemizde 8 numarda oturmaktadır.

7. Republic P-47 Thunderbolt

7. Republic P-47 Thunderbolt

İkinci dünya savaşının alışık olunmayan dizaynı olan bu uçaklar dönemin uçaklarına göre yapısal olarak daha büyüklerdi. Büyüklüklerinin sebebi ise uçağın önünden arkaına kadar olan turboşarj kanallarının uzayıp gitmesiydi. Büyük olması ve farklı kanat tasarımı onu zamane uçaklarına göre daha iyi ve stabil dalışlar yapabilmesini sağlıyor yüksek irtifadaki başarılarını alçak irtifayda taşıyabilmeleri ve kara kuvvetlerine alçaktan destekleyebilmesi onu ikinci dünya savaşının yıldızlarından biri haline getirmiştir.

Her iki kanadında bulunan toplam 8 adet 50 kalibrelik konvensiyonel silahlarına artı 1.000 lb bomba taşıma yeteneği ile ikinci dünya savaşında 3752 onaylanmış hava zaferi ve 500.000 sorti ile tüm zamanların en iyi savaş uçakları arasında 7. sırada bulunuyor.

6. Messerschmitt BF 109

6. Messerschmitt BF 109

Alaman hava kuvvetlerinin ikinci dünya savaşı sırasında gökyüzündeki sertifikalı yıldızı. Önlemeden saldırıya her görevde kullanılan ve pekçok çeşit ve versiyonu üretilen bir savaş uçağıdır. 1930'lu yılların sonuna kadar ikinci dünya savaşının cereyan ettiği her noktada almanlar tarafından kullanılmış olan uçak karşıtlarına nazaran en iyi tasarım ve dizayna sahip olan bu uçak 1941 yılına kadar gökyüzündeki en öldürücü silah olarak biliniyordu. Pervanesinin ortasındaki 20mm'lik otomatik makinalı ve kanatlarındaki 13mm silahları onu öldürücü yapmazmış gibi ayrıca kanat altına eklenebilen ekstar 20mm'lik toplarla tam bir ölüm makinası olan bu uçak listemizin 5. sırasında yerini korumak için elinden geleni yapıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Grumman F6F Hellcat

5. Grumman F6F Hellcat

İkinci dünya savaşının kaderini değiştiren hava silahlarından biri olan bu uçaklar pasifik savaşında amerikan uçak gemilerinin vazgeçilmez uçaklarından olmuşlardı. Pasifikteki amerikan hava başarısının %75'i bu uçakların bir eseridir. 

50 kalibrelik silahları ile hava hakimiyetinde ve atışlarırn hedefi vurma oranında 19/1 gibi bir üstün başarı sağlayan bu uçaklar amerikalıların pilotları hava ası olarak ortaya çıkartan bir ün salmıştır. Kayıtlara göre 307 tane hava ası çıkartması bu ününün bir kanıtı olsa gerek. Tüm bu şartlarda bu uçağı listemizin 5. sırasına koyuyoruz.

4. F4U Corsair

4. F4U Corsair

F-6 Hellcat gibi amerikalıların pasifikte hava üstünlüğünü sağlayan uçaktır. Amerikan hava kuvvetlerinde ilk kez martı kanat dizaynını kullanan bu uçak tasarıı sayesinde pilota karakteristik bir manevra kabiliyeti ve atışlarını tutturma şansı veriyordu. Uçağın bu başarısı onu kore savaşına kadar kara birliklerine yakın hava desteği vermesi için taşıdı. 4 bıçaklı pervane dizaynı ile gökyüzünde uçarken ıslıklar çalan bu uçağa japon pilotlar ıslık çalan ölüm adını takmışlardı. Japon pilotların saygı duyduğu bu uçak yaklaşık olarak 2400 japon pilotu gökyüzünden yere indirmiştir. Bu rakam ve farklı tasarımı bu uçağı listemizin 4. sırasına taşıyor.

3. Focke-Wulf Fw 190

3. Focke-Wulf Fw 190

Yaşlanan ve hava hakmiyetini kaybeden Me-109'ların yerini alabilmesi için Alman mühendis Kurt TANK tarafından tasarlanan kompakt bir uçak olan Fw-190'lar üçüncü reich'ın savunmasın yüzlerce müttefik bombardıman ve avcı uçağının düşürmesinde rol oynamış uçaklardır. P-51 Mustangler sahaya inene kadar bu uçaklarla hiçbir müttefik pilotu karşılaşmak istemezmiş.

2. Supermarine Spitfire

2. Supermarine Spitfire

Spitfire'lar askeri havacılık tarihinde gelmiş geçmiş en güzel tasarıma sahip savaş uçakları olarak bilinirler. 1930'lu yıllarda başlayan tasarımı sona ulaştığından almanların hava üstünlüğünü sağlayan Bf-109'larına ve Fw-190'larına kafa tutabilecek bir platform haline gelmişti. Aerodinamik yapısı sayesinde en büyük rakibi BF-109'lar tarafından hız, tırmanma ve dayanıklılık açısından alt edilse de çok iyi tasarımı sayesinde yapabildiği keskin dönüşlerle çoğu kez onları alt etmişlerdir. Bunun sebebinin ise temelinde bir yarış ve akrobasi uçağı olarak tasarlanmaya başlanmış olması olduğu söylenmektedir. 1938 ile 1954 yılları arasında da Türk Hava kuvvetleri taraından avcı uçağı olarak kullanılan bu uçaklara listemizin 2. sırasında ağırlıyoruz.

1. P-51 Mustang

1. P-51 Mustang

İkinci dünya savaşının sonuna gelindiğinde gökyüzünde sadece iki yıldız vardı ama bu yıldızlardan sadece bir tanesi parlak bir zaferin içinde görünüyordu. P-51 Mustang'ler bu parlak zaferin tam da içindeydiler. Gerek manevra kabiliyetleri gerekse ateş gücü ile döneminde gökyüzündeki tüm uçakların ötesinde olan P-51'lerin her kanadında bulunan 3'er tane 50 kalibrelik silahları Almanları isviçre peynirine çeviriyordu. Tüm bu özellikler P-51'leri listemizin 1. sırasına taşıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
35
20
18
10
7
4