Görüş Bildir
Haberler
Sanayiye 2018'de Yüzde 70 Elektrik Zammı: Üretim Tesisleri Kapanıyor, Vardiyalar Azalıyor

etiket Sanayiye 2018'de Yüzde 70 Elektrik Zammı: Üretim Tesisleri Kapanıyor, Vardiyalar Azalıyor

Yılbaşından bu yana sanayi tesisleri ve ticarethanelere gelen elektrik zammı yüzde 70'i aştı. Enerji fiyatlarındaki rekor artış sanayicinin belini büküyor. Kimi sanayi kuruluşları üretimi durdururken, kimilere de vardiya sayılarında azalmaya gidiyor... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğalgaz fiyatları konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 arttırıldı. Elektrik fiyat tarifeleri de aynı oranlarda konutlara, ticarethane ve sanayi sektörüne yansıtıldı.

Sanayiciler acil çözüm bekliyor

Sanayiciler acil çözüm bekliyor

Dünya'nın haberine göre, enerji fiyatlarına son üç ayda üç kez zam gelmesi sanayiciye geri adım attırdı. Organize sanayi bölgelerinde vardiyalar düşerken, bazı üretim tesisleri şalteri kapattı. Üretim çarklarının dönmesi için sanayici acilen durumun yeniden değerlendirilmesini istiyor.

"Bu kış zor geçecek"

"Bu kış zor geçecek"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bursa Sanayicileri ve İsadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, 'Vardığımız noktada son zamlarla 3 ay içinde zam oranı hem elektrikte, hem doğalgazda yüzde 50'nin üstüne çıktı. Bu kez de bu kış zor geçecek diyoruz' şeklinde konuştu.

Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun da 'Ana sanayilerde üretime ara veriliyor, bölgemizdeki fabrikalar vardiya düşürüyor. Böyle bir ortamda bu zammın yapılması mantıklı değil. Neye göre yapıldığını da anlayabilmiş değiliz. Bırakın Türkiye'yi dünyadaki firmalarla rekabet edip ülkeye döviz kazandırıyoruz. Ülkenin 2023 hedeflerini tutturması için çalışıyoruz. Ancak çok da iyimser bakamıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

"4 kişilik bir ailenin elektrik faturası 137 lirayı geçti"

"4 kişilik bir ailenin elektrik faturası 137 lirayı geçti"

Öte yandan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da gelen zamların nedenlerine ve olası sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. “Elektriğe 1 Ekim’de rekor düzeyde zam yapıldı. Konut kullanıcılarının elektrik faturası 2017 yıl sonuna göre yüzde 44.9 arttı; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifelerine yapılan zam ise yüzde 70’i aştı' denilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

'Yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam; sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yüzde 70’i aştı. Konut kullanıcılarının elektrik faturasına ise 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8.72 zam yapıldı. Bu zamla birlikte hanelerin aylık elektriğe ödedikleri fatura 2017 yıl sonuna göre bu yıl yüzde 44.9 artmış oldu. Yapılan yeni zamla asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 137 lirayı geçerken, geçen yıla göre aynı elektrik tüketimi için 42.6 lira daha fazla ödenmesi gerekecek.Enerji fiyatları için 3’er aylık dönemler halinde uygulanan maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizmasının fiilen ortadan kaldırılarak, “her ay zam” düzenine geçilmesinin ardından elektriğe bir kez daha yüksek oranlı zam yapıldı.

"Zamlar enflasyonu artıracak"

"Zamlar enflasyonu artıracak"

Elektrik fiyatlarına yapılan rekor düzeydeki zamların pek çok üründe de fiyat artışlarına neden olacağına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

'Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz ortamında bu zamlar ve getireceği enflasyon artışlarının ekonomide yaşanan sıkıntıları daha da büyüteceği açıktır. Sorunların temelinde yıllardır sürdürülen yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarının büyük etkisi vardır. 'Yerli ve milli' söyleminin arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmekte, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün yaşadığı kriz giderek derinleşmektedir. Bugüne kadar sürdürülen yanlış politikalardan artık vazgeçilmeli, elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı, bu çerçevede elektrik fiyatları da günübirlik çıkarlar ve piyasadaki etkin lobilerin taleplerine göre değil, kamu yararı doğrultusunda belirlenmelidir.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
254
91
50
30
22
17
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Eyy Akçomarlar İstediğiniz kadar ayakta durun istediğiniz kadar oy verin Elinize hiçbirşey geçmeyecek. beterin beterinini göreceksiniz. zamlar durmayacak ek... Devamını Gör

Dead nettle.

18 yıldır gözlemlerimiz ile yaptığımız tahminler bir bir çıktı kimileri geciksede şaşmadı. 2023 yılıda LOZAN ın feshi SEVR in TAM kabulu olarak tahmin yürüt... Devamını Gör

shiroshinju

2023 yılında Bor üretimini yapıb dünya lideri olacak Türkiye :) o zaman elektriğe gerek bile kalmayacak,herşeyi bor ile hall edicez.Şuan ki mevcut durum 2023... Devamını Gör

Evren Kurtoğlu

eee muherrem ince kıçını yırttı kimse dinlemedi beter olsunlar şimdi