Görüş Bildir
Haberler
Rusya Suriye'de İlk Hava Saldırısını Gerçekleştirdi

Rusya Suriye'de İlk Hava Saldırısını Gerçekleştirdi

Batuhan
30.09.2015 - 11:07 Son Güncelleme: 30.09.2015 - 20:18

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yurt dışına asker göndermek için parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nden onay istedi. Konsey de oybirliğiyle askerlerin Suriye'ye gönderilmesine onay verdi. Bu gelişmeden birkaç saat sonra ise CNN'e konuşan ABD'li bir yetkili, Rusya'nın Humus yakınlarında ilk hava operasyonunu gerçekleştirdiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonlarının başladığı doğrulandı. Devlet Başkanı Putin de, operasyonun hava harekatıyla sınırlı kalacağını, kara operasyonunun söz konusu olmadığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günün erken saatlerinde Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesi talebini onaylamıştı.

Kremlin Özel Kalem Müdürü Sergey İvanov, karar sonrası, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Putin'den askeri destek istediğini açıkladı. İvanov, 'Esad askeri yardım talebinde bulunmak için ülkemize başvurdu' dedi.

İvanov, parlamentonun kararının ise Rusya'nın kara birliklerinin Suriye'deki çatışmalara dahil olacağı anlamına gelmediğini, bu adımın hava operasyonlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Obama Putin görüşmesinin akabinde gerçekleşti

Obama Putin görüşmesinin akabinde gerçekleşti
İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin'in bu adımı, Rus liderin ABD Başkanı Barack Obama'yla New York'ta BM Genel Kurulu'nda bir araya gelmesinin ve Suriye krizinin çözümünü ele almalarının hemen ardından gerçekleşti.

Putin: 'Kara operasyonu olmayacak'

Hükümet yetkilileriyle düzenlediği toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye ordusu teröristlere karşı karadan saldırı düzenlemeye hazır hale gelene kadar, Şam hükümetine havadan destek sağlayacaklarını söyledi.

Putin; “Eylemlerimiz kesin olarak, önceden saptanmış sınırlar içinde kalacak. Birincisi, sadece, özel olarak terörist gruplarla meşru mücadelesinde Suriye ordusunu destekleyeceğiz. İkincisi, destek havadan gelecek, kara operasyonlarına müdahil olunmayacak.” ifadelerini kullandı.

'Onları ele geçirdikleri bölgelerde yok etmelisiniz'

IŞİD saflarında Rusya'nın da aralarında olduğu farklı ülkelerden gelen binlerce militanın savaştığına dikkat çeken Putin, “Suriye’de başarılı oldularsa, kendi ülkelerine ve Rusya’ya da dönebilirler. Teröristler, savaş alanında edindikleri ideolojilerle sizin evinize gelinceye kadar beklememeli, onları ele geçirdikleri bölgelerde savaşıp yok etmelisiniz” dedi.

'IŞİD'in İslam'la bağdaşan yönü yok'

IŞİD’in Rusya’yı çoktan düşman ilan ettiğini de hatırlatan Putin, söz konusu örgütün adında İslam kelimesi geçmesine karşın İslam'la bağdaşan hiçbir bir yönü bulunmadığını vurguladı.

Kremlin, Putin'in dün akşam BM Güvenlik Konseyi yetkilileriyle bir toplantı yaptığını ve toplantıda 'terörizmin ve radikalleşmenin ele alındığını' belirtti. CNN'e konuşan üst düzey bir ABD 'li yetkili, Rusya'nın Suriye 'de ilk kez hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi. Yetkili, Humus kenti yakınlarında gerçekleştirilen saldırı öncesi ABD'ye bilgi verildiğini ifade etti. Rusya'nın ABD'ye Suriye'de savaş uçağı uçurmamaları gerektiğini söylediği ifade edilirken, bombardımanın gerçekleşeceği yerin coğrafi bilgilerini vermediği belirtildi. Yetkili, ABD'nin ülkedeki faaliyetlerinin normal bir şekilde devam ettiğini aktardı. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonlarının başladığı doğrulandı.

Rusya IŞİD'i değil ÖSO'yu vurdu iddiası

Rusya IŞİD'i değil ÖSO'yu vurdu iddiası

Suriye Devlet Televizyonu, askeri kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Rusya'nın hava harekâtında aralarında Talbesieh, Rastan, Zarafana'nın da olduğu altı bölgeyi hedef aldığını belirtti.

AFP'ye bilgi veren güvenlik kaynakları da, Rusya'nın ilk operasyonda üç vilayeti vurduğunu söyledi.

ÖSO: Rusya bizim alanlarımızı vurdu

Bu arada Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili ise şu ana kadar Rus uçaklarının IŞİD'in elindeki alanlara yönelik bir saldırı yaptığının görünmediğini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu ise, Rusya’nın Hama kırsalındaki hava saldırılarında etkin oldukları alanları vurduğunu belirtti.

El Arabiya TV'ye konuşan ÖSO yetkilisi, Hama'daki saldırıların ağırlıklı olarak sivilleri ve az sayıda ÖSO militanını hedef aldığını söyledi.

SMDK Başkanı Hoca: 36 sivil hayatını kaybetti

Öte yandan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Rus savaş uçakları tarafından Suriye'nin Humus kentine düzenlenen saldırıda 36 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hoca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının, Humus kentinin kuzeyinde vurduğu tüm hedeflerin sivil olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı operasyonun görüntülerini paylaştı

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de IŞİD’e ait olduğu belirtilen komuta merkezlerinin vurulma anını yansıtan videoyu yayınladı. 

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınladığı videonun altında yer alan bilgide, Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının IŞİD’e ait 8 tesisi vurduğu bildirildi. Toplamda 20 uçuş düzenlediği belirtildi.

'Siviller vuruldu' iddiasına yalanlama

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de düzenlenen hava saldırılarında sivil altyapının ve etrafının hedef alınmadığını, tüm saldırıların keşif uçuşlar yapıldıktan ve Suriye ordusundan alınan bilgiler kontrol edildikten sonra gerçekleştirildiğini açıkladı.

Sputniknews, Reuters, AA, Hürriyet ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
4
2
1
0
0