Görüş Bildir
Haberler
Rusya: Pilotumuzun Katilini Yargılayın

Rusya: Pilotumuzun Katilini Yargılayın

ATKN
31.12.2015 - 10:36

Rusya, Türkiye’nin düşürdüğü savaş uçağındaki iki Rus pilottan birinin öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Alparslan Çelik’in tutuklanarak yargılanmasını talep etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Türk makamlarından Alparslan Çelik ve suç ortaklarının tutuklanması ve Rus pilotun öldürülmesi suçundan yargılanması için hızla adımlar atmasını talep ediyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova

Hürriyet’e sert eleştiri

Suriye'de Türkmen Cephesi saflarında savaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Alparslan Çelik, pazar günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan röportajda, Rus pilotun öldürülmesiyle ilgili olarak, “Her gün uçaktan sivil Türkmenlere bombalar yağdırmış birinin benim vicdanımda yeri yok… Kısas en doğal haktır” ifadesini kullanmıştı.

Alparslan Çelik

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zakharova, röportajı yayımlayan Hürriyet gazetesini de sert dille eleştirerek, Çelik’in yorumlarının Türkiye'nin önde gelen gazetelerinden birinde yayımlanmış olmasının kendilerini şaşırttığını ve öfkelendirdiğini söyledi. Zakharova, Hürriyet’i ‘terörist ve katillerin işledikleri suçlarla övündükleri, milliyetçi ideoloji yoluyla Rusya ve Rus halkına nefret saçtıkları bir platform olmakla' suçladı.

Zakharova, röportajda kullandığı ifadelerin, ‘Çelik'in Rus pilotun öldürülmesiyle doğrudan ilgili olduğunun itirafı anlamına geldiğini' söyledi.

24 Kasım tarihinde Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye tarafından vurulan uçak, Suriye'de Bayırbucak Türkmenleri'nin bulunduğu bölgeye düşmüş, paraşütle uçaktan ayrılmayı başaran iki pilottan biri yerden açılan ateş sonucu öldürülmüştü.

Türkiye ile 38 yıl önce imzalanan anlaşmanın iptaline Putin'den onay

Türkiye ile 38 yıl önce imzalanan anlaşmanın iptaline Putin'den onay

Diğer bir yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya arasında insani, ticari ve cezai konularda karşılıklı hukuki yardım sunulmasıyla ilgili anlaşmadan çekilme önerisini kabul etti. Öneri, Rusya hükümeti tarafından sunulmuştu.

Putin'in aldığı kararla 15 Aralık 1977'de, 38 yıl önce imzalanan anlaşma yürürlükten kalktı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, karar çerçevesinde Türkiye'ye anlaşmadan çekilme konusunda bir bildirim gönderecek.

Deutsche Welle Türkçe ve Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
6
1
1
0
0
0