Görüş Bildir
Haberler
Reza Zarrab'ı Tutuklatan Savcı Bharara, Trump'ın Görevde Kalma Önerisini Kabul Etti

Reza Zarrab'ı Tutuklatan Savcı Bharara, Trump'ın Görevde Kalma Önerisini Kabul Etti

ABD'nin 45. başkanı seçilen ve 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump, ABD'de iş adamı Reza Zarrab'ın dosyasının başında bulunan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ile görüştü. Trump, başarılarından ötürü tebrik ettiği Bharara'dan görevine aynı şekilde devam etmesini istedi. Öte yandan ‘dolandırıcılık, kara para aklama ve İran'a yönelik yaptırımlarını delmek' suçlamalarıyla New York'ta tutuklu olan Reza Zarrab'ın yargılanma tarihi, avukatının isteği üzerine 23 Ocak'tan 16 Ekim 2017'ye ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab'ın ABD'de ‘dolandırıcılık, kara para aklama ve İran'a yönelik yaptırımlarını delmek'ten yargılandığı davanın savcısı Preet Bharara ile bir görüştüğü öğrenildi.

Reuters'in haberine göre Trump'ın New York'un en ünlü savcısı Bharara ile kamu yolsuzluğu ve Wall Street'deki dolandırıcılık suçlarıyla ilgili devam eden bazı davalarla ilgili olarak New York'daki Trump Tower'da buluştuğu belirtildi.

"Göreve devam etmemi istedi"

"Göreve devam etmemi istedi"

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bharara, Trump'ın kendisini şimdiye kadarki başarılarından ötürü kutladığını ve aynı özveri ile görevine devam etmesini rica ettiğini söyledi. Savcı Bharara, Trump'ın bu teklifine olumlu yanıt verdiğini de belirtti. Geçen hafta New York Post gazetesinde çıkan bir haberde Trump'ın ABD'nin tanınmış ceza avukatı Marc L. Mukasey'i Bharara'nın yerine atamak istediğine dair bir iddia yer almıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Göreve 2009 yılında Obama tarafından getirilen Bharara'nın görev süresi içinde pek çok suçun açığa çıkarılması ve cezalandırılması konusunda üstün bir performans göstermesi nedeniyle Trump'ın dikkatini çektiği düşünülüyor.

Önemli isimleri yargı önüne çıkarmıştı

Önemli isimleri yargı önüne çıkarmıştı

Bharara'nın aralarında siyasi yolsuzluk suçlamalarının da bulunduğu pek çok davada başarılı sonuçlar elde etmesi başsavcının Cumhuriyetçi kanat içinde de popülerleşmesine neden oldu. Bharara'nın yargı önüne taşıdığı isimler arasında eski Kongre Sözcüsü Sheldon Silver ve eski Demokrat Senato üyesi Dean Skelos bulunuyor.

Bharara, seçimlerden önce kendisine 'Yeni başkan eğer Cumhuriyetçi olursa onunla da aynı şevkle çalışır mısınız?' sorusuna 'Ben mesleğimi seviyorum, hangi başkan göreve gelirse gelsin onunla çalışmaktan gurur duyarım. Ofiste çok iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum' cevabını vermişti.

Zarran'ın duruşma tarihi 10 ay ertelendi

Zarran'ın duruşma tarihi 10 ay ertelendi

Öte yandan Reza Zarrab'ın New York'ta yargılandığı davanın 16 Ekim 2017'ye ertelendiği açıklandı.

VOA'dan Can Kamiloğlu'nun haberine göre Zarrab'ın savunma avukatlarından Benjamin Brafman daha önce 23 Ocak’ta yapılmasına karar verilen davanın aslının görülmesine başlanacağı jürili duruşmaların tam on buçuk ay sonrasına ertelenmesini istedi.

Mahkeme hakimi Richard Berman ve New York Güney Bölgesi Savcılığının şaşkınlıkla karşıladığı talep konusunda Zarrab'ın avukatlarının ısrarcı olması nedeniyle, mahkeme hakimi Berman, davanın aslının görüleceği duruşmaların 16 Ekim 2017 tarihinde yapılmasına karar verdi.

‘Siyasi beklentiler olabilir’

Davanın aslının tam on buçuk ay ertelenme talebinin siyasi beklentiler doğrultusunda alınmış bir karar olduğu ifade edildi.

New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, “ABD’de yaşanan siyasi iklim değişikliği, Başkanın değişmesi savunma makamını bir çeşit siyasi beklentiler içerisine sokmuş olabilir” dedi. Duruşma sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akbulut, davanın seyrinin değiştiğini belirtti. Akbulut, “Bu duruşmada Sarraf’ın avukatlarının Türkiye’ye gidip bazı tanıkların ifadelerine başvurduğunu öğrendik. Aynı yola iddia makamı da başvurabilir” dedi.

Sputnik News, VOA ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
23
6
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

Bir insan neden davasini 10 ay ertelemek ister? :) Ne yapsan boş göklerden gelen bir karar vardır Rezacım çırpın çırpın ki daha çok bat :)

Tolga Eser

Parayi denklestirmeye calisiyor da bulamiyor demekki:-)

Pasif Kullanıcı

önüne yatan bulamadılar demek ki.

Uğur Özdemir

Atatürkçü amerikanlar.