Görüş Bildir
Haberler
Rekor Fiyat: Shakespeare'in 'Birinci Folyo'su 10 Milyon Dolara Satıldı

Rekor Fiyat: Shakespeare'in 'Birinci Folyo'su 10 Milyon Dolara Satıldı

Dünyanın en önemli oyun yazarlarından İngiliz William Shakespeare'in nadir bulunan Birinci Folyosu yaklaşık 10 milyon dolara satılarak bir rekor kırdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuruluşu 1766 yılına dayanan İngiliz müzayede evi Christie's, William Shakespeare oyunlarının ilk toplu basımı olan İlk Folyo'nun gelmiş geçmiş en pahalıya satılan edebiyat eseri olduğunu belirtti.

Sputnik'in aktardığı bilgiye göre, çarşamba günü ABD'nin New York kentinde düzenlenen müzayedeye telefonla katılan üç aracı arasında 6 dakikalık düello sonucunda, İlk Folyo, 9.98 milyon dolar karşılığında değerli kitap alım-satımıyla da uğraşan antikacı Stephan Loewentheil'ın ellerine gitti.

"Tüm tiyatronun en büyük yapıtı"

"Tüm tiyatronun en büyük yapıtı"

Açık artırmanın ardından telefonda mülakat veren Loewentheil, Shakespeare oyunlarının ilk derlemesinin orjinalini, 'kitapların kutsal kasesi' diye niteledi. 

New York ve Maryland'de nadir kitap ve fotoğraflar satılan dükkanların sahibi, 'İlk Folyo, İngiliz dilindeki en büyük yapıttır ve kesinlikle tüm tiyatronun da en büyük yapıtıdır, dolayısıyla entelektüalizmi seven herkesin gözünde kutsal, ilahi bir nesnedir' diye konuştu.

İlk Folyo'nun önemi nedir?

İlk Folyo'nun önemi nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanatseverlerin Romeo ve Juliet, Macbeth, Hamlet, Kral Lear gibi oyunlarıyla özdeşleştirdiği Shakespeare, 1564-1616 yılları arasındaki kısa ömrüne 38 oyun ve çok sayıda şiir sığdırmıştı.

Yazarın ölümünün ardından aktör dostları John Heminge ve Henry Condell'in 1623'te bastırdığı İlk Folyo, 36 oyunu biraraya getiriyor ve 'Komediler, Tarihi Oyunlar ve Tragedyalar' başlığını taşıyor. Hala İngiliz dilindeki en önemli edebi toplamalardan biri kabul ediliyor. Zira aralarında 12. Gece ve Macbeth'in de bulunduğu 18 oyun, ilk kez burada basıldı. Eğer İlk Folyo'ya dahil edilmeselerdi, muhtemelen kaybolup gideceklerdi.

Christie's, açık artırma rekoru kıran nüshanın, hala özel kişilerin elinde bulunan beş tam nüshadan biri olduğunu duyurdu. Bundan önce ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Mills College, 1977'de edindiği tam nüshayı, 2001'de açık artırmada 6.1 milyon dolara satmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın