Görüş Bildir
Haberler
Putin ve Esad Moskova'da Görüştü

Putin ve Esad Moskova'da Görüştü

FreiGeist
21.10.2015 - 10:28 Son Güncelleme: 21.10.2015 - 12:45

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed iç savaşın başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana ilk kez ülke dışına çıktı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye lideri Beşar Esad’in dün akşam Rusya'nın başkenti Moskova’yı ziyaret ederek, Başkan Vladimir Putin ile Rusya yönetiminin üst düzey yetkililerinin de katıldığı bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşmenin uzun sürdüğünü belirten Peskov, Esad’ın Putin’e ülkesindeki son durum ve Suriye ordusunun planlarına ilişkin bilgi verdiğini açıkladı.

Peskov, liderlerin Rusya’nın düzenlediği hava operasyonlarının gidişatını, Suriye’de terörle mücadele sürecini ve ikili ilişkileri de ele aldığını aktardı. Rus sözcünün açıklamasına göre, Putin-Esad görüşmesinde çekilen görüntüler, kısa zaman içinde basına sunulacak. Peskov, Esad'ın Moskova'dan ayrılıp ayrılmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

ESAD: RUSYA İLE SURİYE'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Öte yandan iki liderin görüşmelerde hangi ifadeleri kullandıkları da detaylanmaya başladı. Esad, görüşmede, “Suriye halkının gelecekte ülkesinde görmek istediği şey, hepimizin ortak amacı olmalı” dedi.

Esad, Rusya ile birlikte teröre karşı zafer kazanacaklarından ve Suriye’yi yeniden inşa etmekten de umutlu olduğunu belirtti:

“Rusya halkını, ülkemize yaptığı yardımdan dolayı yeniden tebrik ediyorum. (Rusya ile birlikte) Terörizmi yeneceğiz ve Suriye’yi hem ekonomik hem siyasi açıdan yeniden inşa edecek, herkesin barış içinde yaşadığı bir ülke yapacağız.'

'ÜLKENİN KADERİNİ SURİYE HALKI BELİRLEMEK İSTİYOR'

“Rusya olmasaydı, teröristler Suriye’nin büyük kısmını ele geçirirdi” diyen Esad, Suriye’de siyasi çözüm sağlanmasının önündeki engelin terörizm olduğunu vurgulayarak şunları

söyledi: “Teröristlere yapılan saldırılara dikkatimizi vermemiz gerek. Çünkü öncelikle terörizmle mücadele etmek zorundayız, ikinci olarak da siyasi çözüme giden yolun önündeki gerçek engel terörizmdir. Ayrıca sadece Suriyeli yönetim kademeleri değil, tüm Suriye halkı ülkelerinin kaderinin belirlenmesi sürecine katılmak istiyor.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

KRİZ ÇIKTIĞINDAN BERİ İLK KEZ

Bu arada Esad, ülkesinde kriz çıkmasından bu yana, yani son 4 yıl içinde ilk kez yurt dışına çıkmış oldu. Ayrıca Rusya’nın 30 Eylül’den beri Suriye’de hava operasyonları düzenlediği dikkate alınınca, Putin ve Esad’ın Moskova’da bir araya gelmesi zamanlamasıyla da büyük önem taşıyor.

Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
15
14
6
4
2
0