Görüş Bildir
Haberler
Perdeler Arkasında Neler Yaşandığını Bütün Çıplaklığıyla Gösteren 22 Gazetecilik Filmi

Perdeler Arkasında Neler Yaşandığını Bütün Çıplaklığıyla Gösteren 22 Gazetecilik Filmi

Gökhan A.
11.05.2017 - 14:11

Gerek kurgu gerek gerçek olaylara dayanan hikayeleriyle basın yayın organlarının arka kulislerinde neler yaşandığını gözler önüne seren en iyi gazetecilik filmlerini sizler için bir araya getirdik. 

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Ejderin Peşinde: Veronica Guerin (2003) | IMDb 6.9

22. Ejderin Peşinde: Veronica Guerin (2003)  | IMDb  6.9

Veronica Guerin

http://www.imdb.com/title/tt0312549

Film; 1990'ların ortasında Dublin, uyuşturucu satıcılarının kontrolüne geçmiş bir savaş bölgesini andırmaktadır. Bu insanların en büyük korkuları, uyuşturucu çetelerini yok etmeyi hedefleyen cesur gazeteci Veronica Guerin'dir.

21. Av Partisi (2007) | IMDb 6.9

21. Av Partisi (2007)  | IMDb 6.9

The Hunting Party

http://www.imdb.com/title/tt0455782

Tüm deneyimine rağmen itibarını yitirmeye başlamış bir medya görevlisi, yanına hevesli genç bir gazeteci arkadaşını alarak Balkan coğrafyasına doğru yola çıkar. Kendilerine işinde tecrübeli bir kameraman eşlik edecektir ve hedef, Bosna Hersek'tir. Yugoslavya savaşında azılı bir suçlu olarak görülen Radovan Karadzic ile temas kurmaya giden kahramanlarımızın Bosna'da atacakları her adım, büyük tehlikeler içermektedir. Yanlışlıkla CIA ajanı zannedilmeleri ile peşinde oldukları hedefleri tarafından da farkedilecek ve kendilerini yem durumuna sokacaklardır. Artık sadece amaçları değil, hayatları da tehlikededir.

20. Yanlış Karar (1981) | IMDb 6.9

20. Yanlış Karar (1981) | IMDb   6.9

Absence of Malice

http://www.imdb.com/title/tt0081974

Mike Gallagher, Miami'de toptancılık dükkanı işleten sıradan bir adamdır. Bu sıradan hayatı bir gün gazetede kendi adıyla karşılaşması sonrasında kabusa dönüşmeye başlar. Civarda işlenen bir cinayet davasıyla ilgili haberde isminin geçmesi her ne kadar suçsuz olsa da onu davaya dahil eder. Aylardır kayıp olan bir birlik liderinin öldürülmüş olduğu şüphesi söz konusudur ve Mike'ın babası mafya ile olan ilişkileriyle bilinmektedir. Mike her ne kadar dürüst ve sicili temiz bir iş adamı olsa da babasının bu illegal ilişkileri onu da şüphe altında bırakmıştır. Soruşturmayı yürüten Elliot Rosen, güzel  gazeteci Megan Carter'ı kullanarak Mike'a karşı psikolojik bir saldırı başlatır. Megan'ın gazetede kaleme aldığı yazı sonrasında işler iyice karışır, böylece Mike hem FBI hem de adaletle hesaplaşacağı bir yolculuğa çıkar.

19. Elçiyi Öldür (2014) | IMDb 7.0

19. Elçiyi Öldür (2014) | IMDb   7.0

Kill the Messenger

http://www.imdb.com/title/tt1216491

San Jose Mercury muhabiri Gary Webb'in gerçek hayat öyküsünden yola çıkılan öyküde, Nikarugua’daki isyancılar ve California merkezli uyuşturucu ithalatıyla ilgili olarak CIA ile kurduğu sıkı ilişki sayesinde uyuşturucu trafiğini ifşa eden gazetecinin diken üzerindeki hayatı aktarılıyor.

18. Devlet Oyunları (2009) | IMDb 7.1

18. Devlet Oyunları (2009)  | IMDb 7.1

State of Play

http://www.imdb.com/title/tt0473705

Amerikan Kongresi’nin yakışıklı, soğukkanlı ve temkinli üyesi Stephen Collins (Ben Affleck), bağlı olduğu siyasi partinin geleceğini temsil eder. Savunma harcamalarını denetleyen komitenin başkanlığı gibi bir görevi vardır. Yaklaşan başkanlık seçimleri için partisinde tüm gözler onun üzerine çevrilmiştir. Onun araştırma asistanının ve metresinin vahşice öldürülmesi üzerine o güne kadar derinlerde bir yerde gömülü duran sırlar birer birer ortaya çıkmaya başlar.

Araştırmacı gazeteci McCaffrey’nin (Russell Crowe) bu olaya ilgi duymasının iki sebebi vardır. Birincisi Collins onun eski arkadaşıdır, ikinci sebebi ise acımasız editörü Cameron Lynne'dan (Oscar ödüllü Helen Mirren) bu olayı araştırma görevi almıştır. Çaylak gazeteci partneri Della Frye (Rachel McAdams) ile birlikte katilin kimliği üzerindeki esrar perdesini kaldırmaya çalışan McAffrey, ülkenin güç dengelerini sarsacak bir komployu ortaya çıkartacak adımları atmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Ateş Altında (1983) | IMDb 7.1

17. Ateş Altında (1983)   | IMDb 7.1

Under Fire

http://www.imdb.com/title/tt0086510

Filmde olaylar 1979'da Nikaragua'da geçer. Başkan Somoza rejimine karşı Sandinistaların başlattığı ve giderek yayılan isyanı izlemek için, birçok ülkeden gazeteciler Nikaragua'ya gelmektedir. Alex Grazier, Russell Price ve Claire de bunlardandır. Claire ile Russell arasında kısa sürede duygusal yakınlık başlar ama, Alex de genç kadına aşıktır. Film bir yandan o çalkantılı ortamı, bir yandan da hızla gelişen olayları, diğer yandan üç gazeteci arasında olup bitenleri anlatır.

16. Asılsız Haber (2003) | IMDb 7.2

16. Asılsız Haber (2003) | IMDb   7.2

Shattered Glass

http://www.imdb.com/title/tt0323944

Yalan haberler yazarak kariyer merdivenlerini hızla tırmanan ancak gerçekler ortaya çıkınca itibarını yitiren genç bir gazetecinin gerçek hikayesi...

15. Parallax Esrarı (1974) | IMDb 7.2

15. Parallax Esrarı (1974)  | IMDb  7.2

The Parallax View

http://www.imdb.com/title/tt0071970

Joe Frady, sürekli çalışmalarını meslektaşlarına karşı savunmak zorunda kalan azimli bir muhabirdir. Seçkin bir Amerikan senatörüne düzenlenen suikasttan sonra, Fred, suikast sırasında orada bulunan muhabirlerin esrarengiz bir şekilde ölüyor olduklarını anlar. Bu olayı araştırdıkça bu suikastın, esrarengiz bir terapi enstitüsü olan Parallax Şirketi'nin düzenlediği tezgahın bir parçası olduğunu farkeder. Gerçeği keşfetmek için Parallax terapiye üye olmaya karar verir.

14. Dünyanın Kaderi (1979) | IMDb 7.4

14. Dünyanın Kaderi (1979)  | IMDb  7.4

The China Syndrome

http://www.imdb.com/title/tt0078966

Jack Lemmon, Jane Fonda ve Michael Douglas, nükleer enerji kullanımının tehlikelerine ve televizyon haberlerinin gücüne dikkat çeken bu gerilim filminin başrollerinde. Alternatif enerji kaynakları hakkında raporlar hazırlayan gazeteci Kimberly Wells (Jane Fonda), nükleer santralde bir kazaya tanık oluyor. Kazayı halka bildirmek isteyen Wells, kendini komploların içinde bulunca, kazayı istemeyerek de olsa gizli tutmak zorunda kalıyor. 1979 yılının en çok tartışılan filmlerinden biri olan The China Syndrome, ününü bir ölçüde filmin gösterime girmesinden tam on iki gün sonra gerçekleşen Three Mile Island nükleer felaketine borçlu.

13. Kızıllar (1981) | IMDb 7.5

13. Kızıllar (1981)  | IMDb  7.5

Reds

http://www.imdb.com/title/tt0082979

Amerikalı gazeteci John Reed'in gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan film, Birinci Dünya Savaşı'nı kendine arka plan olarak seçiyor. Louise Bryant yeni tanıştığı John için kocasından ayrılır. John ile tanıştıktan sonra feminist hareketlerde de yer alan Louis, daha sonra John ile birlikte Amerika'daki iş gücünü korumak adına önemli protestolara katılırlar. Ekim Devrimi sırasında Rusya'ya giderek buradaki komünist hareketlerden etkilenen sevgililer, Amerika'ya döndüklerinde benzer bir devrim gerçekleştirmeyi kafalarına koyarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Özgürlük Çığlığı (1987) | IMDb 7.5

12. Özgürlük Çığlığı (1987)   | IMDb 7.5

Cry Freedom

http://www.imdb.com/title/tt0092804 

Film, siyahi eylemci Stephen Biko ve onun mesajını tüm dünyaya duyurmak uğruna hayatını tehlikeye atan beyaz liberal bir gazetecinin gerilim dolu hikayesini anlatıyor.

Biko' nun gözünden Güney Afrika gerçeğini öğrenen editör, arkadaşının polis baskısıyla susturulduğunu öğrenir. Biko' nun mesajına karşı sessiz kalmak istemeyen editör tehlikeli bir görev üstlenir ve dünyaya cesaret vermek adına Biko' nun unutulmaz hikayesini anlatmaya karar verir.

11. Salvador (1986) | IMDb 7.5

11. Salvador (1986) | IMDb  7.5

Salvador 

http://www.imdb.com/title/tt0091886

Richard Boyle, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle zor günler yaşayan bir gazetecidir, freelance olarak çalışıp haber yapmak için El Salvador'a gitmeye karar verir. Yanındaysa işsiz bir DJ vardır ve yolculuklarının sonunda, sınırı geçtiklerinde bir cinayete tanık olurlar. Şehirdeki durum zannettiklerinden daha da ciddidir ve gerçekliğin içine girdikçe ülkenin kaosa doğru sürüklendiğini fark eder. Richard, bir an önce ülkeyi terk etmeye karar verse de burada tanıştığı Mary'i bırakmak bir hayli zor olacaktır.

10. İyi Geceler, İyi Şanslar (2005) | IMDb 7.5

10. İyi Geceler, İyi Şanslar (2005)   | IMDb 7.5
mountainx.com

Good Night, and Good Luck.

http://www.imdb.com/title/tt0433383

Amerika’da televizyon gazeteciliğinin yeni yeni geliştiği 50’li yıllara uzanıyoruz. Edward R. Murrow döneminin hızlı araştırmacı gazetecilerinden birisi ve başını politikacılarla belaya sokmaktan hiç çekinmiyor. Ekibi ile birlikte komünistleri avlamak üzere tartışmalı bir politika yürüten Joseph McCarthy, gazetecinin inceleme konusu oluyor ve böylece ünlü McCarthy dönemi sonuna yaklaşıyor...

Edward R. Murrow, Amerikan tarihinin gizli kahramanlarından birisi. Son derece tehlikeli bir çağda, Soğuk Savaş yıllarında çalışmış ve hayatını gerçekleri söylemek üzerine temellendirmiş bir gazeteci.

9. Frost/Nixon (2008) | IMDb 7.7

9. Frost/Nixon (2008)  | IMDb 7.7

Frost/Nixon 

http://www.imdb.com/title/tt0870111

Amerikan tarihinin en spekülatif ve tartışılan devlet adamlarından Nixon, iki kez başkan yardımcılığı, iki kez başkanlık vazifelerini yapmış, hırslı bir politikacıdır. Cumhuriyetçi ve tutucu bir siyasetçi olan Richard Nixon, adamlarının rakip parti Demokratları gizlice dinlediği ortaya çıkınca başkanlık görevini tamamlamadan kamuoyunun baskısı sonucunda Beyaz Saray’dan uzaklaşmak zorunda kalır. Aradan geçen üç yıl sonrasında, 1977 yılında, popüler bir televizyon haber programında bu skandalla ilgili soruları cevaplamayı kabul eder. Nixon, her kurnaz politikacı gibi gazeteci olarak, kolay bir yem gibi gördüğü, o zamanın çaylağı olarak kabul edilen David Frost’u seçer. Fakat iki taraf da haftalarca süren hazırlıklardan sonra karşı karşıya geldiklerinde zorlu bir zeka savaşı başlar. Karşısında yandaş, karaktersiz ve çanak sorular soran bir genç yerine, gerçeğin peşinde gerçek bir gazeteci bulması kurt politikacıyı bir hayli zorlayacaktır.

8. Zodiac (2007) | IMDb 7.7

8. Zodiac (2007)  | IMDb 7.7

Zodiac 

http://www.imdb.com/title/tt0443706

Zodiac, 60’lı yıllarda işlediği beş cinayeti gazetecilere yolladığı şifreli mektup ve şiirlerle tutkulu bir oyun haline getiren ve kimliği hiçbir zaman öğrenilemeyen ünlü seri katili ve onun peşinde 'hayatı kayan' bir avuç adamın hikayesini anlatıyor. Daha önce sinema ve televizyon filmlerine, hatta çizgi romana konu olan; kitaplara ve şarkılara ilham veren Zodiac’ın Arthur Leigh Allen olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunsa da, Allen’ın ölümü bu iddiaların sonuçlanmasını engelledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Köstebek (1999) | IMDb 7.9

7. Köstebek (1999) | IMDb   7.9

The Insider 

http://www.imdb.com/title/tt0140352

Jeffrey Wigard, dönemin en önemli sigara firmalarından birinde araştırma bölümü başkanı olarak çalışmaktadır. Bir gün yönetim kurulu üyeleri ile farklı düşüncelere sahip olmasından ötürü, onlarla ters düşer ve işten atılır. İşten atıldıktan sonra şirketin sağlıksız tüm politikalarını cesur bir şekilde açığa vurmaya kalkışan Jeffrey, oldukça kallavi kişilerden uyarılar almaya başlar. Günden güne kendini daha tehlikeli bir pozisyona sokan Jeffrey, nasıl bir işin içine girdiğinden habersizdir.

6. Ölüm Tarlaları (1984) | IMDb 7.9

6. Ölüm Tarlaları (1984)  | IMDb  7.9

The Killing Fields

http://www.imdb.com/title/tt0087553

Bir fotoğraf muhabiri olan Sydney, Kamboçya’da görevdedir. Orada devam etmekte olan iç savaş hakkında yazması gerekir. Aynı zamanda New York Times’ın bölge muhabiri olan arkadaşı ve çevirmen Dith, ona eşlik etmektedir. Vietnam bozgununun ardından Kamboçyalılar bölgeden çıkartılmaktadırlar. Dith, ailesini gönderirken arkadaşını yarı yolda bırakmaz ve orada kalır. Birlikte haber yapacaktırlar. Çok geçmeden Dith, ülkeyi kan ile dolduranlar gerillalara esir düşer. Ellerinden kurtulmanın tek yolu her türlü işkence katlanmak ve özgürlüğe giden yolun izini asla kaybetmemektir.

5. Gece Vurgunu (2014) | IMDb 7.9

5. Gece Vurgunu (2014)  | IMDb 7.9

Nightcrawler

http://www.imdb.com/title/tt2872718

Lou Bloom kariyer peşinde, genç ve hırslı bir adamdır. Hayatta 'amaca giden her yol mübahtır' düsturunu benimseyen bu hırslı adam, geceleri şehirde yaşanan suç olaylarını tüm açıklığı ile kamerasına kaydetmeye başlar. Şehrin önde gelen televizyon kanallarından birinde gece muhabiri olarak işe girmesi de uzun sürmez. Fakat ne var ki, kariyerinde benimsediği yolun da bir faturası elbet olacaktır...

4. Başkanın Bütün Adamları (1976) | IMDb 8.0

4. Başkanın Bütün Adamları (1976)  | IMDb  8.0

All the President's Men

http://www.imdb.com/title/tt0074119

17 Haziran 1972... Nixon'ın da bir üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin birkaç mensubu, seçimi kazanması beklenen Demokrat Partinin merkez binasına sızarak dinleme cinayeti yerleştirir. İki gazetecinin durumun farkında olması, Amerikan tarihinin en büyük skandallarından birini su yüzüne çıkaracaktır. Bu gazetecilerin isimleri ise Carl Bernstein ve Bob Woodward'dır.

3. Şebeke (1976) | IMDb 8.1

3. Şebeke (1976) | IMDb   8.1

Network

http://www.imdb.com/title/tt0074958

Televizyonun ve getirdiği şöhretin insan hayatı üzerindeki etkilerini peliküle yansıtan film, uzun yıllardır UBS Akşam Haberleri isimli programda haber spikerliği yapan Howard Beale’nin hikayesini konu alır. Beale’in reytingleri günden güne düşmektedir ve nihayetinde bir çalışma arkadaşından, iki hafta içerisinde işinden kovulacağını öğrenir. Bunu öğrendiğinde büyük bir depresyona giren adam, ertesi akşam canlı yayında, gelecek Salı günü canlı yayında intihar edeceğini anons eder. Haliyle bu şok duyurudan sonra işler fazlasıyla karışır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Spotlight (2015) | IMDb 8.1

2. Spotlight (2015)  | IMDb 8.1

Spotlight

http://www.imdb.com/title/tt1895587

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston’ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. Yeni atanan genel yayın yönetmeni Marty Baron 2001 yazında Globe’un başına geçmek üzere Miami’den geldiğinde, ayağının tozuyla Spotlight ekibini, 30 yıl boyunca düzinelerce çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yerel bir rahip hakkındaki bir makaleyi takip etmekle görevlendirir. Boston’da Katolik Kilisesi’ni hedef almanın çok büyük yankı uyandıracağını bilen Spotlight editörü Walter “Robby” Robinson, muhabirler Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) ve Michael Rezendes ve araştırmacı Matt Carroll davaya daha derinlemesine dalmaya karar verirler.

1. Büyük Karnaval (1951) | IMDb 8.2

1. Büyük Karnaval (1951)  | IMDb  8.2

Ace in the Hole

http://www.imdb.com/title/tt0043338

Chuck Tatum, New York City'den New Mexico'ya gelmek zorunda kalmış; bencil, şansı ters gitmiş, son derece inatçı bir muhabir gazetecidir. Önceden çalıştığı iş yerlerinden yalan haber, aşırı alkol tüketimi gibi sebeplerden dolayı atılmıştır. Bir yıldır son derece önemsiz Albuquerque Sun-Bulletin gazetesinde yazmasına rağmen durumundan memnun değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
4
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Güzel liste. İzleyeceğim.

Deniz Kara

nıghtcrawler ızledıgım en ıgrenc fılmlerden bırıdır.fılm kotu oldugu ıcın degıl ama bıze ıgrenclık hıssını yasatmak ısteyıp ılıklerıme kadar hıssettırdı.gyle... Devamını Gör