Görüş Bildir
Haberler
Pelin Çini Yazio: Pamuk’un Bacaklarının Bedeli 181 TL

etiket Pelin Çini Yazio: Pamuk’un Bacaklarının Bedeli 181 TL

Pelin Çini
30.11.2020 - 19:58

Geçtiğimiz haftalarda her yerde bacakları kesilmiş golden cinsi bir köpeğin haberlerini gördük. İsmi Pamuk, çoğumuz ismi de biliyoruz. Pamuk’un başına gelenleri Haytap saha sorumlusu Zuhal Arslan hanımdan detaylı öğrendim ve tabii ki akıllardaki o sorunun cevabını da aldım “Hayır Pamuk’a bunu yapanlar para cezası dışında bir ceza almadı. Sahibine 181 TL, Pamuk’un bacaklarını balta ile kesen “insan”a ise 628 TL ödeyerek kurtuldu. Yani olan yine masum bir canlıya oldu…”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Umarım bir kez daha böyle bir olayla karşılaşmayız. Pamuk şu an ne durumda?

Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Umarım bir kez daha böyle bir olayla karşılaşmayız. Pamuk şu an ne durumda?

Teşekkür ederiz Hepimize tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Bu

olay Türkiye’de hayvan hakları ihlali konusunda gördüğümüz en kötü vaka bizce.

  • Olaydan nasıl haberiniz oldu? Süreç nasıl ilerledi? 

Olay olduktan yaklaşık 3 gün sonra Haytap Samsun temsilcimize ulaşılması

ile haberimiz oldu. Samsun Havza ilçesinde bacakları kesilmiş halde bir köpek bulunduğu bildirildi. Köpeğin bacakları enfekte olduğundan ve hayvanın genel durumu kötü olduğu için vakit kaybetmeden, sahibinin Pamuk’un üzerindeki mülkiyet hakkını Samsun temsilcimize devretmesini sağladık. Ardından kliniğe alındı. Ön görüşmelerde köpeğin bir komşunun tavuklarını kovaladığı gerekçesiyle komşu tarafından bacaklarının kırıldığı parçalandığı bilgisi verildi.  Konu hakkında HAYTAP olarak tüm başvurularımız yapıldı. Gerek emniyet gerek Kaymakamlık ve Valilik aracılığıyla soruşturmalar başlatıldı.

  • Pamuk’u bacakları kesilmiş ve koli bandıyla sarılı halde gördük.  Tam olarak ne olmuş?

Pamuk’un sahibinin oğlu ile yaptığımız görüşmelerde Pamuk’un ön iki bacak

kemiği kırılmış halde evin önüne geldiği,  bu esnada belediye veteriner işlerinden yardım istendiği ve sahipli hayvan olduğu için yardımcı olamayacaklarının bildirildiği( kanunen belediyelerin sahipli hayvana müdahalesi mümkün değildir) ve bu aşamada klinik yardımı almak yerine, komşularının !!! yardımı ile köpeğe anestezi verilerek kırılan bacaklarının kesildiğini öğrendik.

• Peki, şimdi ne olacak? Pamuk nerede kalacak? Ona kim bakacak?

• Peki, şimdi ne olacak? Pamuk nerede kalacak? Ona kim bakacak?

Pamuk Samsun’daki bir klinikte ilk uygulamaları yapılarak yaşamsal fonksiyonlarının normale dönmesinin ardından Ankara’daki bir kliniğe nakledildi. Burada gereken tedavi ve operasyonların ardından protez çalışması yapılacak. Bu uzun ve zorlu bir süreç. Hepinizin içi ferah olsun, Pamuk'un en iyi şekilde bakımı yapılıyor ve gözetimimizde. Tam olarak iyileşip protezleri de takıldıktan sonra ev ortamına sahiplendirilecek. Fakat Pamuk gibi adı sanı bilinmeyen, medyada bu kadar yer bulmayan Türkiye'nin farklı yerlerinde onlarca yaralı, engelli, insana muhtaç kedi ve köpek bulunuyor. Çoğu yürüyemiyor, çoğunun proteze ihtiyacı var ve hiçbirisi sahiplenilmiyor. Pamuk için gösterilen ilginin onlara da gösterilmesini istiyoruz.

  • Yasadan bahsedelim TAM OLARAK neyin değişmesini istiyoruz

Şu an mevcut yasa 5199 sayılı Hayvanları Koruma yasası. Ne yazık ki hayvana yapılan tüm istismarların kabahatler kanununa göre cezalandırıldığı bir sistem var ortada. Yani kapalı bir yerde sigara içme cezası ile bir hayvana işkence etmenin,  öldürmenin cezası aynı kategoride.

Bizim HAYTAP olarak meclise sunduğumuz tasarıda en baştaki talebimiz hayvana kötü muamelenin kabahatler kanununa göre değil Türk Ceza Kanununa göre değerlendirilerek bu eylemleri yapan kişilerin yargılanarak ceza almalarının sağlanmasıdır. Bu şekilde hak ettikleri cezalar verildiğinde hayvanlara yapılan istismarlar azalacaktır.  Ancak bu konuda çok ümitli değiliz çünkü ne zaman infial yaratan bir olay yaşansa, Meclis’te hayvan haklarıyla ilgili somut bir çalışma varmış gibi hava yaratılıyor ve devamı gelmiyor.

İnanın, aradan birkaç hafta geçtikten sonra bu olay da unutulacak. Dolayısıyla Meclis’in önüne herhangi bir yasa değişikliğinin geleceğini sanmıyorum.

• Sizce ne olmalı?

• Sizce ne olmalı?

Çevre ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Hayvanlara, denize, ormana, göle veya nehre bizim ülkemizde ne kadar çok zarar verildiğine her gün tanıklık ediyoruz. Bunların hiçbir tanesinin avukatı, sendikası, kendi haklarını savunacak birileri yok. Bu yüzden mutlaka çevre ihtisas mahkemeleri kurulmalı ki bu konuda uzmanlaşmış olan yargıçlar, hukukçular hatta avukatlar bu sesi çıkmayan toprağın, dağın, hayvanların haklarını savunabilsinler. Hatta bu mahkemeler uzmanlaştıkça içtihat kararları çıksın. Dolayısıyla insanlar bir ağaca zarar verirken ciddi bir cezayla karşı karşıya kalacaklarını bilsinler. Yoksa böyle komik idari para cezalarla bu iş olmaz.

  • Son olarak yardıma muhtaç eziyet görmüş bir hayvanı fark ettiğimizde ne yapmalıyız? Nereyi aramalıyız? En doğru nasıl sonuç alırız?

5199 sayılı mevcut kanunun yürütmesi yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığında. Hayvan istismarı ile karşılaşan kişiler bulundukları illerde Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne şikâyette bulunabilecekleri gibi yeni kurulan HAYDİ( Hayvan Durum İzleme) birimine de ulaşarak yardım isteyebilirler. Yaralı kazalı hayvanların bakım ve tedavisi bulundukları belediyelerin rehabilitasyon merkezlerinde yapılmaktadır. Bu noktada görevini iyi yapan Belediyeleri tenzih ederek birçok belediyenin yetersiz olduğunu anımsatarak bu gibi durumlarda mutlaka gönderilen hayvanın takibini yapmalarını öneriyoruz.

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
22
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bum akif

bunu yapan orospu çocuģunun ismini soyismini yurdunu bilen yokmu arkadaş ya ? suçlu olduğunu düşünuyorsaniz yazın bilelim.

Merve Özcan

ailem orada yasiyor.gizleniyormus isim

Pasif Kullanıcı

kendi adaletimizi kendimiz sağlarız öyleyse..

Günlerdir uyuyamıyorum . Sürekli düşünüyorum . Bir yere gittik ve orda çok köpek vardı . Açlar hayvanlar ve ben köpek olduğunu bilmiyordum yanında yemek yo... Devamını Gör