Görüş Bildir
Haberler
Peki Oylar Nasıl Hesaplanacak? Öne Çıkan Başlıklar ile Siyasette 'İttifak' Dönemi

etiket Peki Oylar Nasıl Hesaplanacak? Öne Çıkan Başlıklar ile Siyasette 'İttifak' Dönemi

FreiGeist
02.05.2018 - 16:25 Son Güncelleme: 03.05.2018 - 08:53

Takvimler 12 Mart 2018'i gösterdiği gün, AKP ve MHP'nin siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi de içeren 26 maddelik ortak kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Böylelikle siyasi partilerin ittifak yapmalarını engelleyen hükümler ilgili yasalardan kaldırılmış oldu. Meclis’ten yıldırım hızıyla geçen yasaya eleştiriler “temsilde adalet” ilkesinin zedeleneceği yönündeydi. İttifak yapan partiler yüzde 0.5 ile bile TBMM’ye girebilirken ittifaklara dahil olmayan partiler yüzde 9.99 oy oranıyla dışarıda kalıyordu. 'İki partinin yararına göre hazırlandı' eleştirileri sürerken Türkiye beklenenden 17 ay önce seçim sath-ı mailine girdi ve gözler muhalefete çevrildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve dört muhalefet partisi, 24 Haziran'daki milletvekili seçimlerine ittifak halinde katılma kararı aldı.

Ve dört muhalefet partisi, 24 Haziran'daki milletvekili seçimlerine ittifak halinde katılma kararı aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında 'Bütün siyasi parti liderlerine sesleniyorum biz her türlü özveride bulunmaya hazırız. Kimler bir araya geliyorsa beraber hareket etmek zorundayız' demiş ve ittifak çağrısı yapmıştı. 

İki gün önce Muğla'da 'Anadolu Medya Buluşmaları' toplantısında yerel medya çalışanlarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 'Yüzde 10 seçim barajını kaldıracak ittifak için çalışıyoruz' demişti.

4 partili ittifakın protokolü için bugün yapılması beklenen imza töreni hafta sonuna ertelendi.

İttifak kararı alan partilerin, ittifak protokollerini 6 Mayıs'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na sunması gerekiyor.

İki ila dört sayfadan oluşması beklenen protokol iki parti liderinin onayından sonra TBMM'ye sunulacak. Protokolde 'adalet ve demokratik parlamanter sistem' vurgusu yapıldığı aktarılan bilgiler arasında.

Basına yansıyan bilgilere göre kulislerde ittifakın adının 'Millet İttifakı' olacağı konuşuluyor.

📌 Dört parti asıl ittifakı Meclis’te çoğunluğu sağlamak için yapacak.

📌 Dört parti asıl ittifakı Meclis’te çoğunluğu sağlamak için yapacak.

Hürriyet'ten Turan Yılmaz ve Rıfat Başaran'ın haberine göre cumhurbaşkanı adaylarından hangisi ilk turda en yüksek oyu alırsa, dört parti ikinci turda o adayın etrafında kenetlenecek.

Uzlaşmaya göre, dört parti milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak. Her parti, kendi milletvekili adaylarını çıkaracak. Ancak bazı kritik yerlerde ittifak içinde yer alan partiler sonuç almak için en güçlü olan partinin adaylarına destek verecek. 

İttifakta CHP, İYİ Parti ve SP kendi kurumsal kimlik ve listeleriyle yer alacak. 

DP’nin bu ittifakta hangi formülde yer alacağı ise dört partiden yetkililerin oluşturduğu ortak çalışma grubunun son toplantısında karara bağlanacağı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

📌 İttifak yapan partiler, oy pusulasında, ittifak unvanları altında yan yana yer alacak.

📌 İttifak yapan partiler, oy pusulasında, ittifak unvanları altında yan yana yer alacak.
  • Partilerin logoları, isimleri, genel başkanlarının adları ile partiler için ayrılan her sütunun altında, milletvekili adaylarının isimleri de belirtilecek.

  • Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

  • Birlikte yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, önce Cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

  • Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek.

📌 İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.

📌 İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak.
  • İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesiyle elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.

  • Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

  • İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. 

  • İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak, bu düzenlemedeki usule göre paylaştırılacak.

AA ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
371
110
17
17
10
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Kedileri bulaştırmayın bu kez. Az yaratıcı olun. Mesela trafo bu kez Bilale girerek patlasın.

Pasif Kullanıcı

eğer trafo bilalde patlarsa "o güzel insanlar o güzel gemiciklere binip giderler"

Pasif Kullanıcı

Seçimde bir dalavere olmazsa akp düşer.

Viyol10sel

ittifak yapabilme kurali ve erken secim karari sonun baslangici olacak. kendi kazdiklari kuyuya dusecekler. tabi yine trafolara kedi girmezse ysk ve akp yeni... Devamını Gör