Görüş Bildir
Haberler
Paris Saldırganlarından Birinin Kimliği Açıklandı, 6 Kişi Gözaltına Alındı

Paris Saldırganlarından Birinin Kimliği Açıklandı, 6 Kişi Gözaltına Alındı

ATKN
14.11.2015 - 20:29 Son Güncelleme: 15.11.2015 - 17:21

Paris Başsavcısı François Molins, dün Paris'te meydana gelen terör saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 129 kişinin hayatını kaybettiğini, 99'u ağır olmak üzere 352 yaralının olduğunu söyledi. 3 farklı terörist ekibi olduğunu tespit ettiklerini belirten savcı, 'Bu kişilerin yardımcıları, operasyonlarına finansman sağlayanlar ve her türlü iş birlikçilerini tespit etmek üzere soruşturmaları derinleştireceğiz' dedi. Ayrıca Paris'i kana bulayan teröristlerden birinin kimliği belli oldu. Paris doğumlu olan terörist 29 yaşındaki Ömer İsmail Mustafai. Mostefai'nin yakınları olduğu belirtilen 6 kişi ise gözaltına alındı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paris Başsavcısı François Molins

Savcı Molins, şunları söyledi:

'129 kişi hayatını kaybetti'

'İç güvenlik birimlerimiz yoğun bir biçimde çalışma yürütüyorlar. Saldırılarda hayatını kaybedenler, yaralananlar ve yakınlarına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. 129 kişi hayatını kaybetti. Ne yazık ki geçici olarak verebileceğimiz bir rakam bu. Yaralı sayısına baktığımız zaman durumu kritik olan çok sayıda kişi var. Hali hazırda 352 kişi yaralı, 99’unun durumu kritik. 

'Korkarak beklediğimiz terör saldırıları şehrimizi vurdu'

Hepimizin korkarak beklediği ve her seferinde riski altında bulunduğumuzu söylediğimiz terör saldırıları şehrimizi vurdu. Paris Başsavcılığı nezninde bir kriz masası oluşturuldu ve savcılık birimleri olay gerçekleştikten sonra seferber edildi. Kişilerin bağlı olabilecekleri örgütlerle ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Dün akşamdan itibaren başlatılan soruşturmalar an itibariyle şu noktaları işaret ediyor. Verebileceğim bilgiler ne yazık ki sınırlı.

'3 farklı terörist ekibi olduğunu tespit ettik'

Bu terör saldırısı çok fazla kişinin hayatına mal oldu, çok sayıda yaralı var. Önümüzdeki günlerde teknik ve tıbbi incelemeler tamamlanacak. 3 farklı terörist ekibi olduğunu tespit ettik. Bu kişilerin yardımcıları, operasyonlarına finansman sağlayanlar ve her türlü iş birlikçilerini tespit etmek üzere soruşturmaları derinleştireceğiz. Uluslararası çapta da terörle mücadelede birlikte olduğumuz müttefiklerimizle iş birliği yapmayı sürdüreceğiz. Bataclan’daki teröristlerden 2 tanesinin kimliği tespit edildi. 

'Kullanılan bombalar mekanizma olarak birebir aynı'

21:20’de Fransa Stadyumu’nun önünde kendini patlatan intihar bombacısının Suriye uyruklu kişi olduğunu tespit edebildik. Bu kişi Fransız istihbaratı tarafından bilinen bir kişi değildi. Kalaşnikof tipi silah kullandıklarını tespit ettik. Kullanılan bombaların ise mekanizma olarak birebir aynı olduklarını tespit ettik. 

Saldırılar bugün itibariyle bir videoda IŞİD tarafından üstlenildi. Bu konuyla ilgili de uzmanlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bütün kurbanların yakınlarına başsağlığı dileklerimi bir kez daha iletiyorum.'

Ayrıca savcı, 89 kişinin öldüğü Bataclan Konser Salonu'ndaki saldırganların olay sırasında Suriye ve Irak'tan bahsettiğini, saldırganların kullandığı biri Seat, biri de Polo marka iki siyah arabanın görüldüğünü, bir Fransız vatandaşı ve Belçika'da yaşayan iki kişinin gözaltında olduğunu da belirtti.

Saldırganlardan birinin kimliği açıklandı

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, Bataclan konser salonunda 89 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarını gerçekleştirenden biri olan Mustafai’nin kimliğinin parmak izinden tespit edildi.

Paris savcısı Francois Molins, 21 Kasım 1985 doğumlu olan Mustafai’nin 2010 senesinde radikalleştiğini açıkladı.

6 kişi gözaltına alındı

Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen terör saldırısı ile ilgili 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Bataclan konser salonunda kendini patlatan Fransız vatandaşı canlı bomba Ömer İsmail Mostefai'nin yakınları olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında teröristin babası ve kardeşinin de olduğu belirtildi.

Olaylar nasıl gelişti?

Olaylar nasıl gelişti?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kameralar aracılığıyla saldırıların zamanını tespit ettiklerini söyleyen savcı, olayların gelişimini şöyle açıkladı:

21.20 -  Saldırganlardan biri, Saint Denis mahallesindeki Stade de France yakınlarındaki bir köprüde üzerindeki bombaları patlattı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier o esnada maçı izliyordu. Patlamada intihar saldırganı ve yoldan geçen bir sivil öldü.

21.25 - 10. bölgede Le Carillion isimli bar ve Petit Cambodge isimli restorandaki müşterilere silahlı saldırganlar ateş açtı. 15 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı.

21.30 – Stadın dışında bir intihar bombacısı daha üzerindeki düzeneği patlattı. Sadece kendisi öldü.

21.32 – Silahlı saldırganlar 11. bölgede A La Bonne Biere adlı restoranın müşterilerine ateş açtı. 5 kişi öldü, 8 kişi ağır yaralandı.

21.36 – Silahlı saldırganlar yine 11. bölgedeki La Belle Equipe adlı restoranın müşterilerine ateş açtı. 19 kişi öldü, 9 kişi ağır yaralandı.

21.40 – Yine aynı bölgedeki Le Comptoir Voltaire restoranında bir intihar bombacısı üzerindeki düzeneği patlattı. Bir sivil ağır yaralandı.

21.40 – Bataclan Konser Salonu önünde siyah bir araç durdu. İçinden inen silahlı saldırganlar, Eagles of Death Metal adlı rock müzik grubunun konser verdiği salona girdi. Kalabalığa rasgele ateş açan saldırganlar 89 kişiyi öldürdü, çok sayıda izleyici de yaralandı. Saldırganların Suriye ve Irak lehine slogan attıkları duyuldu.

21.53 – Stade de France yakınında üçüncü intihar bombacısı kendini öldürdü.

00.20 - Fransız güvenlik güçleri, içeridekileri kurtarabilmek için konser salonuna girdi. Saldırganlardan biri vurularak öldürüldü. Diğer ikisi üzerlerindeki bomba düzeneklerini patlatarak kendilerini havaya uçurdu.

Onedio ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda