Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Tarihini Konu Alan, Meraklısını Tatmin Edecek 18 Film

Osmanlı Tarihini Konu Alan, Meraklısını Tatmin Edecek 18 Film

tezcan
02.01.2016 - 11:09

Spoiler içerir.

Not: Film açıklamaları beyazperde.com ve IMDb'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (2013) - IMDb 7.1

1. Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (2013) - IMDb 7.1

Bakü’de Hariciye Nazırlığı'nda görevli Kalem Müdürü’nün eşi Gül Hanım ve kızları Nihan, yanlarında Erzurum yolunda kendilerine eşlik eden Hariciye Nazırlığı üyesi Saci Efendi de varken, oldukça zorlu ve sert iklim koşullarının hüküm sürdüğü ıssız topraklarda yol almaktadırlar. Tüm bu güç koşullar altında, nihayet harabeye dönmüş ve terk edilmiş bir köye ulaşırlar. Ama köyde geçirdikleri ilk gecenin ardından burada yalnız olmadıklarını öğrenirler. Birbirlerinden farklı, değişik kültüründen gelen 8 kişi, vahşi doğanın ve ortasında kalmıştır. Açlığa karşı koymak oldukça zorken, bu coğrafyada hayatta kalma ve dahası eve dönüş mücadelesi vereceklerdir.

IMDb linki

2. Son Umut (2014) - IMDb 7.1

2. Son Umut (2014) - IMDb 7.1

Avusturalyalı bir çiftçi olan Connor, üç oğlunu da Çanakkale Savaşı'na göndermiştir. Çanakkale Savaşı'nın ardından Türkiye'ye gelen Connor'ın tek hedefi uzun süredir haber alamadığı oğullarının izini bulabilmektir. Connor'ın İstanbul'da başlayıp Çanakkale'ye ve oradan da ülkenin çeşitli yerlerine uzanan bu arayış yolculuğunda en büyük destekçileri Türk subayları Hasan ve Cemal olacaktır.

IMDb linki 

3. Fetih 1453 (2012) - IMDb 7.4

3. Fetih 1453 (2012) - IMDb 7.4

Babası II. Murat'ın ölümü üzerine ikinci kez tahta çıkan II. Mehmet'in şimdi kafasında gerçekleştirmesi gereken ilk öncelik Bizans İmparatorluğu'nun son toprağı olan Konstantinapolis'i Osmanlı Devleti'ne katmaktır. Bu uğurda ne yapılması gerekiyorsa genç padişah hiçbirinden feragat etmeyecektir.

IMDb linki

4. Harem Suare (1999) - IMDb 6.2

4. Harem Suare (1999) - IMDb 6.2

1908 yılının Osmanlı İmparatorluğu'ndayız. İmparatorluk artık gerileme devrini de geçirmiş, çöküş dönemine girmiştir. Yıldız Sarayı'nda olan bitenden bağımsız bir şekilde günlerini geçiren Sultan Abdülhamit üzerinden komplolar kurulmaktadır. Haremdeki cariyerlerden biri olan Safiye'nin gözü yükseklerdedir. Harem ağalarından biri olan Nadir'le bir anlaşma yapan genç kadın önce padişahın gözde cariyesi olacak ardından da ondan bir çocuk doğurarak iktidara ortak olmaya çalışacaktır. Bu esnada ise Nadir'le Safiye arasındaki yasak aşk alevlenir.

IMDb linki

5. Kesik (2014) - IMDb 6.1

5. Kesik (2014) - IMDb 6.1

Mardin'de eşi ve ikiz çocuklarıyla birlikte yaşayan ve demircilik yaparak geçimini sağlayan Nazaret'in hayatı Birinci Dünya Savaşı'nın hüküm sürdüğü 1915 yılının kara gecelerinden birinde bambaşka bir noktaya sürüklenir. Bölgedeki tüm Ermeni halk evlerinden sürülmektedir. Genç adam da ailesinden koparılır, bilmediği yerlere uzanan zorlu bir yolculuğa çıkar ve bir şekilde hayatta kalmayı başararak yolculuğuna devam eder. Artık sahip olduğu her şeyi ardında bırakmış, ailesi ve evi çok uzakta kalmıştır. Ne var ki aradan geçen zamana ve tüm bilinmezliklere rağmen çocuklarını aramaktan vazgeçmeyecektir.

IMDb linki

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çanakkale Yolun Sonu (2013) - IMDb 7.5

6. Çanakkale Yolun Sonu (2013) - IMDb 7.5

Takvimler Nisan 1915'i gösterdiğinde I. Dünya Savaşı'nın en çetin cephelerinden biri olan Çanakkale'de işgalci güçler aylardır sürdürdükleri kuşatmadan hiçbir şey elde edememişlerdir. Anzak güçleri daha sonra kendi isimleriyle anılacak olan Anzak Koyu'nda mağlup edilmişlerdir. İçinde isimsiz kahramanlar Muhsin ve Hasan kardeşlerin de yer aldığı Hilal-i Ahmer cemiyetine mensup destek birliği zorlu bir yol sonrası cepheye ulaşır. Ne var ki siperlere girdikleri anda savaşın tahmin edemedikleri sert ve acımasız yüzüyle karşılaşırlar. Muhsin oldukça keskin bir nişancıdır ama her gün ölümle burun burunadırlar. Yüzbaşı İbrahim Adil, Muhsin'i keskin nişancı olarak görevlendirmiştir ve yüzbaşıdan istediği tek şey kardeşi Hasan'ın cephe gerisinde görevlendirilmesidir. Muhsin bir başka keskin nişancı olan Şeref ile beraber en ön saflardaki düşman askerlerini avlarken keskin hüneri ve Anzak'ları tek tek indirmesi de tüm koya adının duyulmasına neden olacaktır. Fakat Anzak kuvvetlerinin başındaki İngiliz Binbaşı Steward'ın bu namlı Türk askerine karşı manevrası da gecikmeyecektir.

IMDb linki 

7. İstanbul Kanatlarımın Altında (1996) - IMDb 7.1

7. İstanbul Kanatlarımın Altında (1996) - IMDb 7.1

17. yüzyıl İstanbul’u, 4. Murat’ın demir yumruğu altında yasaklarla dolu ama fantastik karşılaşmalara da pay bırakan bir hayata sahne olmaktadır. Kendilerini uçmaya ve insan sınırlarını zorlamaya adamış iki mucit, Hazerfen Ahmet Çelebi ile Lagari Hasan Çelebi işte böyle bir İstanbul’da yarenlik etmektedirler. Bekri Mustafa ile Evliya Çelebi gibi şahsiyetler, işte bu İstanbul’un sıradışı başka karakterleridir. Dilsiz İtalyan dilber Franceska, Ahmet Çelebi’ye önce köle olarak gelir sonra aralarında bir aşk alevlenir. Franceska da, kafadarlara omuz verir ve mucitler birbiri ardına müthiş deneylerini gerçekleştirirler. Ancak sultanın da öfkesini üstlerine çekerler.

IMDb linki

8. Son Osmanlı Yandım Ali (2007) - IMDb 7.2

8. Son Osmanlı Yandım Ali (2007) - IMDb 7.2

İstanbul’un işgal altında olduğu karanlık yıllarda, yedi düvelin Osmanlı'ya karşı bayrak açtığı Kurtuluş Savaşının farklı cephelerinde geçen, ayrı konumlarda bulunmuş iki insanın hayatının anlatıldığı bu yapımda tarihi karakterler başroldelerdir. Biri, İstanbul Boğazı’na demirlemiş düşman ordularını görünce 'Geldikleri gibi giderler' diyen büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, diğeri ise evli sevgilisini kaçırıp Viyana’ya gitme planları yapan, donanmadan terhis edilmiş Yandım Ali’dir. Bu iki farklı insanın yolları bir gün kesiştiğinde, Yandım Ali için hayat, planladığından çok daha farklı bir yönde akmaya başlayacaktır. Artık memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bir külhanbeyi değil, bu kurtuluş için mücadele eden bir savaşçı halini almıştır.

IMDb linki

9. Abdülhamit Düşerken (2003) - IMDb 5.7

9. Abdülhamit Düşerken (2003) - IMDb 5.7

Abdülhamit Düşerken, kimilerince 'Büyük Hakan' diye yüceltilen, bazı kesimlerce ise 'Kızıl Sultan' diye hor görülen padişah Abdülhamid döneminin hikayesini aktarıyor. Meşrutiyetin ilan edildiği dönemde yaşananları bir aşk hikayesi etrafında şekillendirerek yakın plana alan filmde Osmanlı İmparatorluğu’nun demokratikleşme mücadelesinin fırtınalı zamanları işleniyor. O dönemde önemli rol oynamış olan Binbaşı Şefik’in, bir nazırın kızına ve eş zamanlı olarak da iktidar fikrine vurgun oluşunun hikayesidir.

IMDb linki

10. 120 (2008) - IMDb 7.2

10. 120 (2008) - IMDb 7.2

Birinci Dünya Savaşı esnasında sınır birliklerinde cephane tükenir. Osmanlı ordusu cephanesiz kalır ve Van’da dehşet top sesleri duyulmaktadır. Kışın en sert zamanıdır. Ordu, Van’ın insanlarından yardım ister. Onların kaynakları mevcuttur. Ancak Türk-Rus harbi nedeni ile bölgenin tüm erkekleri imparatorluğun dört bir köşesinde savaşmaktadırlar. O nedenle de bu yardım çağrısına cevap veremezler. Van’ın çocukları bir şeyler yapmak isterler. Oğlunu savaşta kaybetmiş bir okulu müdürü cephanenin Sarıkamış’a nakledilmesini önerince 12-17 yaş aralığında 120 gönüllü çocuk yola koyulurlar

IMDb linki

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çanakkale 1915 (2012) - IMDb 6.4

11. Çanakkale 1915 (2012) - IMDb 6.4

1914'te 1.Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve Osmanlı'nın İttifak Devletleri ile yeniden savaşa girmesi sonucu Anadolu’da eli silah tutan tüm genç erkekler için seferberlik emri çıkar. Şimdiye kadar ağır yenilgiler alan Osmanlı vatan bellediği toprakları korumak için var gücüyle yeniden birlik olur. Osmanlı'nın eğitim, görmüş genç ve yetenekli beyinleri de gönüllü olarak askere yazılır. İşte gencecik Veli ve Mehmet Ali de bu askerler arasındadır.

IMDb linki 

12. Gelibolu (1981) - IMDb 7.5

12. Gelibolu (1981) - IMDb 7.5

Film, 1. Dünya Savaşı sırasında Türklere karşı yapılan ve İtilaf Devletleri’nin büyük yenilgisiyle sonuçlanan Gelibolu Savaşı’nın dramını iki genç Avusturalyalı askerin üzerinden anlatıyor. Bu filmde Mel Gibson olağanüstü bir performans sergiliyor. Kıtaları ve okyanusları aşıp, piramitlere tırmanıp eski Mısır’ın topraklarından geçerek Gelibolu’da savaşmakta olan alaylarına katılırlar. İki arkadaşın kaderi, 1. Dünya Savaşı’nda Avustralyalılar’a karşı Almanlar ve Türkler’in yapmış olduğu bu savaşla şekilleniyor.

IMDb 

13. Arabistanlı Lawrence (1962) - IMDb 8.4

13. Arabistanlı Lawrence (1962) - IMDb 8.4

Arap İsyanı’nın başlamasında önemli bir rol oynayan İngiliz bilim adamı ve ordu casusu Thomas Edward Lawrence’ın Arabistan’daki görev sürecinde yaşananları konu alıyor. Kuzey Afrika’da genç bir teğmen olan Lawrence’ın bir teklif üzerine Arabistan’a gözlemci olarak gitmesi ve zamanla bölgede isyan çıkaran Araplara yardım etmesiyle artık, Arabistan topraklarına İngilizlerin de eli değmiş olur. Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtılan Arap halkı, İngilizlerle işbirliği içerisine girerek Osmanlı Devleti’yle çatışacağı bir savaşa sürüklenir.

IMDb linki

14. Theeb (2014) - IMDb 7.5

14. Theeb (2014) - IMDb 7.5

Osmanlı toprağı olan Hicaz'da 1. Dünya Savaşı sırasında küçük bir çocuğun büyüme evresindeyken babasının ölümünden sonra kardeşliği ve ihaneti öğrenme hikayesidir.

IMDb linki 

15. Üçüncü Selim'in Gözdesi (1950) - IMDb 8.0

15. Üçüncü Selim'in Gözdesi (1950) - IMDb 8.0

Padişah III. Selimin gözdesi Mihriban Sultan'a aşık olan bestekar Sadullah Ağa'nın zindanlara düşüş öyküsünü ele almıştır.

IMDb linki

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan (1951) - IMDb 8.1

16. Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan (1951) - IMDb 8.1

Yeniçeri Hasan'la Bayraktar Ağa'nın kızı Nazmiye'nin mutlu biten aşk öyküsünü konu alır.

IMDb link

17. Haremde Dört Kadın (1965) - IMDb 7.0

17. Haremde Dört Kadın (1965) - IMDb 7.0

Aralık, 1899. Osmanlıdaki değişimi bir konakta yaşananlarla izliyoruz. 

Sadık Paşa’nın rahat, refah bir yaşamı var. İki katlı köşkte hizmetçiler Haremlik Selamlık. Göğsü madalyadan geçilmiyor. ‘Kefere’ye kılıç salladığı için değil bunlar. Ecnebilerin isteklerini ‘Padişahımız, Efendimiz’ hazretlerine kabul ettirmek dışında bir iş yaptığı yok. Kendisi taşralı ve büyük olasılıkla alaydan yetişme. Zekâsı ve çıkarcılığı ile burala ra kadar gelmiş. Bir de oğlu veya hiç olmazsa kızı olsa!

IMDb linki

18. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) - IMDb 7.6

18. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) - IMDb 7.6

Filmde olaylar 14'üncü yüzyılda Bursa'da geçer. Anadolu'daki bütün devlet ve beylikler Moğol saldırısından yılmış, halk akın akın Moğollar'dan kaçıp Bursa'ya yerleşmektedir. Karagöz, Moğol vergi memurlarından kaçıp annesiyle Bursa'ya gelmiştir. Cahil ancak çok zeki, özellikle de kızdığında söz ve hareketleriyle etrafındakileri güldüren bir Türkmen göçeridir. Hacivat ise devletler arasında haber götürüp-getiren bir postacıdır. Zeki, lafazan, sefahat ve eğlenceye düşkün bir fırsatçıdır. Düştüğü zor durumlardan konuşması sayesinde kurtulur. Hacivat, Karagöz'ün hasta ineğini satın alınca tanışırlar. Hacivat, Karagöz'deki doğal yeteneğin farkına varır ve bundan yararlanmak ister. İkili, Orhan Gazi'nin kendi adına yaptırdığı camide taş ustası olarak çalışmaya başlar. Ne var ki karşılıklı atışmal arıyla inşaat işçilerini güldürdükleri için işler ağırlaşmaktadır. Hacivat ve Karagöz hem inşaatı yavaşlattıkları hem de herkese laf dokundurdukları için Selçuklu veziri Pervane Sultan Orhan Gazi'nin imzaladığı ölüm fermanları ile hazin son ile tanışacaktır.

IMDb linki

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
364
289
169
100
56
55
44