Görüş Bildir
Haberler
Öğrendiklerinizi Unutmayıp Hatırlamanıza Yardımcı Olacak 4 Yararlı Strateji

Öğrendiklerinizi Unutmayıp Hatırlamanıza Yardımcı Olacak 4 Yararlı Strateji

ilmissha
18.09.2015 - 18:46

İşte gerçekten işe yarayacak ve hafızanızı güçlendirecek olan 4 yöntem:

Kaynak: http://www.businessinsider.com/strate...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğer yeni bir şey öğrenecekseniz, iki tür bilgiye ihtiyacınız olacak. Bunlar:

- Hali hazırda var olan matematik veya tarih gibi konulardaki bilgi

- Öğrenme sürecinin nasıl ilerlediği hakkındaki bilgi

Kötü haber ise eğitim sistemi bunlardan birini atlıyor; sizin öğrenme becerinizin hayattaki başarınızı etkileyeceğini ve akademik alandaki başarınızın iyi bir iş bulmanızı sağlayacağını söylüyor. Bu da büyük bir beceri istiyor.

Ailelerin ve eğitimcilerin, ilk türdeki bilgiyi aktarmada başarılı olduklarını söyleyen yazar Annie Murphy Paul ekliyor: ''İsimler, tarihler, sayılar ve gerçekler gibi somut bilgileri konuşurken rahatız. Ancak öğrenme eyleminin kendisi -öğrenmenin 'üst bilişsel' yönleri- daha gelişigüzel bir şekilde gösteriliyor.

Eğitimle ilgili yeni araştırmalara göre, başarısı düşük düzeyde olan öğrencilerin,  kişilerin iyi bir biçimde öğrenmesini sağlayan bilişsel stratejileri anlamada 'önemli açıkları' bulunuyor. Paul'a göre öğrencilerin başarısızlığının altında yatan bu sebep, öğrenme sürecinin işleyişi hakkında fazla bilgiye sahip olmamaktan kaynaklanıyor.

Washington Üniversitesi psikologları Henry Roediger ve Mark McDaniel, ''Öğretmek ve çalışmak, teori, bilgi ve sezginin büyük bir karışımıdır.'' diyor.

Şimdilik bilgiye ara verelim öyleyse. İşte gerçekten işe yarayacak öğrenme teknikleri:

1. Hatırlamak için kendinizi zorlayın.

1. Hatırlamak için kendinizi zorlayın.

Etkili öğrenmenin en az eğlenceli kısmı zor olmasıdır. Öğrenme zorlaştıkça, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız. Tıpkı kapasitenizin üstünde olan bir ağırlığı kaldırmanın, sizi daha güçlü yaptığı gibi.

Bunu bir fırsata dönüştürmek basittir; fakat kolay değildir: Hatırlamak için kendinizi zorlayın. Kendiniz hazırlayacağınız küçük bilgi kartları oldukça işinize yarayacak ve cevap vermeniz için sizi zorlayacaktır.

2. Kendinizi kaptırmayın.

2. Kendinizi kaptırmayın.

Okuduğunuz bir şeyin kolay olduğunu, hemen anladığınızı düşünmek yanlıştır. Aynı hızda unutabilirsiniz. Örneğin; hava alanındasınız ve kapı numaranızı hatırlamaya çalışıyorsunuz. Monitörlere bakıp 210 olduğunu gördünüz, kendi kendinize kolaymış diye düşündünüz. Elinizdeki telefonu kurcalayarak yürümeye başladınız. Nereye gittiğinizi anında unutursunuz. Doğru olan ise kapı numarasını okuyup kendi kendinize tekrar etmektir: ''Kapı neydi? Hah tamam 210, hatırladım şimdi.''. İşte şimdi oldu.

3. Eskiler ve yenilerin arasında bağlantı kurun.

3. Eskiler ve yenilerin arasında bağlantı kurun.

Yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi, eski bilginizle ilişkilendirmek daha iyi bir şekilde açıklamanıza yardımcı olur. Yeni öğrendiğiniz şeyi iyice kavramak ve bağlantı kurmak, daha sonrasında kolaylıkla hatırlamanızı sağlayacaktır. Daha önceki bilgi ağınıza yenileri eklemek, daha iyi detaylandırmanıza da katkıda bulunur.

4. Öğrendiklerinizi yansıtın.

4. Öğrendiklerinizi yansıtın.

Geriye dönüp bakmak her zaman iyidir. ''İnsanlar öğrendiklerini yansıtma fırsatı bulduklarında, yeterlilikleri konusunda kendilerini desteklemiş olurlar. Başarabileceklerini görürler ve özgüvenleri artar. Sonuç olarak, yaptıkları ve öğrendikleri şeylere daha fazla çaba sarf ederler.'' diyor Profesör Francesca Gino. Bildikleriniz kullanmak ve yaptığınız işe yansıtmak, sizi daha az çaba harcıyor gibi gösterebilir. Fakat aslında tam tersi olur ve daha fazla başarı elde edrsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
1
0
0
0
0
0