Görüş Bildir
Haberler
Objektif Hilesi Yapılan Meşhur Gülek Kalesi İlgi Odağı Oldu! Gülek Kalesi Nerede ve Özellikleri Neler?

Objektif Hilesi Yapılan Meşhur Gülek Kalesi İlgi Odağı Oldu! Gülek Kalesi Nerede ve Özellikleri Neler?

Müge Kakşi
11.03.2021 - 18:55

Merisn'in Tarsus ilçesinde bulunan GülekKalesi doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf çektirmek isteyenlerin de ilgi odağı olmuş durumda. Gülek Kalesi'nin bu kadar ilgi odağı olmasının nedeni tarihi özelliklerinin haricinde küçük bir objektif hilesiyle uçurumun kenarındaymışçasına muhteşem fotoğraf kareleri yakalayabilmek. Bir sürü insan Gülek Kalesi'ne bu güzel fotoğrafları çektirmek için gidiyor. Peki Gülek Kalesi nerede? Gülek Kalesi fotoğrafları ve özellikleri haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlgi Odağı Gülek Kalesi Nerede?

İlgi Odağı Gülek Kalesi Nerede?

Mersin Tarsus’taki Gülek Kalesi’nde bulunan bu meşhur kaya, Adanalı doğaseverlerin de uğrak noktası oldu.

Profesyonel Doğa ve Su Sporları Kulübü, hafta içinde bölgeye doğa yürüyüşü ve meşhur kayada fotoğraf çekimi etkinliği düzenledi.

Kulüp üyeleri Gülek Mahallesi’nden yürüyüşe başladı. Pozantının Akçatekir Mahallesi’nden Gülek Boğazı’na geçen doğa tutkunları 16 kilometrelik yürüyüş sonrası bin 650 metre yükseklikteki Gülek Kalesi’ndeki meşhur kayaya çıktılar.

Uçurumun kenarında duruyormuş görüntüsü veren meşhur kayada, bol bol hatıra fotoğrafı çekildiler.Kayaya oturan kişi yan açıdan fotoğraf çektirirse sanki uçurumun kenarındaymış gibi görünüyor. 

Yükseklik korkusu yaşayan üyelerinin dahi kaya üstüne çıktığını belirten kulüp lideri Bayram Yalçın, “Öncelikli amacımız doğa yürüyüşü yapmak, daha sonra da bu kayada fotoğraf çekilmekti. Meşhur kaya üzerinde fotoğraf çekilen bazı arkadaşlarımız yükseklik fobilerini kısmen yendiklerini belirtti” dedi

Gülek Kalesi Özellikleri ve Gülek Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Gülek Kalesi Özellikleri ve Gülek Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Kalenin kuzey ve batı duvarlarındaki işçilik 1830’lu yılların sonlarında Pozantı yakınlarındaki İbrahim Paşa tarafından yaptırılan tabyalara benzemektedir. Kaleye giriş güneydeki kapıdan sağlanmaktadır. Kuzey ve kuzeydoğusu çok dik sarp kayalıklar üzerinde olduğu için, güneyi gibi tahkim edilmemiştir. Güney ve batısındaki sur duvarları rahatlıkla izlenebilmektedir. Yuvarlak veya kare planlı büyüklü küçüklü kulelerle bu surlar güçlendirilmiştir. En doğu ucunda bir de sarnıç yer almaktadır. Duvarlarında bosajlı kesme blok taşlar kullanılan kalenin üzerinde iki yeni yapı bulunmaktadır. Müştemilatı içerisinde ise giriş kapısının sağ tarafında yer alan yapı hariç ayakta kalan mekan pek yoktur. Yüzeyde sarı ve yeşil renklerde sırlı veya sırsız seramik parçaları çok sayıda göze çarpmaktadır.

Gülek Kalesine Nasıl Gidilir?

Temelleri Orta Çağ’a kadar giden kale strarejik açıdan önemli bir noktada yer almaktadır. Bunu sağlayan neden ise buranın giriş ücreti alınan bir yer olması ve Tarsus’a giden yol üzerinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Tarsus’un yaklaşık 60-65 kilometre kuzeyinde yer alan kaleye Gülek Tarsus arası çalışan dolmuş ve belediye otobüsü ile ulaşılabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın