Görüş Bildir
Haberler
Nedir Bu Dejavu?

etiket Nedir Bu Dejavu?

Burçak Yüce
13.03.2023 - 10:21 Son Güncelleme: 19.03.2023 - 12:04

Yine büyük bir deprem! Yine ihmaller, yine verilen sözler, yine kendimize yeminler…

Bir daha unutmayacağımlar… Unutmak güzel de her şeyi ve her acıyı değil.

Sonra gün geliyor dejavu misali “Ben bu anı daha evvel yaşamıştım.” diyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanki öncesinde hiç yaşanmamış gibi… Belki de dejavularımız gerçekten önceden yaşanmadı! Bu sadece bizim algımızdı.

Sanki öncesinde hiç yaşanmamış gibi… Belki de dejavularımız gerçekten önceden yaşanmadı! Bu sadece bizim algımızdı.

Benim de aklıma takıldı, nedendi bu sanrı? Fransızca kökenli, ‘daha önceden görülen’ anlamına gelen dejavu! 

Hakkında bildiklerimiz henüz sadece teori. 

Bu durumu “Anı yaşayacağınız zaman, bilinçsizce daha önce olanları, gizemli bir güç tarafından, gizemli bir şekilde geçmişe yönelik hissetme.” İle açıklıyoruz.

Eminim çoğumuz başına saniyeler sonra gelecekleri hissettiği bu deneyimi en az bir kere yaşadı.

Hayatımda sıklıkla deneyimlediğim bu durumla ilgili merakımı gidermek için ara ara ben de araştırma yapar, literatürü tararım. Mesela Prof. Dr. Sultan Tarlacı takip ettiğim isimler arasındadır.  

Öncelikle kendi deneyimlerimi aktarıp yani işin pratiğini önceleyip ardından teorik bilgiler vermek isterim.

Henüz ortaokula gittiğim dönemler... 

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen dün gibi hatırladığım sahneler... 

Sabah saatleri… 

Mutfak masasında oturuyorum, birden midem bulanmaya başlıyor ve birazdan içeriye annemin geleceğini, söyleyeceklerini ve yapacaklarını sırayla biliyorum. Sonraki süreç tam hissettiğim gibi oluyor. Üstelik hissettiklerim adım adım oldukça mide bulantım artıyor. Mesela benim dejavuma hep mide bulantısı eşlik ederdi. Bunun için babamla birlikte psikoloğa gittiğimi hatırlıyorum. Psikolog herhangi bir problemimin olmadığı teşhisini koymuş beni tekrar görme gereği dahi duymamıştı.

Şükür ki yaşım ilerledikçe benim yaşadığım bu his de azaldı.

Tabi ara ara bazılarımız gibi ben de bu deneyimi yaşamaya devam ediyorum.

“Bazılarımız” dedim lakin dejavu’nun, zaman zaman dünyadaki insanların % 60 ile %80 civarında meydana geldiği bildirilmekte. 

Hiç de azımsanmayacak bir oran!

Ne zaman, nerede, nasıl ve kimi yakalayacağı ise tam bir muamma.

Ne zaman, nerede, nasıl ve kimi yakalayacağı ise tam bir muamma.

Araştırmacılar ise, paranormal bozukluklar ve nörolojik rahatsızlıklar arasında kalan bu gizemi yıllardır açıklamaya çalışıyorlar, ancak kimse dejavu olgusunu mide bulantısının, baş ağrısının eşlik ettiği haliyle neden ve nasıl yaşadığımızı tam olarak anlayamıyor.

Birçok araştırmacı, bu duygunun hafızaya dayalı bir deney olduğunu ve beynin hafıza merkezlerinin dejavu duygusundan sorumlu olduğunu düşünüyor. 

Bununla birlikte, dejavu duygusunu, kehanetler, geçmiş yaşam deneyimleri veya anıları hatta reenkarnasyon ile ilişkilendirenler var. 

Öte yandan dejavu bir de paralel evrenlerle açıklanmaya çalışılmakta. 

Açıkçası beni de işin en çok bu kısmı ilgilendiriyor. O sebepten burayı biraz açmak istiyorum,

Esasen bilim adamları, bizim evrenimizin yanında duran, başka bir evren olabileceğini düşünüyor. Gökbilimcilere göre, dış uzaydaki parlak lekeler, bizimkisine çok yakın başka bir evrenden yansımış olabilir. Astrofizikçilere göre söz konusu olan bu paralel evren, evrenimize yeterince yakınlaşırsa, iki evrenin de birbirine temas edebilir ve bize dejavu deneyimini hissettirebilir. 

Nobel ödüllü fizikçilerin de yer aldığı bilim insanlarına göre sınırsız sayıda çoklu gerçekler bizimle aynı anda var olabilir. Dolayısıyla bazı önemli teorik fizikçilere göre de paralel evrenler bu gizemi açıklayabilir. Şöyle ki, dejavu belki de bu paralel evrenler arasındaki sıçrama anımızda hissettiklerimizdir. 

Mesela Nobel Ödüllü Fizikçi Steven Weinberg’in, bu çok evreli teoriyi açıklamada güzel bir benzetmesi var. Bilindiği üzere etrafımızda, uzak istasyondan yayınlanan binlerce farklı radyo dalgası var ve biz fark etmesek de etrafımız bu radyo dalgalarıyla dolu. Biz, bir radyo açtığımızda, aynı anda sadece bir frekansı dinleyebiliriz. Her istasyonun farklı bir frekansı, farklı bir enerjisi var. Aynı şekilde, bizim evrenimizin de, dünyamızın da bir frekansı var. Bu frekans başka bir evrendeki gezegenin frekansıyla eşleşebilir, rezonans haline gelebilir.

Yani sonuç olarak, bir dejavu yaşadığınız anda, aslında evrendeki bir başka paralel evrenle beraber aynı anda titreşiyor olabiliriz ve o an bize dejavu yaşatabilir.

İlginç değil mi?

Fizik bu!

Şaşırtmaya devam ediyor.

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Burçak Yüce

Çok teşekkür ediyorum 🌸

Ayşe Yüce

Çok güzel ve özgün bir yazı