Görüş Bildir
Haberler
Mücella Yapıcı'ya Kelepçeli Muayeneye Tepki: 'İşkenceyi Andırıyor'

Mücella Yapıcı'ya Kelepçeli Muayeneye Tepki: 'İşkenceyi Andırıyor'

Emre Ordu
28.06.2022 - 17:55 Son Güncelleme: 28.06.2022 - 19:20

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı’nın kelepçeli şekilde muayene edilmesini Meclis gündemine taşıdı. İlgezdi, 'Muayeneyi değil, işkenceyi andırıyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Böyle muayene olmaz"

"Böyle muayene olmaz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Gezi davasından tutuklanan Mücella Yapıcı'nın kelepçeli bir şekilde muayene edilmesine tepki gösterdi. 

Mücella Yapıcı, Beyoğlu Göz Hastanesi Retina Kliniği’nde ve Sadi Konuk Hastanesi Kalp ve Damar Bölümü’nde muayenelerin kelepçeli halde yapıldığını, Okmeydanı Diş Hastanesi’nde de kelepçeliyken dişinin çekildiğini bir yazı yazarak anlatmıştı. 

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, konuyu TBMM gündemine taşıyan İlgezdi, 'Mücella Yapıcı’nın göz ve kalp muayeneleri kelepçeli halde yapılmış, dişi kelepçeliyken çekilmiş. Bu durum hasta hakları açısından kabul edilemez. Bir diş hekimi olarak, diş çekim işlemi esnasında hastanın ellerinin kelepçeli olduğuna inanmak istemiyorum. Bu durum bana muayeneyi değil, işkenceyi çağrıştırıyor. Böyle muayene olmaz” dedi.

"Hem hukuk kurallarına hem tıbbi etik ilkelere aykırı"

"Hem hukuk kurallarına hem tıbbi etik ilkelere aykırı"

İlgezdi, konuyla ilgili şunları söyledi: 

'İstanbul Protokolü’ne göre; getirilen kişiyi ‘hasta’ olarak kabul etme ve belgeleme sorumluluğu vardır. İstanbul Protokolü’nde belirtilen esaslara uygun davranmak, uluslararası ve ulusal mevzuatın gereği iken, bu esaslara uymamak hem hukuk kurallarına hem tıbbi etik ilkelere aykırı davranmak anlamına gelir. 

Uygulamacı, İstanbul Protokolü’ne aykırı bir düzenleme ya da emir ile karşılaştığında İstanbul Protokolü’ne öncelik vermelidir. Tutuklu/hükümlünün muayenesi uygun fiziksel koşulların, yeterli zaman ve olanakların, mahremiyet ve gizliliğin sağlandığı, hekimin uygun gördüğü rahat bir mekânda yapılmalıdır. Her tutuklu/hükümlü, mahremiyetine saygı gösterilen bir ortamda, insan hak ve onuruna uygun şekilde muayene edilmelidir. Muayene, kelepçe ve benzeri hiçbir kısıtlama aracının olmadığı koşullarda yapılmalıdır. Polis ya da diğer güvenlik güçleri muayene odasında bulunmamalıdır.”

Fahrettin Koca'ya sorular

Fahrettin Koca'ya sorular
İçeriğin Devamı Aşağıda

İlgezdi ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Mücella Yapıcı’nın diş muayenesi sırasında elleri kelepçeli olduğu ve diş çekimi yapılırken dahi kelepçelerin çıkarılmadığı bilgisi doğru mudur? Tutuklu/hükümlü de olsa bu uygulama hasta haklarına aykırı değil midir?

  • Göz rahatsızlığı nedeniyle Beyoğlu Göz Hastanesi Retina Kliniği’ne kelepçeli götürülen Mücella Yapıcı, muayenesi yapılırken ellerindeki kelepçelerin çıkarılmadığı doğru mudur? Göz gibi önemli bir organın muayenesi yapılırken kelepçeli muayene nasıl mümkün olabilir?

  • Mücella Yapıcı’nın Sadi Konuk Hastanesi Kalp ve Damar Bölümü’nde gerçekleştiği bir diğer muayenesinin EKO çekiminde Yapıcı’nın ısrarları sonucunda muayene sırasında kelepçenin çıkarıldığını, paravanın ardında muayeneye hazırlanırken jandarmanın paravanın arkasından bakarak kontrol etmeye kalktığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise bakanlığınızca bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

  • Mücella Yapıcı röntgen çekimi sırasında kelepçenin çıkarılması için ısrarcı olmasaydı, röntgen kelepçeli bir şekilde mi çekilecekti? Kelepçeli röntgeni çekilen tutuklu/hükümlü hasta var mıdır?

  • Mücella Yapıcı tüm bu doktor muayeneleri sırasında yapılan test ve tetkiklere ilişkin sonuçları defalarca istemesine rağmen verilmediği, e-nabız’a bile yüklenmediği bilgisi doğru mudur? Hastadan, sağlık testi sonuçlarını saklamanın amacı nedir? Bakanlığınızın bu uygulamaya ilişkin görüşleri nedir?”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
13
11
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DR.D

Ne yapacak röntgen çekilirken mi kaçacak ondan mı çıkarmadınız?

Zeynep Güvenç

Her gün birçok mahkum muayene ediyorum. Kelepçesini çıkarıyorlar.

Z. Kaan Budak

Normalde metal yasak değil mi ?

tom lee jones

bunlar iyi gunlerin ahmet mehmet cetin altan etyan macupyan.yedmezz evedd yol yabdi.