Görüş Bildir
Haberler
MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
29.09.2021 - 08:45

Ülkemizde milyonlarca araç sahibini ilgilendiren konulardan biri de MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi). Yılın ilk 6 ay ve son 6 ayı olmak üzere yılda iki kere ödenen MTV tutarı, aracın yaşı, koltuk sayısı ve motor hacmine gibi çeşitli özelliklerine göre farklılık göstermektedir. MTV vergisi kanunen zorunlu olup zamanında ödenmediği durumlarda geciken her ay için 1,4 oranında gecikme faizi işlemektedir. Ayrıca her yıl ödenecek MTV tutarı vergilere yapılan çeşitli düzenlemelerle değişmektedir. Motorlu araca sahip olan kişiler ise MTV ödeme tutarını nasıl hesaplayacağını araştırıyor. Peki, MTV nasıl hesaplanır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Motorlu Taşıtlar Vergisi ilgili kanunlarca düzenlenmiş olup devlet tarafından motorlu taşıta sahip olan kişilerden yasal olarak aldığı bir vergi türüdür. Yılın belirli zamanlarında ödenen MTV tutarı aracın çeşitli özelliklerine göre değişmektedir. Yıl içerisinde 2 kere ödenen MTV'nin ödeme zamanı ise Ocak ve Temmuz aylarındadır. Birçok vatandaş MTV ödemesini yapmadan önce ödemekle yükümlü olduğu tutarı hesaplamak istiyor. MTV hesaplama işlemini internet üzerinden dakikalar içerisinde yapmak mümkündür. MTV hesaplamak için yine e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmak mümkün olurken aynı şekilde ödeme işlemlerini de e-Devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. MTV ödeme veya sorgulama işlemine dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

MTV Hesaplama

MTV Hesaplama

Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube bürolarına kayıtlı tüm motorlu kara yolu taşıtların ve Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıtlı uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtlarından devlet tarafından alınan vergi türüne MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) denmektedir. 

Motorlu kara yolu taşıtlarının modeline, motor hacmine ve çeşitli özelliklerine göre ödenecek tutar farklı olmakla birlikte MTV yılın Ocak ve Temmuz ayında alınmaktadır. Belirlenen tutarın ödenmesi zorunlu olup ödenmediği her ay için gecikme faizi işlenmektedir. MTV hesaplama işlemini internet üzerinden çeşitli sitelerden yapabildiğiniz gibi e-Devlet kapısı üzerinden de sorgulayabilir ve ödeme işlemini yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden MTV hesaplama veya sorgulama işlemi için şu adımları izleyin;

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasına giriş yapın.

  • Ardından açılan e-Devlet giriş sayfasında kimliğinizi doğrulamadıysanız kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayın.

  • Kimlik doğrulama işlemi için T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girip ardından 'Giriş' butonuna basmanız yeterlidir. (Eğer hala bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasında en üstte bulunan arama çubuğuna basarak ilgili alana Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama ve Kredi Kartı ile Ödeme (Gelir İdaresi Başkanlığı) yazıp arama butonuna basın.

  • Açılan sayfada sizi işlemi yapabilmeniz için başka bir sayfaya yönlendirmek isteyecektir bu yüzden aşağıda bulunan Uygulamaya Git butonuna basın.

  • Yönlendirildiğiniz sayfada direkt olarak kaç para MTV ödemeniz gerektiği veya ne kadar MTV borcunuz olduğu karşınıza çıkar.

  • Bu şekilde ödemeniz gereken MTV tutarını öğrenmiş olursunuz.

  • Dilerseniz aynı sayfadan ödeme adımlarını takip ederek MTV ödeme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın