Görüş Bildir
Haberler
Mısır'dan Türkiye Destekli Libya'ya Askeri Müdahale Tehdidi

Mısır'dan Türkiye Destekli Libya'ya Askeri Müdahale Tehdidi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfettah el Sisi, Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya girebileceğini söyleyerek, 'kırmızı çizgi uyarısında' bulundu. 

Ulusal Muatabakat Hükümeti ise açıklananın Libya'nın iç işlerine yapılmış açık bir müdahale ve savaş ilanı olduğunu duyurdu.

Türk askeri, 'ulusal çıkarlar' doğrultusunda Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine destek için bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkesinin 'istikrarı sağlamak ve batı sınırlarını korumak için' Libya'ya askeri müdahalede bulunabileceğini dile getiren Sisi, televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında ayrıca, 'ülkelerini savunmaları' için Mısır'ın, Libyalı kabilelere silah ve eğitim desteği vermeye hazır olduğunu da kaydetti.

Libya sınırındaki Sidi Barrani Askeri Üssü'nde konuşan Sisi, eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan stratejik öneme sahip Sirte kentine ve Jufra Hava Üssü'ne saldırılmasının Kahire'nin 'kırmızı çizgilerini aşmak' anlamına geleceğini belirtti.

Sisi, Sirte'ye olası bir saldırı girişiminin, doğrudan Mısır askeri müdahalesine neden olacağı tehdidinde bulundu,

Mısır liderinin bu açıklamaları, Türkiye destekli Trablus merkezli UMH güçlerinin başkentin 450 kilometre doğusundaki Sirte kentini ablukaya aldığı bir zamana gelmesi dikkati çekti.

Mısır yönetimi, Libya'daki iç savaşta ülkenin doğusunda konuşlu General Halife Hafter'e bağlı güçlere destek veriyor. Ancak Türkiye destekli UMH güçleri, son haftalarda Mısır destekli Hafter güçleri karşısında kazanımlar elde ediyor.

Mısır yönetimi, Libya'daki iç savaşta ülkenin doğusunda konuşlu General Halife Hafter'e bağlı güçlere destek veriyor.  Ancak Türkiye destekli UMH güçleri, son haftalarda Mısır destekli Hafter güçleri karşısında kazanımlar elde ediyor.

(General Hafter ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfettah el Sisi)

Ülkede kim nereyi kontrol ediyor?

Libya'da iki farklı yönetim bulunuyor

Libya'da iki farklı yönetim bulunuyor

(General Hafter ve Fayiz es-Serraj)

Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çatışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafi'yi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor.

Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü.

Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti.

Öte yandan IŞİD'in 2015'te varlığını hissettirdiği ülkede, örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, IŞİD'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırdı.

Libya'da kim kimi destekliyor?

Libya'da kim kimi destekliyor?

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.Büyük silahlı güçler

Akdeniz'e kıyısı bulunan 6,5 milyon nüfuslu petrol ülkesi Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinin ardından yüzlerce irili ufaklı silahlı grup faaliyet göstermeye başladı.

Öne çıkan gruplar

  • Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birlikler.

  • Kaddafi'nin devrilmesinde en büyük paya sahip Misrata merkezli güçler.

  • Körfez ülkeleri ile Mısır'ın desteklediği Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu.

  • Ülkenin batısında, Tunus sınırına yakın Zintan merkezli güçler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hafter güçleri ile UMH birçok cephede savaşıyor

Hafter güçleri ile UMH birçok cephede savaşıyor

Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatan Hafter güçleri, geride kalan süre zarfında tüm cephelerde gerilerken UMH'ye bağlı birlikler karşı saldırıya geçiyor.

Ayn Zara, Halletul Fercan, Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi, El-Matar el-Kadim, Es-Sevani ve El-Aziziye bölgelerinde UMH güçleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında vurkaç taktiğine dayalı çatışmalar devam ediyor.

Öte yandan Hafter'e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, gelecek günlerde UMH birliklerine karşı 8'inci cephenin açılacağını belirtti.

Tümgeneral Usame Cuveyli liderliğindeki UMH'ye bağlı batı güçleri, başlattığı karşı saldırının ardından Aziziye bölgesinde yer alan 4. Tugay'ın karargahını ele geçirdi. Cephede halen sıcak çatışmalar devam ediyor.

Libya'da Türkiye'nin kaç askeri var?

Libya'da Türkiye'nin kaç askeri var?

Libya Tezkeresi 2 Ocak 2020’de TBMM Genel Kurulu’nda CHP, İyi Parti, HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti’nin muhalefetiyle, AKP ve MHP’nin oy çokluğuyla kabul edildi. 

TBMM’nin 1238 no.lu kararına dönüşmesiyle Erdoğan’a bir yıl süreyle Libya’da TSK’yı görevlendirme yetkisi verildi. 

Libya'da  görev yapan Türk askeri sayısı ise bilinmiyor.

Euronews ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Teod Dote

bu sisiyi paslı telle boğmak lazım mısır meydanında.