Görüş Bildir
Haberler
Mine Olcay Yazio: Kripto Paralarda Riski Azaltmanın ve Kar Etmenin Yolları

etiket Mine Olcay Yazio: Kripto Paralarda Riski Azaltmanın ve Kar Etmenin Yolları

Onedio Arena
14.08.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 20.08.2021 - 13:10

Türklerin kripto paraya olan düşkünlüğü malum. Açıkçası gençlerin bu piyasaya olan ilgisini anlamak kolay. Sürekli ekran başındalar, okula gitmek yerine evdeler. Üstelik dünyanın adil bir yer olmadığını çok erken fark ettiler. Kimileri onları kolaycılıkla suçluyor. Bu biraz insafsızlık değil mi? 

Onlar her ihtiyaçlarını saniyesinde karşılayan helikopter anne ve babaların çocukları. Kolaya alışmadılar, alıştırıldılar. Kendi hayatlarındaki boşluğu çocuklarının hayatlarını işgal ederek telafi etmeye çalışan ebeveynler, şimdi bu gençlerden gelip kendilerini kurtarmalarını bekliyor! Z kuşağını kurtarıcı olarak gören 50-55 yaşındakileri duydukça “Senin elin armut mu topluyor” diyen kaç kişiyiz merak ediyorum.

Neyse konuyu başlığa bağlamam gerektiği için hemen toparlıyorum. Madem kripto para diye bir şey var ve hayatımıza girdi ve sen de bu yazıyı okuduğuna göre ya işlem yapmaya başladın ya da yapıp yapmama konusunda araftasın. 

Yirmili yaşlarım profesyonel çalışan olarak borsada geçti. Sonrasında sadece yatırımcı olarak takip ettim. Bugünkü kontrollü durumuma gelmeden önce az kazandım çok kaybettim. İnsanların anlık uç duygularıyla ne büyük zararlar ettiğini hem gözlerimle gördüm hem grafiklerde okumayı öğrendim.

İnsanlar genelde büyük yatırım kararlarını o kadar da mantık çerçevesinde almıyor. Özellikle ekran başında işlem yapan birçok yatırımcı açgözlülük, hırs veya her şeyi kaybetme korkusu ile en yüksekten alıp en dipteyken satıyor. Bu piyasalara girmeye niyetin var ama tecrüben yoksa aşağıdaki öneriler işine çok yarayabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kripto piyasasında dikkat etmen gerekenler

Kripto piyasasında dikkat etmen gerekenler

Kendini tanı: Serinkanlı mısın? Değilsen bu piyasada anlık karar vermekten kesinlikle sakın.

Coin seçerken: Türkiye’deki alım satım platformlarını gözden geçir. Onların güvenilir olanlarının listeye aldığı coinleri seç. Sonuçta onlar bu işin profesyoneli. Coinleri kendi listelerine almadan önce ciddi bir araştırma yapıyorlar.

Kaybetmeyi göze alacağın tutarla gir : Bu en önemli madde. Psikolojini sağlam tutmanın birinci adımı. İlk kez giriyorsan küçük denemeler yap. Hissiyatını, seni dürten duygularını gözle. Duygularının ipini sıkı tutana bu piyasa çok şey vaat ediyor.  

Bağımlılıktan uzak dur: Seçtiğin coin senin beklediğin performansı göstermeyebilir. Bunda egosal bir durum yok. Vazgeç. Yanlış zamanda alabilirsin, yanlış zamanda satabilirsin. Kendine şefkatli ve sabırlı davran. Öğreniyorsun. Bu bir süreç.

Hedef koy: Ne kadar süreyle alıyorsun, kaçtan satmayı planlıyorsun? Bunları baştan belirle. Anlık kararlardan kaçın. Mutlaka süre ve hedef revizyonlarını sakin bir ruh halindeyken yap.

Ortalamalar en büyük dostun: Özellikle gün içi işlemlerde ortalama fiyattan* çok sapılmışsa alış veya satış deneyebilirsin. Tabi bu arada bu fiyat hareketini destekleyen haberi de göz önüne al. Bu haber, gerçekten bu kadar fiyat değişiminin karşılığı  mı yoksa alıcı ve satıcılar abartılı reaksiyon mu gösteriyor?  

Yılların tecrübesini özetlersem “gerçekten güven duyduğu bir coini risklerini bilerek alıp tutan, günlük al sata karışmadan, kafası rahat daha çok kazanır.” Bir dost :)

*Ortalama Fiyat: Bir coinde 24 saat içinde yapılan işlemlerin ortalama fiyatını gösterir. Genelde ekranlarda sol üst köşeye koyarlar. Diyelim ki şu an işlem 130 liradan gerçekleşiyor ama ortalama fiyat 100 lira. Aman dikkat et sana satanlar muhtemelen tam %30 karı cebine koyanlar. Ya da tam tersi. İşlem şu an 60 liradan gerçekleşiyor ama ortalama 100 lira. Ortalamadan satan, şu an yerine koysa bir günde aynı malı %40 ucuz yerine koymuş olacak. Satman gerektiğine emin misin tekrar düşün! 

Mine OLCAY

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın