Görüş Bildir
Haberler
Merkez'in Faiz Hamlesi İşe Yaramadı: AP Kararı Sonrası Dolar Yeni Zirveyi Test Etti

Merkez'in Faiz Hamlesi İşe Yaramadı: AP Kararı Sonrası Dolar Yeni Zirveyi Test Etti

FreiGeist
24.11.2016 - 13:24 Son Güncelleme: 24.11.2016 - 17:20

 Dolarda global güçlenme devam ediyor.  Siyasi gelişmeler ve iç güvenlik endişeleri de dolar/TL'ye yön veren ana unsurlar arasında. Piyasalar Merkez Bankası'nın bugünkü  toplantısına odaklanmış ve kritik karar öncesinde dolar/ TL 3,4216 seviyesini görmüştü. Çifte faiz artırımı kararı sonrası piyasalarda tansiyon düşerken, kur da geriledi. Ancak Avrupa Parlamentosu'nda yapılan Türkiye oylamasında müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı ile birlikte yeniden yükselişe geçti ve 3.45'in üzerini gördü. Türk Lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 17, euro karşısında yüzde 14 eridi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri durdurma isteği piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. 

Dolar/TL AP kararı sonrası yönünü yukarı çevirdi ve kur, 3.45' in üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Euro ilk kez 3,63'ün üzerine çıktı...

Euro ilk kez 3,63'ün üzerine çıktı...

Merkez Bankası Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitti.

Doların yükseldiği ve dalgalanmaların arttığı bu dönemde Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı ve çifte faiz artırımına gitti. Politika faizi 50, faiz koridorunun üst bandı 25 baz puan yükseltildi. MB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da düşürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Açıklama sonrası dolar 3,40'ın üzerinden hızla gerileyerek 3,36'lı seviyelere geriledi.

Merkez Bankası'nın faiz artırım hamleleriyle gevşeyen dolar/TL, Avrupa Parlamentosu'nun 'müzakereleri durdurma' isteği ile yeniden rekor kırdı.

Beştepe'de dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bir ekonomi zirvesi gerçekleştirildi. Ancak zirvenin ardından bir açıklama yapılmamıştı.

Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun yıllardır kavgasını verdiği faiz konusunda bir artışa gidip gitmeme kararından hemen önce ise Cumhurbaşkanlığı'nda dün akşam bir ekonomi zirvesi yapıldı.

Zirve ardından resmi bir açıklama yapılmazken Sabah gazetesinde yer alan haberde toplantıda kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapıldığı belirtildi.

Dolarda global güçlenme devam ediyor.

Dolarda global güçlenme devam ediyor.

ABD'de açıklanan verilerin iyi gelmesi, aralıkta Fed'den faiz artırımı geleceği beklentisine ve önümüzdeki yıl öngörülenden daha fazla faiz artırımları olabileceği düşüncelerine destek veriyor. Bu da doların güçlenmesini sağlıyor.

14 Temmuz'dan bugüne TL yaklaşık yüzde 15 kayıpla benzer ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

14 Temmuz'dan bugüne TL yaklaşık yüzde 15 kayıpla benzer ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Küresel bazda doların değer kazancı trendi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olurken TL'deki negatif ayrışmada ise siyasi ve güvenlik endişeleri ön plana çıkıyor.

AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı yaratıyor.

Dünya, Bloomberg HT ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
79
65
13
9
9
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Galaksiler lideri tayyip erdogan

benjaminfranklin

dolarla mı alışveriş yapıyoruz bize ne diyen yüce milletime sesleniyorum bir gecede yüzde 13 fakirleştik. Annnaaaaaaaaaaaaaa gıazzzzzzzzzzzz goşşşş kısm... Devamını Gör

benjaminfranklin

Ben bir markayım:D anlıyosun beni dagilmi:D

Turtles Can Flyy

yollar var nankörler (!)