Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası'ndan Döviz Hamlesi: Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranları 200 Baz Puan Artırıldı

Merkez Bankası'ndan Döviz Hamlesi: Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranları 200 Baz Puan Artırıldı

FreiGeist
27.05.2019 - 10:17 Son Güncelleme: 27.05.2019 - 11:40

Merkez Bankası, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının, tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılacağını açıkladı.

Peki bu ne demek, uzmanlar ne diyor? Detaylara bakalım... 

TCMB, söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar dolar tutarında likidite çekilmesi beklendiğini belirtti.

TCMB, söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar dolar tutarında likidite çekilmesi beklendiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) zorunlu karşılıklara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verildiği belirtilerek, söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar dolar tutarında likidite çekilmesinin beklendiği kaydedildi.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar ne diyor?

Bloomberg HT'ye bu kararı değerlendiren Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onurcan Bal Merkez Bankası'nın rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının dolarda ilk tepki olarak düşüşe neden olduğunu söyledi. 

Son günlerde Merkez Bankası'nın rezervleri konusunun gündemde yer almaya devam ettiğini belirten Onurcan Bal 'Swap işlemlerinin başlamasından sonra kafa karışıklığı artmıştı. Swap çıkarılınca Merkez Bankası'nın net rezervinin eksiye geçtiğine dair haber akışları kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuştu. Bugünkü adım, bu baskının önüne geçebilmek adına önceden atılmış adım olarak okunabilir.' değerlendirmesini yaptı. 

Bal, 'bunun ilk fiyatlamada kuru aşağı çektiğini görüyoruz ama normal fiyatlamalarda piyasadan Döviz likiditesinin çekilmesinin kurda yukarı fiyatlama getirmesini beklerdik. Ama Merkez Bankası'nın bu hamleyle rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının ilk anda aşağı yönlü fiyatlama getirdiğini görüyoruz' diye konuştu. 

Ekonomist Güldem Atabay ise 'son dönemlerde Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine brüt, net, swaptan sonraki net diye 3 kategoride bakıyoruz. 

Swap operasyonu sonrası net döviz rezervlerinin negatife düştüğünü hesaplıyoruz. TL üzerinde bunun yarattığı bir kırılganlık var. Sanıyorum buna yönelik, rezervleri güçlendirmek için atılan bir adım' şeklinde görüş bildirdi.

Merkez Bankası'nın hamlesi sosyal medyanın gündeminde...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
6
5
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fchinaski

İlk cumledeki “finansal istikrar”dan sonra okumadim

clearskies

🤣😂👍

clearskies

Satıp yediğiniz fabrikaların bacaları, size ve destekçilerinize girsin. Kazanmak isteyen dolar veya euro alsın 👍