Görüş Bildir
Haberler
Mars'ta Demir Meteorit Bulundu

Mars'ta Demir Meteorit Bulundu

Batuhan
16.07.2014 - 12:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mars'ta Demir Meteorit Bulundu

Mars keşif robotu Curiosity, demir meteroit içeren kaya tespit etti. NASA'nın fotoğrafını yayımladığı kayanın, geçmişte Kızıl Gezegen'de bulunan demir meteroitlere benzerlik gösterdiği belirtildi.

Kızıl Gezegen'deki keşiflerini sürdüren altı tekerli nükleer araştırma laboratuvarı Curiosity, yolu üzerinde demir meteorit keşfetti. NASA, geçmişte ikiz keşif robotları Spirit ve Opportunity'nin keşfettiği kayalara benzerlik gösteren meteoritin yaklaşık 1.8 metre genişlik ve uzunluğa sahip olduğunu belirtti.

NASA'nın yayımladığı fotoğrafta görülen büyük parçaya Lübnan adı verilirken, önünde yer alan küçük parça Lübnan B olarak adlandırıldı. Demir meteorite ait fotoğraf, Curiosity'nin ChemCam donanımında yer alan yüksek çözünürlüklü dairesel fotoğraflar çeken RMI (Uzak Mikro Görüntüleyici) cihazı ve MastCam kamerasıyla elde edilen görüntülerle oluşturuldu.

NASA, metal kayanın yüzeyinde görülen oyukların, parlak ön yüzeyinde yaşanmış olan erozyondan kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Bir diğer olasılık da, kayadaki oyukların bir zamanlar nadir bir meteorit türü olan palazitlerde bulunan olivin kristalleri bulundurmuş olması. Taş-demir yoğunluklu palazit göktaşlarının, bir asteroidin manto ile çekirdek sınırındaki bölgesinde oluştuğu düşünülüyor.

Demir meteoritler Dünya'da da bulunsa, taş ağırlıklı meteoritlere kıyasla sayıları çok daha az. Mars'ta ise bugüne kadar keşfedilen az sayıda meteroit arasında demir meteroitler öne çıkıyor. Gökbilimciler, bu durumu demir meteoritlerin Mars'taki erozyona daha dirençli olmasıyla açıklıyor.

ChemCam, Curiosity'nin 10 bilimsel donanımından bir tanesini oluşturuyor. Keşif robotu, MastCam'in yanı sıra numuneleri taramak için yüksek çözünürlüklü Mars El Lens Tarayıcısı (Mahli) kamerasına da sahip.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mar...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0