Görüş Bildir
Haberler
Makedonya'da Protestolar 3 İstifa Getirdi

Makedonya'da Protestolar 3 İstifa Getirdi

5 Mayıs'ta Üsküp'te hükümet binası önünde düzenlenen protesto gösterisinde polis ve göstericiler karşı karşıya |  Fotoğraf: Reuters 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mayıs başından bu yana protestoların yaşandığı Makedonya'da iki bakan ve istihbarat şefi istifa etti.

Makedonya'da muhalefetin paylaştığı ses kaydıyla başlayan protesto gösterileri ve Makedon emniyetinin Arnavutların yaşadığı bölgede 8'i polis 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonu sonrası üç isim, İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski ile güvenlik ve karşı istihbarat departmanının başkanı Sasa Mijalkov istifa etti. 

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Zoran Zaev, 2011'de bir polis tarafından öldürülen Martin Neşkovski adlı gencin ölümüyle ilgili bazı telefon kayıtlarını kamuoyu ile paylaşmıştı. 

Paylaşılan kayıtlar sonrası hükümeti cinayetin üzerini örtmekle suçlayan yaklaşık 2 bin kişilik bir grup başkent Üsküp'te Başbakanlık binası önünde protesto gösterisi düzenlemişti. Çıkan olaylarda 55 kişi yaralanmıştı.

AP

Öte yandan 10 Mayıs'ta Kumanova kentinde çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu bir bölgede yaklaşık 28 saat süren operasyon yapıldı. Bir evdeki silahlı grubun polise ateş açmasıyla çatışmaya dönüşen operasyonda 8 polis ile 14 saldırgan ölmüş, 37 polis de yaralanmıştı.

8 polisin hayatını kaybetmesi hükümete karşı yeni protestolara neden olurken, başkent Üsküp'te toplanan binlerce kişi olaylardan hükümeti sorumlu tutarak istifa çağrısı yaptı.

Reuters

Protestodan kısa bir zaman sonra hükümet kabinesinden 2 bakanın istifa ettiği haberi geldi. 2 bakan ile birlikte Güvenlik ve karşı istihbarat departmanı başkanı Sasa Mijalkov'un da istifasının Başbakan Nikola Gruevski tarafından kabul edildiği öğrenildi.

Kaynak: DHA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0