Görüş Bildir
Haberler
Kuymak Tarifi

Kuymak Tarifi

OlsadaYesek.com
09.03.2015 - 12:37 Son Güncelleme: 09.03.2015 - 12:40

Trabzon`un geleneksek lezzeti kuymak tarifi

         Kuymak, Trabzon ilimize ait özel bir yemek tarifidir. Zaman içerisinde tüm ülkeye yayılan kuymak tarifi, hemen hemen her evde pişirilmektedir. Ancak Trabzon usulü yapılan kuymağında belli başlı önemli noktaları bulunmaktadır. Gelin bu noktalara birlikte bakalım.

Kuymak için gerekli malzemeler;

Kuymağın vazgeçilmeyen malzemeleri arasında mısır unu bulunmaktadır. Ölçüsü ise 4 yemek kaşığına denk gelecek şekilde olmalıdır. Diğer malzemeler ise 2 yemek kaşığı tereyağ, 2 bardak su, yaklaşık 1 kase kadar telli peynir, imansız peynir ve kaşar peynirin karışımı, ölçüsüne göre tuzdur.

Yapım aşaması

Kuymak yapmak için bakır veya teflon tava tercih edilmelidir. İlk aşamada ölçüsüne göre tereyağ konulmakta, daha sonra üzerine mısır unu ve tuz eklenerek kavrulmaktadır. Kavrulma esnasında oluşan renk değişimi ve kokunun alınması ise  önemli bir noktadır. Tüm noktalardan sonra verilen ölçüye göre az az su eklenmekte ve topaklanmanın önlenmesi için sürekli bir şekilde karıştırılmaktadır. Yapılan bu karıştırma işlemi suyun çekilmesine kadar yapılmakta ve aşağı yukarı 5 dakika boyunca altı kısık bir şekilde güzelce pişirilmektedir. Son aşamada hazırlanan peynir karışımı eklenmekte ve eriyerek tereyağın ortaya çıkma sürecine kadar beklenilmektedir. Bu süreç içerisinde çok az karıştırma işlemi yapılmalıdır. Tereyağ yukarı çıktıktan sonra ise servis yapılmaktadır.

İpucu;

- Özellikle Trabzon usulü kuymak yapımında her zaman kolot peyniri tercih edilmelidir. Çünkü kuymağın asıl keyfi peynirinin uzaması olmaktadır ve bu anlamda asla beyaz peynir kullanılmamalıdır.

Haberin devamı için: Kuymak Tarifi | Olsadayesek

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
6
6
5
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın