Görüş Bildir
Haberler
Kült Filmlerden Modern Başyapıtlara! İşte MUBI'nin Aralık Ayı Programında Yer Alan Birbirinden Şahane Filmler

Kült Filmlerden Modern Başyapıtlara! İşte MUBI'nin Aralık Ayı Programında Yer Alan Birbirinden Şahane Filmler

claude cahun
28.11.2021 - 10:00

Çevrimiçi film izleme platformu MUBI'nin aralık ayı programı belli oldu. Yerli ve yabancı kült filmlerden festivallere konuk olmuş modern başyapıtlara zengin bir program hazırlayan MUBI'nin sinemaseverleri heyecanlandıran takvimi şöyle;

Not: Film açıklamalarında Beyazperde ve Sinemalar.com'dan faydalanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 Aralık - Kader (2006)

1 Aralık - Kader (2006)

Cihangir'de gittiği kahvenin çaycısını oyuncu yapması, desteklediği Beşiktaş'ın hiç bir maçını kaçırmaması ve siyasal ideolojik tercihini sosyalizmden yana kullanması gibi aykırı kimlikleri olan yönetmen Zeki Demirkubuz bu defa da aşkın masumiyetinin peşine düşme kaygısında. Kör düğüm olmuş bir aşk üçgeni, Bekir, Uğur ve Zagor'un bu zorlu yolculuğunda işler karışıktır. Bekir Uğur’a, Uğur Zagor’a, Zagor’da serseriliğe aşıktır. Karşılığını bulamayan kalplere tutkun bu üç insanın yolu, tutkunun beslediği bir kaderle birbirine bağlanır. Uğur, Zagor’un hapisten çıktığı gece, mahallede işlenen bir cinayetin ardından ortadan kaybolur. Bu kayboluş, ilk başta Bekir’in umutsuz aşkından kurtulması için bir umut olsa da, aylar sonra Zagor’un İzmir’de işlediği bir cinayet sonrası hapse girmesinin ardından Uğur’un mahalleye dönmesi ile Bekir için yıllar sürecek amansız bir kovalamaca başlayacaktır. Aşkının peşinde, kendini hiçe sayarak sürecek bu kovalamaca ile gururunu, benliğini, bütün kişiliğini yitirse de, bir tek şeyi, aşkın masumiyetini yitirmez. 

Zeki Demirkubuz, Uğur ile Bekir’in 40’lı yaşlarındaki hikayelerini anlattığı, başyapıtlarından sayılan 'Masumiyet' filminin ardından, şimdi de Kader ile bu karakterlerin gençlik yıllarına bir bakış atıyor.

2 Aralık - L'auberge espagnole (2002)

2 Aralık - L'auberge espagnole (2002)

Xavier, İspanyolca öğrenmek için Barcelona'ya gelir ve değişik ülkelerden 6 gencin yaşadığı bir eve yerleşir. Farklı kültürlerden gelen gençler birlikte yaşamaya başladıkça birbirlerini daha yakından tanıyacaktır. Her ne kadar konuştukları dil farklı olsa da, aşk ve dostluğun evrensel dilinde birleşerek özel ilişkiler kurarlar.

Amélie'nin yıldızı Audrey Tautou'nun da oyuncu olarak yer aldığı yapımın müzisyenleri arasında, Radiohead grubundan tanıdığımız Thom Yorke da bulunuyor. İspanyol Pansiyonu, daha önce İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş ve izleyiciden büyük ilgi görmüştü.

3 Aralık - Azor (2021)

3 Aralık - Azor (2021)

Özel bir bankacı olan Yvan, gizemli bir şekilde ortadan kaybolan bir meslektaşının yerini almak için karısı Ines ile birlikte Cenevre'den, askeri yönetimin olduğu Buenos Aires'e gider. Yoğun gözetim altındaki bir toplumun duman dolu salonlarında ve yemyeşil bahçelerinde dolaşan Yvan, kendisini sömürgecilik, yüksek finans ve bir ulusun kirli savaş ağını çözerken bulur.

4 Aralık - Lux Æterna (2019)

4 Aralık - Lux Æterna (2019)

Lux Æterna, cadılar hakkında çekilen bir filmin setinde yaşananlara odaklanıyor. Aktris olan Charlotte Gainsbourg ve Béatrice Dalle, cadılar hakkında çekilecek bir filmde rol alır. İki oyuncu setteyken yaşanan teknik problemler ve psikotik gecikmeler, çekimin yavaş yavaş kaosa sürüklenmesine neden olur. Film ayrıca kamera arkasında yaşananları, sinema sevgisini ve bir setin histerini yansıtıyor.

5 Aralık - Barbara (2012)

5 Aralık - Barbara (2012)

İki hayat arasında kalan bir kadının hikayesi olan 'Barbara', 1980'ler Doğu Almanya'sından bir dram. Doğu blokundan bir daha dönmemek üzere kaçmak isteyen Barbara, doktor olarak görev yaptığı Doğu Berlin'den sürülerek kırsal bölgedeki küçük bir hastaneye gelir. yeni hayatına göze batmadan alışmaya çalışan ama Batı tarafı ile de ilişkisini, kesmeyen -hatta oradaki sevgilisiyle kaçamak da olsa halen görüşen Barbara, bir şekilde ülkeden kaçmayı planlamaktadır. Fakat geldiği küçük kasaba hastanesindeki çocuk doktoru Andre, tüm soğuk davranışlarına rağmen insani tavrı ve mesleğindeki yetisiyle Barbara'nın kapılarını aralar...

2012 Berlin Film Festivali'nde En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı kazanan Christian Petzold'ün yönettiği film, 31. İstanbul Film Festivali'nde Dünya Festivallerinden bölümünde seyirciyle buluşmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 Aralık - Der siebente Kontinent (1989)

6 Aralık - Der siebente Kontinent (1989)

Son derece normal ve sessiz görünmelerine rağmen derinlerinde büyük patlamalar yaşayan Georg ve Anna çifti, hayatlarında kayda değer hiçbir zevki tadamamakta, tamamıyla kayıtsız bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu durumdan en çok nasibini alan birey ise çocukları Evi olur. Evi, ebeveynlerinin ilgisizliğinin cezası olarak kör taklidi yapmaya başlar. Bu durumu gören Georg ve Anna, hayatlarının anlamsızlığını fark ederler. Monoton yaşamlarına son vermeye karar verip evlerine kapanırlar. Bu süreçte yapacakları şey ise tüm anılarını yok edip yeni bir hayata kavuşmaya çalışmaktadır.

Sinemanın dahi yönetmenlerinden olan Michael Haneke imzalı film, yönetmenin diğer filmlerinde de değinmeyi sürdürdüğü birçok sorunu çarpıcı bir dille perdeye aktarıyor.

7 Aralık - Junior (2011)

7 Aralık - Junior (2011)

Önce ilk filmi RAW’la fırtınalar koparan Julia Ducournau, hiçbir kategoriye sığmayan TITANE’la Cannes tarihine geçti ve Altın Palmiye kazanan ikinci kadın yönetmen oldu. Henüz 38 yaşındaki yönetmenin 2011 yapımı kısası, 13 yaşındaki bir gencin kaptığı bir virüsün ardından bedeninin geçirdiği tuhaf dönüşümün kaydını tutuyor.

8 Aralık - Kıskanmak (2009)

8 Aralık - Kıskanmak (2009)

Zonguldak’a iş sebebiyle yeni taşınan Halit ve güzeller güzeli karısı Mükerrem’in arasındaki ilişki, toplum içerisine girdikleri ilk anda yaralanır; şehrin en varlıklı ailelerinden birinin oğluyla, Mükerrem arasında adı konulmayan bir ilişkinin ilk adımları burada atılmış olur. Mükerrem’in talihi, güzelliğini kıskanan yengesi tarafından trajik bir yola sürüklenecektir.

İnsan psikolojisinin derinlerinde yüzen yönetmen Zeki Demirkubuz, Kıskanmak filmiyle adından da anlaşılacağı gibi insan doğasının en tehlikeli hallerinden birini, “kıskanma” içgüdüsünü işliyor. Nahid Sırrı Örik’in aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlanan film, Zonguldak’ın kasvetli atmosferinde, 1930’lı yıllarda geçiyor.

9 Aralık - Maelström (2000)

9 Aralık - Maelström (2000)

25 yaşındaki Bibiane Chamagne’in görünüşte mükemmel bir hayatı vardır. Nüfuzlu bir ailenin kızı olan Bibiane lüks bir giyim mağazası işletir. Muhteşem bir evi olan genç kadın gecelerini ise kulüplerde eğlenerek geçirir. Onun hayatı, yağmurlu bir yaz akşamında arabasıyla yolda ilerlerken birine çarpmasıyla alt üst olur. Bibiane’in çarptığı kişi elli üç yaşında bir balıkçıdır. Adamı yaralı bir şekilde yolun ortasında bırakan Bibiane, kazanın izlerini silmek için arabasını nehre sürükler. Ancak kazayı yaptığı andan itibaren genç kadının hayatı kaosa sürüklenir.

10 Aralık - Gurbet Kuşları (1964)

10 Aralık - Gurbet Kuşları (1964)

1. Altın Portakal Film Şenliği'nde En İyi Film seçilen, yönetmeni Halit Refiğ'e de En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran 'Gurbet Kuşları', Kahramanmaraş'tan İstanbul'a göç eden bir ailenin dramını anlatıyor. Aile, büyük umutlarla İstanbul'a geliyor. Önce bir ev tutuyorlar, sonra da bir oto tamirhanesi açıyorlar. İlk günler hepsi gelecekten umutlu olsa da zamanla her şey altüst olacaktır. 

Kent ve kentteki yaşam aile bireylerini farklı biçimde etkiliyor, zamanla aileden kopmalar başlıyor. Günlük yaşamın güçlüklerine, aileyi derinden etkileyen sorunlar da ekleniyor. Cüneyt Arkın'ı üne kavuşturan film, Turgut Özakman'ın Ocak isimli oyunundan sinemaya uyarlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11 Aralık - Undine (2020)

11 Aralık - Undine (2020)

Undine, Berlin'de yaşayan bir tarihçidir. Küçük dairesinde basit bir hayatı olan Undine, sevgilisi tarafından başka bir kadın için terk edilince farklı bir inanışa kapılır. İnandığı mite göre Undine kendisini aldatan adamı öldürmeli ve bir zamanlar kendisini çağıran suya geri dönmelidir. Ancak efsanenin aksine Undine, kimseyi öldürmek istemez. Tam da bu sırada karşısına Christoph adında bir adam çıkar. Undine, ilk görüşte aşık olduğu Christoph ile ilişki yaşamaya başlar. Başlarda her şey yolunda gider; ta ki Christoph'un kendisinden bir şey sakladığını düşünene kadar. Kendisini ihanete uğramış gibi hisseden Undine, yeniden bir karar vermek zorunda kalır.

12 Aralık - Bright Star (2009)

12 Aralık - Bright Star (2009)

Filmde şair Keats’in yaşamına dokunuyoruz. Yıl 1818 ve Londra dışında eşsiz doğa manzaralı bir yerdeyiz. O vakitler henüz yirmi üç yaşında olan şair, genç komşusu Fanny Brawne ile gizli bir ilişki sürdürmektedir. Aralarındaki aşk giderek kök salıp güçlenirken üstesinden gelinmesi gereken engeller ile karşı karşıdırlar. Öncelikle Fanny’nin annesi bu engellerden biridir. Öte yandan Keats’in bir hastalığı vardır. Buna bir de Keats’in en yakın arkadaşı Brown eklenince işler iyice zorlaşır.

 Oscar ödüllü yönetmen Jane Campion imzalı film 2009 Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye Ödülüne aday gösterilmiştir. Film, İngiliz Şair Keats’in hayatının bir dönemine ışık tutmaktadır.

13 Aralık - Bab'aziz (2005)

13 Aralık - Bab'aziz (2005)

Yaşı ilerlemiş ve kör bir derviş olan Baba Aziz, çölde sufilerin her otuz yılda bir gerçekleştirdikleri toplantının bilinmeyen yerini aramaktadır. Küçük torunu Isthar da, ona yardım ve eşlik etmektedir. Hayat dolu olan ve dedesini çok seven Isthar, dervişlerin toplantı yerini asla bulamayacaklarından korkmaktadır. Çıktıkları uzun çöl yolculuğunda ilginç insanlarla karşılaşırlar ve Baba Aziz torununa hikâyeler anlatır. Derviş olmak için tahtından feragat eden prensin hikâyesi Aziz Baba’nın yol boyunca anlattığı hikâyeler arasındadır. Dervişlerin toplantı yerini bulduklarında ise, bu uzun yolculuk Baba Aziz için son bulmuştur.

14 Aralık - Kimi no na wa (2016)

14 Aralık - Kimi no na wa (2016)

Senin Adın, farkı yerlerde yaşamalarına rağmen birbirlerine bağlı bir hale gelen iki yabancının hikayesini anlatıyor. Hayatından pek memnun olmayan Mitsuha, etrafı dağlarla çevrili bir bölgede yaşar. Vali olarak çalışan babası seçim kampanyaları ile uğraşmaktadır. Evde kendisi, kardeşi ve büyükannesi dışında kimse yoktur. Kırsal kesimdeki yaşamından fazlasıyla sıkılan Mitsuha, Tokyo'da yaşamanın hayalini kurar. Mitsuha ile aynı yaşlarda olan Taki ise, Tokyo'da yaşayan bir gençtir. Taki'nin günleri çalışarak ve arkadaşları ile vakit geçirerek geçer. Ancak bir gün, rüyasında kendini dağların sardığı bir kentte yaşayan bir kız olarak görecektir. Mitsuha ise tam tersi, kendini Tokyo'da yaşayan bir erkek olarak. Birbirine yabancı bu iki genç, garip bir şekilde kendilerini, birbirlerine bağlanırken bulacaktır.

15 Aralık - Yeraltı (2012)

15 Aralık - Yeraltı (2012)

Karanlık filmlerin yönetmeni Zeki Demirkubuz, ünlü Rus yazar Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar adlı klasik yapıtından esinlenerek kurguladığı son filmini Ankara'da çekti. Başrolde televizyon komedilerinden sonra sinemada dramatik karakterlere geçiş yapan Engin Günaydın'ı seyrettiğimiz film bu sezonun öne çıkan yerli yapımları arasında yer alıyor.

Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem'in, bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri, ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması ile utanç dolu hesaplaşmalarla karşı karşıya kalmasını konu alan Yeraltı, bireyin varoluşsal sorunlarını irdeleyen bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16 Aralık - Tystnaden (1963)

16 Aralık - Tystnaden (1963)

Sessizlik, iki kız kardeş arasındaki duygusal bağa odaklanıyor. Ester ve Anna, gittikçe birbirlerinden uzaklaşan iki kız kardeştir. İki kadın, Anna’nın 10 yaşındaki oğlu ile birlikte savaşın eşiğinde bulunan bir Orta Avrupa ülkesine doğru yola koyulur. Ancak yolculuk sırasından Ester’in hastalanması, planlarının değişmesine neden olur. Timoka adındaki küçük bir kasabada bulunan bir otele yerleşmek zorunda kalan kardeşler, beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalır.

17 Aralık - Voyage of Time: Life's Journey (2016)

17 Aralık - Voyage of Time: Life's Journey (2016)

'Voyage of Time' evrenin başlangıcından sonuna kadar her daim başrol oynayan doğayı ve canlıları resmeden bir belgesel niteliğinde. 

Amerikan sinemasının usta yönetmenlerinden Terrence Malick'in yazıp yönettiği ve Brad Pitt'in yapımcıları arasında yer aldığı filmin içerisinde ihtişamlı manzara ve canlı yaşamlarının görüntülerine yer veriliyor. Filmin anlatıcıları ise ünlü oyuncular Brad Pitt ve Emma Thompson.

18 Aralık - Seize printemps (2020)

18 Aralık - Seize printemps (2020)

Paris'te Bahar, hayatı yaşıtları gibi yaşamakta zorlanan 16 yaşındaki Suzanne'ın hayatına odaklanıyor. On altı yaşında bir genç olan Suzanne, yaşıtlarından oldukça sıkılmaktadır. Okuluna gitmek için her gün bir tiyatronun önünden geçmek zorunda kalan Suzanne, bu sayede ondan oldukça büyük olan bir adam ile tanışır. Adamı bir türlü aklından çıkaramayan Suzanne, yaşadıkları sıkıntıdan onun sayesinde kurtulur ve ikisi birbirine aşık olur. Yaşıtlarına göre bambaşka bir hayat yaşayan Suzanne, bir daha geri dönemeyeceği bu zamanları kaçırmakta mıdır?

19 Aralık - İki Dil Bir Bavul (2008)

19 Aralık - İki Dil Bir Bavul (2008)

Türkiye coğrafyasının kanayan yarası 'Doğu Sorunu' ya da 'Kürt Meselesi' hakkında son yıllarda kayda değer ve cesur yapımlar vizyon şansı buldu. İki Dil Bir Bavul da toplumsal duyarlığı olan ve konuya geniş bir çerçeveden bakabilen filmlerden biri. İki Dil Bir Bavul'da Türk öğretmenin, uzak bir Kürt köyündeki bir yılı, başarıyla sinema perdesine aktarılıyor. Öğretmen Kürtçe bilmez, çocuklar Türkçe. Öğretmen ilk kez gördüğü bu coğrafyada, bir yılını çocuklara Türkçe öğretmekle geçirir. Bir yılın sonunda çocuklar Türkçe öğrenebilecekler mi? 

İki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatır. Bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlarlar. 

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülen İki Dil Bir Bavul, aynı gece Uluslararası Ortadoğu Filmleri Festivali'nde En İyi Ortadoğu Belgeseli Ödülü’nü kazandı. 16. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin ödül töreni esnasında Nuri Bilge Ceylan’ın Türk izleyicisine izlemesini şiddetle tavsiye ettiği film, SİYAD Ödülü ve Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü’nün de sahibi oldu. Film başka festivallerden de ödüllerle dönmüştü; ZagrebDocs Film Festivali'nde En İyi Genç Yönetmen, Saraybosna Film Festivali'nde de EDN Talent Ödülü’nü aldı.

20 Aralık - Benny's Video (1992)

20 Aralık - Benny's Video (1992)

Git gide yaşadığı hayata ve ailesine yabancılaşan 14 yaşındaki Benny, vaktinin neredeyse tamamını şiddet dolu videolar izleyerek ve kendi el kamerasıyla odasının camından çekim yaparak geçirmektedir.

Gün geçtikçe akıl sağlığını yitirmeye başlayan ve gerçeklik algısı değişen Benny, tıpkı izlediği bir domuzun parçalandığı video gibi kendi ev yapımı filmini çekecektir. Tek fark, ailesinin evde olmadığı bir hafta sonu evine davet ettiği kızın bu videoda yer almasıdır.

Şiddeti en saf haliyle önümüze sunan Michael Haneke'nin 'Duygusal Buzlaşma' olarak tanımlanan üçlemesinin ikinci filmi Benny's Video, yönetmenin 5 yıl sonra çekeceği Funny Games'e bir ön hazırlık görünümünde adeta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21 Aralık - Le meraviglie (2014)

21 Aralık - Le meraviglie (2014)

Alice Rohrwacher'ın ikinci uzun metrajlı filmi olan Le Meraviglie, İtalya'da yaşayan bir ailenin hayatına giren bir yabancıyla değişen hayatları anlatıyor. Gelsomina 14 yaşında bir genç kızdır. İki kız kardeşi ve ailesiyle birlikte İtalya'nın Toskana bölgesinde yaşamaktadır. Sessiz sakin bir hayat sürerlerken Gelsomina Martin'le tanışır. Almanya'dan suç işleyen gençlerin ıslah edilebilmesi için düzenlenen bir programla İtalya'ya gelmiş olan bu genç, Gelsomina'nın ve ailesinin dünyasını adeta baş aşağı edecektir.

22 Aralık - Bulantı (2015)

22 Aralık - Bulantı (2015)

Ahmet, sevgilisinin yanında olduğu gecelerden birinde karısını ve küçük kızını trafik kazasında kaybettiğini öğrenir. Umursamaz bir adam olan Ahmet bu son derece trajik olaydan çok etkilenmeden hayatına devam etse de bir noktadan sonra hayatında bazı önemli değişimler meydana gelecektir. 

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Bulantı'nın oyuncu kadrosunda ünlü yönetmene Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya ve Ercan Kesal gibi isimler eşlik ediyor.

23 Aralık - 5x2 (2004)

23 Aralık - 5x2 (2004)

Fransız çift Marion ve Gilles’in aşklarının sonu da başlangıcı da hayatlarındaki beş dönüm noktası ile şekillenir. Film beş yıllık bir ilişkiyi sondan başa doğru, beş ayrı zaman dilimi ile anlatır. Bir Boşanırlar ve son kez aşkla sevişirler. İki: İlişkilerinin sarsılması ile Gilles’in eşcinsel kardeşi Christopher ve onun genç partneri ile akşam yemeğine çıkarlar. Masada bir sadakatsizlik yaşanır. Üç: Marion’un sorunlu hamileliği ve prematüre doğan oğulları Nicolas geldiğinde Gilles’in orada değildir. Dört: Düğünlerinde Marion, otelde tanımadıkları bir misafir ile ihanete teşebbüs eder. Beş: Bir İtalyan tatil yerinde tanışıp ilişkiye başlarlar.

24 Aralık - Swallow (2019)

24 Aralık - Swallow (2019)

Swallow, hamile olan bir kadının hayatına odaklanıyor. Genç bir kadın olan Hunter, bir süre sonra aralarına katılacak olan bebekleri için oldukça heyecanlıdır. Hamile olan Hunter, hamileliğinin başlarında tehlikeli nesneleri yutmak ister. Hunter, gitgide artan bu isteğini bastırmaya çalışsa da bir süre sonra arzularına karşı koyamaz hale gelir. Bu süreçte kocası ve ailesinin baskı ve denetimlerine göğüs germeye çalışan Hunter, onların da desteği ile tehlikeli nesne yutma arzunun ardında yatan sırrı gün yüzüne çıkarmak için çabalar.

25 Aralık - Çatlak (2020)

25 Aralık - Çatlak (2020)

Fatih, İngiltere'de çalışırken maddi olarak sıkıntıya düşünce, kendisi gibi göçmen olan arkadaşı Ayhan'dan borç alır. Ancak Fatih, aldığı yüksek miktardaki borcu bir türlü ödeyemez. Bu durum üzerine Ayhan bir gün Fatih ve ailesinin evine ziyarete gider ve verdiği parayı geri ister. Bu borç, çoğu aynı apartmanda yaşamını sürdüren ailenin bireylerinin, bir mangal akşamında bir araya gelmesine neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26 Aralık - La cérémonie (1995)

26 Aralık - La cérémonie (1995)

Burjuva bir aile olan Lelievre'lerin malikanesinde hizmetçi olarak göreve başlayan Sophie, sessiz ve utangaç bir kadındır. Malikanenin yakınındaki ilçe merkezinde postane memuresi olarak çalışan ve tuhaf, enerjik, kompleksli kişiliğiyle toplum tarafından marjinal biri olarak tanınan Jeanne, kasabaya yeni gelen hizmetçi Sophie ile yakın arkadaş olmakta fazla gecikmez. Aileye çok iyi hizmet vermek suretiyle herkesin memnuniyetini kazanan Sophie, okuma yazma bilmediğinin ortaya çıkmasıyla Lelievre ailesine karşı içinde öfkenin de bulunduğu karmaşık duygular beslemeye başlar. Aileye karşı içten içe cephe alan Sophie'nin, bu durumu daha da öteye götürmesine neden olan kişi ise Jeanne'dan başkası olmayacaktır. Bu iki kadının dostlukları Lelievre'ler için pek de iç açıcı olmayan gelişmelere sebep olmaya başlar.

1995 yılında Issabelle Huppert'e En İyi Kadın Oyuncu dalında César Ödülü getiren film, Yeni Dalga'nın usta yönetmeni Claude Chabrol'un vazgeçemediği temalardan olan burjuvazinin sularında yüzüyor. Filme kaynaklık eden Ruth Rendell'ın (A Judgement in Stone) Taştan Hüküm isimli kitabı ülkemizde Armağan İlkin'in çevirisiyle Remzi Kitabevi tarafından yayımlanmıştı.

27 Aralık - Lazzaro felice (2018)

27 Aralık - Lazzaro felice (2018)

Mutlu Lazzaro, aptalca görünecek kadar iyi bir bir adam olan ve çiftçilik ile uğraşan Lazzaro ile genç bir adam olan Tancredi’nin gizemli planlar ve yalanların ortasında kurduğu dostluğu konu ediyor. Lazzaro, iyi niyetli ve biraz da saf olan bir gençtir. Onun hayattaki en yakın dostu ise biraz şımarık bir genç olan Tancredi’dir. Hayatta en çok değer verdiği arkadaşının her isteğini yerine getirmeye çalışan Lazzaro, Tancredi’nin son isteğini de kabul etmekten kendini alıkoyamaz. Lazzaro, arkadaşının adam kaçırma düşüncesini bir oyun olarak düşünse de Tancredi oldukça ciddidir. İlgi peşinde olan Tancredi, işleri biraz daha büyüterek, Lazzaro’yu ve yaşadıkları garip köyü büyük bir ateşin içine atar. Yaşananlara polis müdahale etmeye başlayınca Lazzaro kaçmak zorunda kalır. En yakın arkadaşı ve boşaltılan köyün sakinleri şehre akın etmeye başlar. Arkadaşı Tancredi’yi bulmaya karar veren Lazzaro, onun peşinden şehre gitmeye karar verir. Fakat şehre geldiğinde bulunduğu yerin, köyünden oldukça farklı olduğunu görür. Lazzaro, bu kirli şehir içinde fazla temiz kalmaktadır.

28 Aralık - La promesse (1996)

28 Aralık - La promesse (1996)

1999'da Rosetta ile Cannes'da Altın Palmiye kazanan Dardenne kardeşlerin 1996 yapımı filminde, ülkeye kaçak soktuğu göçmenleri karın tokluğuna inşaatta çalıştıran Roger'nin sık sık dövdüğü 15 yaşında Igor adlı bir oğlu vardır. Her şeye rağmen babasına bağlı bir gençtir, ama ne yazık ki bildiği her şeyi ondan öğrenmiştir: Çalmayı, yalancılığı ve başkalarına eziyeti. Günün birinde Roger'nin inşaatında çalışan bir işçinin iskeleden düşüp ölmesiyle Igor'un tüm hayatı alt üst olacaktır.

29 Aralık - Kor (2016)

29 Aralık - Kor (2016)

Kocası Cemal’in Romanya’ya kaçak işçi olarak gitmesinin ardından evde giysi dikerek geçimini sağlayan Emine, bir giyim atölyesinde eski patronu Ziya ile karşılaşır. Ziya, Emine’nin durumunu görüp ona yardım eli uzatır; bu arada ikilinin arasındaki ilişkinin seyri de değişir. Ancak bir süre sonra Cemal, Romanya’dan döner. Üç kişinin de hayatı dönüşü olmayacak şekilde değişecektir.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Zeki Demirkubuz’un üstlendiği Kor, “aşkın ve ihanetin gayya kuyusu”nu beyazperdeye taşıyor. Filmin başrollerinde Aslıhan Gürbüz, Taner Birsel, Caner Cindoruk ve İştar Gökseven yer alırken kadroda kendilerine Çağlar Çorumlu, Dolunay Soysert, Talha Yayıkçı ve Berat Özdemir de eşlik ediyor.

30 Aralık - Dolls (2002)

30 Aralık - Dolls (2002)

Film, ölümsüz aşkı anlatan 3 hikâyeden oluşuyor. Matsumoto ve Sawako, bir zamanlar mutlu bir çifttirler ancak ailelerinin müdahalesi ve baskılarındaki başarı onları, trajik bir seçim yapmaya zorlar. Hiro, yaşlanmakta olan bir yakuza patrondur. 30 yıl önce fakir bir fabrika işçisiyken hayallerinin peşinden gidebilmek için kendisini çok seven kız arkadaşını yüzüstü bırakmıştır. Şimdi ise bir zamanlar onunla buluştukları parka geri dönmüştür. Haruna, vaktinin çoğunu denize bakarak geçirir. O güzel yüzü şimdi bandajlarla örtülüdür. Kısa bir süre öncesine kadar TV şov dünyasında ve imza günlerinde yaşayan başarılı bir pop stardı. Onun en büyük hayranı, Nukui, bunu ispat etmenin peşindedir. Yönetmeni Takeshi Kitano, yüreklere dokunan bir harika yaratmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31 Aralık - Buena Vista Social Club (1999)

31 Aralık - Buena Vista Social Club (1999)

Kendi ülkelerinde her biri ayrı birer efsane olan Compay Segundo, Ruben Gonzales, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo ve Eliades Ochoa ve kurdukları unutulmaz grup Buena Vista Social Club!

Usta yönetmen Wim Wenders’ın geniş bir perspektiften ve arşivdeki görüntülerin eşliğinde turne ve konser zamanlarını bir belgesele dönüştürdüğü ‘Buena Vista Social Club’, belgesel Oscar’ı adayları arasında da kendini göstermişti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın