Görüş Bildir
Haberler
Koşarak Uzaklaşın! Sağlıklı Bir İlişkinin Kurulamadığı Düşük Duygusal Zekaya Sahip Kişilerde Olan 7 Özellik

Koşarak Uzaklaşın! Sağlıklı Bir İlişkinin Kurulamadığı Düşük Duygusal Zekaya Sahip Kişilerde Olan 7 Özellik

Effy
15.07.2022 - 10:32

Duygularından bihaber yaşayan insanlar var! Duyguların ne olduğunu, onlar ile nasıl başa çıkacaklarını ve onların nasıl işlediğini bilmezler... Duygusal zekası düşük insanları tespit etmeniz çok önemli, çünkü bu insanlar ile sağlıklı bir ilişki kurulamaz.

Düşük duygusal zekaya işaret eden 7 semptomu listeledik. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sizin duygularınızı düzeltmeye çalışırlar.

1. Sizin duygularınızı düzeltmeye çalışırlar.

Bir insanın duygusal zekasını, diğer insanların acılarına ve duygularına verdiği tepkilerden anlayabilirsiniz. 

Düşük EQ (duygusal zeka) sahibi insanlar, diğer insanların acı ve zor durumları ile karşı karşıya kalmaktan korkar. Bu sebeple o duyguları örtbas etmek için elinden geleni yapar.

Mesela kendinizi kötü hissettiğinizde niçin öyle hissetmemeniz gerektiği konusunda 'mantıklı sebepler' sıralamak için uğraşır ve duygularınızı göz ardı eder. Yüksek duygusal zekaya sahip birisi sizi dinler ve anladığını belirterek tavsiyelerde bulunmak için uğraşır.

2. Nasıl hissettiklerini paylaşmaktan kaçınırlar.

2. Nasıl hissettiklerini paylaşmaktan kaçınırlar.

Eğer bir insanın duygusal zekasını ölçmek istiyorsanız, kendi hislerinden nasıl bahsettiklerine dikkat edin.

Düşük duygusal zekaya sahip insanların çoğu nasıl hissettikleri konusunda konuşmayı reddeder. Ancak, bazısı sadece hislerini paylaşmayı beceremez. Hissettikleri yoğun duyguları basit cümleler ile geçiştirmeye meyillilerdir: 'Sadece yorgunum' veya 'Bu aralar stresliyim' gibi...

Fakat, yüksek EQ sahibi insanlar, hislerini açıkça dile getirmekten çekinmez. Ne hissettiklerini ve niçin öyle hissettiklerini aktarmakta başarılılardır.

3. Hisleri yüzünden kendilerini suçlarlar.

3. Hisleri yüzünden kendilerini suçlarlar.

Korku ve üzüntü gibi duygular, kötü duygular olduğu için bunları hissedince kendimizi kötü hissetmemiz gayet doğal... Bu genelde çocukken cezalandırılan ve azarlanan insanlarda görülen bir şeydir.

Duygusal zekası düşük olan insanlar üzgün hissetmeyi zayıflık olarak görür ve bundan utanır. Ancak kendimizi hislerimiz yüzünden yargılamak tüm acı ve üzüntüyü yalnızca ikiye katlar.

Duygusal zekası yüksek insanlar kötü hissetmenin 'kötü' biri olmak anlamına gelmediğini bilir ve kendilerine karşı daha kibar ve merhametli davranırlar.

4. Duygularını kontrol etmeye çalışırlar.

4. Duygularını kontrol etmeye çalışırlar.

Duygusal zekası düşük insanlar yoğun duygularını çözülmesi gereken bir problem olarak görür.

Yani, ne zaman kötü hissetseler veya modları düşse hemen bunu çözmeye çalışırlar. Ancak sürekli hislerinizi bir problem gibi görürseniz, beyin de onları birer problem olarak algılar. Bu, duygularınızdan korkmanıza ve gelecekte yaşanacaklardan endişe duymanıza sebep olur.

Duygusal zekası yüksek insanlar bu hisleri birer mesaj olarak görür, tehdit olarak değil. Böylece duygularını değerlendirir, özgürce yaşar ve içindeki kötü hislerin dışarı çıkmasına izin vererek rahatlar.

5. Duygularının farkında değiller.

5. Duygularının farkında değiller.

Tek seferde birden fazla duygu yaşamak mümkündür, fakat duygusal zekası düşük kişiler sadece en baskın duygunun farkına varır.

Mesela trafikte bir başkasının hatası yüzünden kıl payı kazayı atlatmalarının ardından 'sinirli' hissettiklerini söylerler, ancak aynı zamanda korkmuşlardır. 

Duygusal zekası yüksek insanların öz bilinci açıktır ve ne hissettiklerine, niçin hissettiklerine hakimlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Duygularını körü körüne takip ederler.

6. Duygularını körü körüne takip ederler.

Düşük duygusal zekanın bir diğer bariz semptomu ise her zaman duyguların kendilerini kontrol etmelerine izin vermektir.

Duygularımız çoğu zaman bize faydalı bilgiler verir: Yangın alarmı çaldığında korku hissinin devreye girmesi gibi. Ancak bazen bizi yanlış da yönlendirebilirler: Partnerimiz bir hatamızı söyleyip düzeltmemizi istediğinde sinirlenmemiz gibi. 

Duygusal zekası yüksek insanlar duygularını dinler, ancak kendilerini yönlendirmelerine izin vermezler. Duygularımıza az değer vermek de çok değer vermek de tehlikeli olabilir.

7. Her zaman mutluymuş gibi davranırlar.

7. Her zaman mutluymuş gibi davranırlar.

Sürekli hiçbir şeyin keyfini kaçırmadığından ve mutlu olduklarından bahsetmek de bir düşük EQ belirtisidir. 

Bunun sebebi kendi duygularını iyi anlayamamalarından kaynaklanır. Düşük duygusal zekaya sahip insanlar hep hislerini inkar ederek yaşar ve diğer doğal duygularını kabullenmezler. 

Bazen her şeye rağmen mutlu kalmak da güzeldir, ancak yarı geldiğinde duygularımızı yaşamaya hakkımız olduğunu unutmayalım. 💙

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
8
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın