Görüş Bildir
Haberler
"Sessiz Borderline" da Deniyor: Borderline Kişilik Bozukluğunun Gizli Semptomları

"Sessiz Borderline" da Deniyor: Borderline Kişilik Bozukluğunun Gizli Semptomları

Effy
26.06.2022 - 08:50

Hayatımızı bazen biz farkında olmadan dahi etkileyen mental hastalıklar, çoğu zaman bir uzman görüşü olmadan tanı konulması zor olabiliyor. Peki, bizim kendimizde dikkate almamız gereken semptomlar neler? Borderline kişilik bozukluğunun zararsız gibi görünen ama hayatımızı sabote eden semptomlarını sıraladık. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sürekli çok düşünmek ve analiz etmek.

1. Sürekli çok düşünmek ve analiz etmek.

'Overthinking' terimini elbet duymuşsunuzdur. Bu aşırı düşünmeye olan obsesyon genelde çoğu zaman toksik, zalim ve düşüncesiz ev ortamlarında büyüyen yetişkinlerin çocukluğunda başlar.

En ufak hareketi, tepkiyi aşırı düşünmenin ve analiz etmenin kişinin zihnini yormasının yanı sıra sosyal ilişkilerini de etkiler. Ayrıca aşırı düşünme kişiyi spontane ve tehlikeli adımlar atmaya, kendisini sabote etmeye yol açabilir.

2. Meydan okumak ve test etmek.

2. Meydan okumak ve test etmek.

Borderline kişilik bozukluğundan mustarip olan insanlar, hayatındaki insanları onları terk edip etmeyeceklerini görmek için test etmeye eğilimlidir.

Borderline kişilik bozukluğu yaşayan biriyle ne kadar yakınlaşırsanız, her adımda sizleri daha çok zorlayacak ve test edecektir. Sürekli onları mutlu etmeye çalışırsınız fakat onların terk edilme korkusu her şeyi zorlaştırır. Siz onun için uğraşırken sizleri kendilerinden uzaklaştırmaya da eğilimlilerdir.

3. Sürekli şüphelerinin giderilmesine ihtiyaç duymak.

3. Sürekli şüphelerinin giderilmesine ihtiyaç duymak.

Sürekli şüphe ve endişelerinin giderilmesine ihtiyaç duyarak sevildiklerinin hatırlatılmasını istemek, düşük özgüven, eksik öz kimlik ve kendine değer vermemek ile ilişkilendirilir. 

Sürekli dışarıdan onay alma ve sevgi görme ihtiyacı toksik bir döngü oluşturur çünkü başkalarının düşünceleri olmadan hayata devam etmek zor hale gelir. Bipolar kişilik bozukluğunun kaynağında çoğu zaman suçluluk ve utanç hissi yattığı için dışarıdan gelen onay, bu rahatsızlıktan mustarip olan insanlar için çok önemli olabiliyor.

4. Kendi kendini sabote etmek.

4. Kendi kendini sabote etmek.

Kendi kendini sabote etmek Bipolar kişilik bozukluğundan mustarip insanlar arasında yaygın bir durumdur. Dürtü ile hareket etme sonucunda düşüncesizce alınan kararlar ve yapılan hareketler kişinin kendisini istemediği bir duruma sokması ile sonuçlanır.

Çoğu zaman iyi sonuçlanacak ilişkileri kendilerini yürümeyeceğine inanarak sonlandırırlar veya iyi bir iş fırsatını geri çevirirler.

5. Ruh halinin çalkantılı olması.

5. Ruh halinin çalkantılı olması.

Dengesiz duygular ve çalkantılı ruh hali de Borderline kişilik bozukluğunun en göze çarpan semptomlarından biridir.

Bir an çok mutluyken, ikinci dakika çok üzgün hissedebilirler. İnsanların önemsemediği küçük şeyler, onların tüm gününü mahvedebilir. Ruh halleri adeta bir fırtına gibidir; fazlasıyla güçlü ve yoğundur. Ancak yine de çabuk da geçebilir. En az birkaç dakika, en fazla birkaç saat sürer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kronik "boşluk" hissi yaşamak.

6. Kronik "boşluk" hissi yaşamak.

Borderline kişilik bozukluğundan mustarip çoğu kişi ne kadar boş hissettiklerinden yakınır, bahsederler. Bazen adeta bir 'hiç' gibi hissettiklerini, hatta birer 'hayalet' gibi hissettiklerini anlatırlar.

Bu boşluğu gidermek için yapılan çoğu şey ise genelde o hissi kovmak için yeterli olmayabilir.

7. Öfke patlamaları yaşamak.

7. Öfke patlamaları yaşamak.

Yoğun öfke ve kısa süreli ataklar ile başa çıkarlar. Ayrıca sinirlendiklerinde kontrol etmek oldukça zordur. Bağırırlar, bir şeyleri kırarlar, ya da adeta öfke tarafından sindirilirler. 

Öfkelerini her zaman dışarı yansıtmayabilirler. Çoğu zaman yalnızca kendilerine öfkeli olurlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
regina phalange

Bipolar bir kişilik bozukluğu değil duygudurum bozukluğudur. Başlıkla içerik bambaşka. İnsanları bilgilendirmek güzel ama ruh sağlığı gibi önemli bir konuda ... Devamını Gör

Minik Panda

borderline ve bipolar ayrı şeyler, başlığı yeniden oku

Uyuşuk adam

O kadar genel şeyler yazıyorsunuz ki herkes kendisinde böyle bir hastalık olduğunu düşünüyor…

Minik Panda

onediodan kendine teşhis koymaya çalışıyorsa sıkıntı :D

sevgi

Böyle çirkin ve tuhaf özellikler de hep bende bulunuyor aq nasıl kurtuluruz bunlardan?