Görüş Bildir
Haberler
Korunma, Kendini Hazır Hissetme ve Dahası: İlk Cinsel Deneyim Öncesi Bilmeniz Gerekenleri Seksologdan Öğrenin!

Korunma, Kendini Hazır Hissetme ve Dahası: İlk Cinsel Deneyim Öncesi Bilmeniz Gerekenleri Seksologdan Öğrenin!

Mia Zona
06.09.2021 - 14:22

Toplumumuzda hala büyük bir tabu olan cinsellik konusu, konuşulmadığı için büyük hayal kırıklıkları ve yanlışlara yol açabiliyor. İnsanlar ilk cinsel deneyimleri öncesinde büyük korkular yaşayıp cinsellikten uzaklaşabiliyor. Bunun önüne geçmek için ilk cinsel ilişki öncesi hazırlık sürecini doğru bir şekilde bilmek gerekiyor…

Kaynak: Rayka Kumru

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de cinsellik eğitimi yaygın olmadığı için birçok kişi cinselliği tamamen bilgisiz bir şekilde yaşıyor.

Türkiye’de cinsellik eğitimi yaygın olmadığı için birçok kişi cinselliği tamamen bilgisiz bir şekilde yaşıyor.

Şanslıyız ki artık YouTube’da aradığımız her şeyi bulabiliyoruz. Seksolog Rayka Kumru da YouTube’da kanal açıp insanları bilgilendirmeye çalışan incilerden biri. Cinsellik hakkında ondan öğrenebileceğiniz onlarca şey var. Bugünkü konumuz ise ilk cinsel ilişki öncesi hazırlık!

İlk olarak cinsel bir paylaşımın o ilişki ve iki taraf için ne anlama geldiği açıkça konuşulmalı.

Kimilerine göre cinsellik fazla anlam yüklenilmeyecek bir eylem olsa da kimileri içinse o ilişkinin evliliğe doğru gittiğinin göstergesidir. Bu nedenle cinsel paylaşımdan önce bunları açık bir şekilde konuşmak iki tarafı da daha güvende hissettirecektir.

İlk cinsel deneyim öncesi ne kadar fazla bilgi edinilir ve partnerle konuşulursa, deneyimlenecek şeyin olumlu olma ihtimali de o kadar artar.

Hiç bilmediğiniz bir şeyle karşılaştığınızda nasıl tepki vereceğinizi doğal olarak önceden bilemezsiniz. Burada cinsellik eğitiminin de önemi ortaya çıkıyor. Edinebildiğiniz kadar fazla bilgi edinerek olası olumsuz veya rahatsız edici durumları bir nebze de olsa ortadan kaldırabilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta da ilk cinsel ilişkiye hazır olduğunu anlamak…

Partnerin veya arkadaşlarının baskısı altında hissetmeden, cinselliği bir başkasıyla deneyimlemek konusunda heyecan ve gönül rahatlığı duyuyorsan hazırsın denebilir.

Unutmamak gereken bir nokta bulunuyor; ister giyinik ol, ister çıplak… Cinsel ilişkiye girmekten vazgeçebilirsin!

‘Beni buraya kadar getirdi artık hayır diyemem’ veya ‘Kıyafetlerimizi çıkardık, bundan sonra dönüş yok’ gibi düşüncelere kapılmamak gerekiyor. Hangi aşamada olunursa olunsun emin olmadığını hissedersen kararını değiştirebilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Partnerlerden birinin daha tecrübeli veya iki tarafın da tecrübesiz olmasının bir önemi bulunmuyor.

Partneriniz tecrübeli diye ondan çekinmeniz gerekmiyor. Çünkü tecrübeli olmak her zaman olumlu bir şey anlamına gelmiyor. Partnerinizle doğru ve açık bir şekilde iletişim kurduğunuz takdirde ilk cinsel birliktelik de olumlu bir deneyime dönüşebilir.

İlk ilişkiden önce alkol veya sakinleştirici şeyler tüketmek pek de sağlıklı görülmüyor.

Bunun sebebi, alkol etkisindeyken bireylerin karar verme mekanizmalarının rahatlaması. Bu da normal bir zamanda yapılmasına onay vermeyeceğimiz bir şeyi o an yapmamız anlamına gelebilir. Ayrıca alkolün etkisiyle bedeninin kontrolünü tam anlamıyla sağlayamayabilirsin. Bu yaşandığında ilk deneyimin olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir, cinsellikle bağdaştırdığın korkular geliştirebilirsin.

Cinsel ilişkiden önce korku yaşamak çok doğal. Bu korkuları yenmenin çözümü de partnerinizle konuşmak!

Partnerinizle açık bir iletişim sağladığınızda korkularınızın büyük bir çoğunluğu çözülecektir. Burada önemli olan partnerinizle birbirinize karşı duyduğunuz saygı ve güven. Ancak hiçbir şey korkularınızı yenmenizi sağlayamıyor ve uzun süreli bir problem söz konusuysa, psikolojik destek alabilirsiniz.

Partnerle korunma yöntemlerini konuşmakta da büyük fayda var.

Partnerle korunma yöntemlerini konuşmakta da büyük fayda var.

Sadece korunma yöntemleri hakkında bilgi edinmek değil, korunma yöntemine karar vermek de önem taşıyor. İlişkiniz ve sizin için en uygun korunma yöntemine birlikte konuşarak karar verebilirsiniz. Tüm bunlara dikkat ederek, kendinizi hazır hissettiğinizde olumlu bir ilk cinsel ilişki deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
4
4
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın