Görüş Bildir
Haberler
Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Birbirinden Lezzetli ve Etkili Bu Besinleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Birbirinden Lezzetli ve Etkili Bu Besinleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Özlem Taner
10.03.2023 - 07:24

Kanda pek çok madde bulunmaktadır. Bu maddeler vücut fonksiyonlarının çalışması ve hücrelerin yenilenmesi için hayati önem taşır. Yaşam için önemli olan maddelerden biri de kolesteroldür. Kanda doğal şekilde bulunan ve mum kıvamında olan kolesterol iki türdedir ve insan sağlığı için önemlidir. İyi kolesterol ve kötü kolesterol olmak üzere incelenir. İşte karşınızda kolesterolü düşüren besinler 👇

1. Avokado

1. Avokado

Özellikle son yıllarda giderek popüler hale gelen avokado, kötü kolesterolü düşürmek için şahane bir seçenektir. Avokado; tekli, doymamış yağ asitleri ve besleyici özellikleri sayesinde kötü kolesterolün düşmesine lezzetli bir şekilde yardımcı olur. Avokadoyu sos ya da salata gibi tüketebilir, kötü kolesterolün düşmesini sağlayabilirsiniz.

2. Yulaf

2. Yulaf

Birçok insan tarafından lezzeti pek de kabul görmeyen yulaf, aslında herkesin tüketmesi gereken, faydalı özellikler taşıyor. Mükemmel bir lif kaynağı olan yulafı yoğurt ya da meyvelerle süsleyerek düzenli olarak tükettiğinizde kolesterolünüzün düşmesini sağlayabilir, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları riskini kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.

3. Balık

3. Balık

Kötü kolesterolden kurtulmak denince balıklardan yardım almamak olmaz! Balık, kolesterolün en etkili düşmanı olan omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğundan kötü kolesterolün dengelenmesini ve daha sağlıklı damarlara sahip olmanızı sağlar.

4. Fındık

4. Fındık

En leziz ve keyifli atıştırmalıklardan biri olan nefis fındıklar ile kolesterol sorununuzdan kurtulabilmeniz mümkündür. Doymuş yağ asitleri ve E vitamini açısından oldukça zengin olan fındıkları düzenli olarak tüketerek kolesterol seviyenizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

5. Zeytin

5. Zeytin

Genel olarak kahvaltılarda tercih edilen zeytin çeşitleri, düzenli olarak tüketildiğinde kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan en iyi besinlerden biridir. Yapılan birçok araştırmada LDL kolesterolünün yeşil ya da siyah zeytin tüketimi ile sağlanan bitkisel sterol alımı sayesinde %15 kadar düştüğü gözlemlenmiştir.

6. Patlıcan

6. Patlıcan

Patlıcan lif açısından oldukça zengin bir sebzedir. 100 gram patlıcanda 3 gram lif bulunur. Lif kandaki kolesterol seviyesinin iyileşmesine yardımcı olur ve aynı zamanda kolesterol riskini de azaltır. Patlıcan kalp hastalıkları, felç, obezite ve tip 2 diyabet riskini de azaltır.

7. Elma

7. Elma

Yapılan klinik araştırmalarda günde 2 adet meyve yemenin LDL ve trigliserid seviyelerinde iyileşme sağladığı gözlemlenmiştir. Ortalama boyutta bir elma 3 ila 7 gram arasında lif içerir. Lifin kolesterol üzerindeki olumlu etkisinin yanı sıra elma içerisinde kolesterol seviyesini iyileştirmesi ile bilinen polifenoller de yer alır.

8. Bamya

8. Bamya

Bamya sıcak iklimde yetişen, oldukça lezzetli bir sebze olmasının yanı sıra kolesterol düşürmesi ile de bilinir. Bamyanın içerisinde yer alan müsilaj adlı bir jel, sindirim sırasında kolesterolün bağırsaklar aracılığı ile atılmasına yardımcı olur.

9. Sarımsak

9. Sarımsak

Seveni de sevmeyeni de çok olan sarımsak, sağlık açısından oldukça değerli bir bitkidir. Sarımsak tüketiminin sayısız faydasından birisi de kolesterol iyileştirmek açısından etkili olduğudur.

10. Bitter çikolata

10. Bitter çikolata

Bitter çikolatanın içeriğinde bulunan kakao, flavonoid içermektedir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği olan bitter çikolatanın kan basıncını azalttığı, LDL seviyesini düşürdüğü ve HDL seviyesini yükselttiği bilinmektedir. Ancak doymuş yağ ve şeker oranı yüksek olan bitter çikolataların bu etkiyi sağlamayacağının da unutulmaması gerekir.

11. Baklagiller

11. Baklagiller

Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.

12. Yeşil çay

12. Yeşil çay

Kolesterol seviyesi yüksek olan kişiler için etkili olan yeşil çay, gün içinde yükselen kolesterolü düşürmede oldukça başarılı. Bağırsakları temizleyen ve ödem atan bir bitki çayı olarak tercih edilebilir. Yeşil çayda bulunan antioksidan maddeler sayesinde, kötü kolesterolün kana karışması önlenmektedir.

13. Yaban mersini

13. Yaban mersini

Yaban mersini karaciğer fonksiyonlarını destekliyor. Karaciğer desteklenince kolesterol vücuttan çok daha kolay atılıyor. İster taze, ister dondurulmuş, ister kurutulmuş; üç halinden de aynı faydaları alabilirsiniz.

14. Ceviz

14. Ceviz

Cevizi bir bardak suda bekletip birkaç saat sonra içmek, vücut sağlığınız için önemli olacaktır. Cevizde bulunan sağlıklı yağ kalbinizi korur ve kolesterolün yükselmesini önler. Ceviz suyu pek çok uzman tarafından önerilen sağlıklı bir içecek olarak bilinmektedir.

15. Mevsiminde meyve ve sebze

15. Mevsiminde meyve ve sebze

Sebze ve meyve her yaştan insan için sağlıklı bir bedenin sırrı olmaktadır. Uzmanlar sebze meyvenin sağlıklı bir beslenme yolunda muhakkak yer almasını önerir. Bağışıklık sistemi ve metabolizmanın daha iyi çalışmasını sebze ve meyveler destekler. Taze sebze ve meyve tüketerek kötü kolesterol seviyesini düşürebilirsiniz. Yükselen kolesterol seviyesini düşürmek için öğünlerinize salata; tatlı saatlerinize ise meyve eklemek sağlıklı bir seçim olacaktır.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın