Görüş Bildir
Haberler
Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
06.12.2021 - 11:01

Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde de görülen kızamık, yüzden sonra vücudun farklı bölgelerine yayılan kırmızı döküntülere sebep olur. Kızamık, morbilli virüsü adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Enfekte olan kişi ile birebir temas olunmasa bile aynı ortamda bulunulduğunda kolayca bulaşabilir. Hastalığın tedavisi şikayetlere yönelik bir biçimde ilerlemektedir. Kızamık nedir? Belirtileri ve tedavisi… İşte hayatınızda en az bir kere yaşayabileceğiniz bir hastalık olan kızamığa dair her şey!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kızamık dünyada yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardandır. İlkbahar ve kış aylarında sık görülen kızamık, bağışıklık sistemini fazladan etkilediğinden vücut direncinde problemlere neden olur. Hasta kişiler döküntüden 4 gün önce hastalığı bulaştırabilirler. Yüzde ve vücutta meydana gelen kırmızı döküntüler, bazen de yanak içinde ya da saç çizgisinde görülebilir. Döküntülerde artarken vücudun ateş seviyesinden artış görülür. Kızamık tedavisinde sıvı alımı oldukça önemli olup, kişiden kişiye farklı bir tedavi gerekir. Peki, kızamık nedir? İşte kızamık belirtileri ve tedavisi…

Kızamık Nedir?

Kızamık Nedir?

Kızamık virüs yolu ile özellikle çocuklarda görülen bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Vücut direncini düşmesine yol açtığından çocuklarda halsizliğe neden olur. Aşı yaptırmamış bireylerde de görülebilen kızamık rahatsızlığında döküntüler gövdede de bir arada görülür ancak kol ve bacaklarda lezyonlar farklı yayılımlara sahiptir. 

Kızamığın neden olduğu virüs, paramyxoviridae grubunda yer alan rubelo virüsüdür. Yerleşim yeri insan bedenidir. Hastalığa yakalanan kişinin hapşırması, öksürmesi ya da direk hasta ile temasta bulunulması bulaşmaya sebep olur.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık; öksürük, hapşırık, burun akıntısı ve yüksek ateş gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer belirtiler gösterir. Hastalığın 4-8. günleri arasında lezyonlar vücutta görünür hal alır. Döküntüler ilk etapta kulak arkası ve enseden başlayarak gövdeye ardından kol ve bacaklara ilerler. Döküntüler etkisini ortalama 4 gün gösterir. Soyulmalar ile başlayan döküntüler giderek soluklaşmaya başlar. Kızamık bazen de ağız içerisinde gri renkli lekelere neden olabilir. Yüksek ateş 5 günden fazla sürdüğünde orta kulak iltihabı veya zatürre gibi hastalıklar meydana gelebilir. Öyle ki neredeyse hastaların %30’unda bu gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kızamık hastalığı olan çocuk ya da yetişkinlerde ortaya çıkan şikayetler ağrı kesici ilaçlar ve bol sıvı alımı ile kontrol altına alınabilir. Kesin bir tedavi olmamasının yanı sıra hasta bol bol dinlemelidir. Eğer uygun görülürse ağrı kesici ilaçlar ve öksürük şurupları da reçete edilebilir. Hastalığın rahatsız edici belirtilerinden olan boğaz ağrısı ve öksürük için hava yollarını rahatlatmak adına nemlendirici kullanımı fayda sağlayacaktır. Olası bir kulak enfeksiyonu veya zatürre durumunda antibiyotik fayda sağlar. Bunun dışında antibiyotik kullanımını doktorlar önermemektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın