Görüş Bildir
Haberler
Kırgız Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Kırgızistan Rehberi

Kırgız Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Kırgızistan Rehberi

Özge Tepe
13.08.2023 - 06:00

Genellikle Asya'nın İsviçre'si olarak bilinen Kırgızistan, kendi gelenek ve göreneklerine sahip eşsiz bir ülke. Komşuları Kazakistan ve Özbekistan ile karşılaştırıldığında Kırgızistan oldukça canlı bir yapıya sahip. Manzaraları ve nefes kesici havasıyla bilinen bu güzel ülkenin arkasında büyük bir tarih de var. Müslüman bir Türk halkı olan Kırgızlar, nüfus içerisinde dörtte üç paya sahip. 

Eşsiz bir tarihe sahip Kırgızistan hakkında merak edilen bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.

İşte Kırgızistan hakkında tüm merak edilenler:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırgızistan Hakkında Genel Bilgiler

Kırgızistan Hakkında Genel Bilgiler

Kuzeybatı ve kuzeyde Kazakistan, doğuda ve güneyde Çin, güneyde ve batıda Tacikistan ve Özbekistan ile çevrili Orta Asla ülkesi Kırgızistan, kendi gelenek ve göreneklerine sahip eşsiz bir ülkedir.

Kırgızistan'ın sınırlarının çoğu dağ sırtları boyunca uzanır. Başkenti Bişkek olan Kırgızistan, doğal manzaraları ve nefes kesici havasıyla bilinir. Kırgızlar, Müslüman bir Türk halkıdır. Bu etnik grup, nüfusun dörtte üçünü oluşturur.

Kırgızların şimdiki Kırgızistan'daki tarihi en azından 17. yüzyıla kadar uzanıyor.

Kırgızistan hakkında önemli birkaç bilgi:

  • Başkenti: Bişkek

  • Resmi Diller: Kırgızca, Rusça

  • Nüfusu: (2023 tahmini) 6.916.000

  • Para Birimi: Som

Kırgızistan'ın Tarihi

Kırgızistan'ın Tarihi

Kırgızistan aslen MÖ 201'de Türk kökenli göçebe insanlar tarafından yerleştirildi. 12. yüzyılda İslam, bölgedeki birincil din haline geldi. 15. ve 16. yüzyıllarda Kırgız halkı, bugünkü Kırgız Cumhuriyeti'nin büyük bir bölümüne yerleşti.

1876'da Kırgızistan, Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. Birçok Kırgız Çin'e, Pamir dağlarına veya Afganistan'a göç etti. Rus İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Sovyetler Birliği devraldı. 

1991'de Kırgızistan tamamen bağımsız bir ülke oldu. İlk cumhurbaşkanı, ülkeyi 15 yıl yöneten Askar Akayev'di. 2005 yılında görevden alındı. O zamandan beri ülke bir huzursuzluk alanı oldu.

Coğrafi Açıdan Kırgızistan

Coğrafi Açıdan Kırgızistan

Kırgızistan her şeyden önce dağlık bir ülkedir. Doğu ucunda, Çin'in Sinkiang kentindeki Uygur Özerk Bölgesi'nin yanında yükselir. Zafer (Pobedy) Zirvesi 7.439 metre ile Kırgızistan'ın en yüksek zirvesidir.

Kırgızistan; Kuzeybatı ve kuzeyde Kazakistan, doğuda ve güneyde Çin, güneyde ve batıda Tacikistan ve Özbekistan ile çevrilidir.

Kırgızistan'ın İklimi

Kırgızistan'ın İklimi

Kırgızistan'ın okyanuslara olan uzaklığı ve ovaların keskin yüksekliği klimini güçlü bir şekilde etkiler. Kırgızistan'ı kuzey, batı ve güneydoğuda çevreleyen çöller ve ovalar, dağlık iç kesimlerinin iklimi ve manzarasıyla kontrastı daha da çarpıcı hale getiriyor. 

Ülkenin batıya ve kuzeye bakan yamaçlarının aldığı yağış miktarı yükseklikleri ile birlikte artmaktadır. Vadiler, ortalama Temmuz sıcaklığı 28 derece olan sıcak ve kuru yazlara sahiptir. 

Ocak ayında ortalama sıcaklık -18 derecedir. Yıllık yağış, doğu Tien Shan'da 180 mm ile Kırgız ve Fergana sıradağlarında 760 ila 1.000 mm arasında değişir.

Kırgızistan'ın Ekonomisi

Kırgızistan'ın Ekonomisi

Kırgızistan halkı geleneksel olarak hayvancılık yapmış ve çiftçilikle uğraşmıştır. 20. yüzyılın sonlarında cumhuriyet, demir dışı metaller, özellikle antimon ve cıva cevherleri için bir kaynak ve makine, hafif sanayi ürünleri, hidroelektrik enerji ve gıda ürünleri üreticisi haline geldi.

Altın madenciliğinin önemi arttı ve Kırgızistan önemli kömür rezervlerine ve bazı petrol ve doğal gaz yataklarına sahip. Hidroelektrik enerji, ülkenin elektrik enerjisinin dörtte üçünden fazlasını sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırgızistan'ın Nüfusu

Kırgızistan'ın Nüfusu

Eskiden yaylacı (göçebe) bir halk olan Kırgızlar, Sovyet rejimi tarafından kolektifleştirilmiş tarıma yerleştirildi. 

Kırgızların yanı sıra, ülke nüfusu azınlıkları da içeriyor:

  • Ruslar

  • Özbekler

  • Ukraynalılar

  • Almanlar

  • Tatarlar

  • Kazaklar

  • Uygurlar

  • Tacikler

Nüfus üzerinde önemli paya sahip etnik gruplardan birkaçıdır.

Nüfusun yaklaşık dörtte üçü Kırgız, yedide biri ise Özbek'tir. Diğer etnik gruplar, nüfusun geri kalan sekizde birini oluşturuyor.

Kırgızistan nüfusu 2023 yılında tahmini olarak 6.916.000 kişidir.

Kırgızistan'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Kırgızistan'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam
gezebildiginkadar.com

Dil

Kırgızistan'da, Kırgızlara ait özel bir dil konuşulur: Kırgızca. Büyük bir azınlık da Özbekçe konuşur. Rusça da konuşulmaktadır ve hem Kırgızca hem de Rusça'ya resmi dil statüsü verilmiştir.

Din

İslam, buradaki en yaygın dindir. Nüfusun %90'ı müslümandır. Müslümanların büyük çoğunluğu Hanefi mezhebine bağlı olarak Sünnidir.

Kültürel Yaşam

Kırgızistan'ın bir televizyon ağı, geniş radyo yayını, sinemaları ve tiyatroları vardır. Kırgız kültürel hayatı, bölgenin zengin sözlü edebiyat geleneğinden modern bir edebi dilin gelişmesinden ve Arap alfabesi kullanımından büyük ölçüde etkilenmiştir.

Kırgızistan'da Gezilecek Yerler

Kırgızistan'da Gezilecek Yerler
  • Ala-Arça Milli Parkı

  • Ala Too Square

  • Issık Göl

  • Burana Kulesi

  • Rukh Ordo

  • Panfilov Parkı

  • Dungan Cami

Kırgızistan'a Nasıl Gidilir?

Kırgızistan'a Nasıl Gidilir?

Kırgızistan'daki Bişkek Havalimanı ve Oş Havalimanına Türkiye'den hem direkt hem de aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Bu uçuşlar ile Kırgızistan'a ulaşabilirsiniz.

Kırgızistan ve Türkiye arasında iki ülke vatandaşları 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın