Görüş Bildir
Haberler
Karizmatik Duruşlarıyla Siyasete Damgasını Vuran 10 First Lady

Karizmatik Duruşlarıyla Siyasete Damgasını Vuran 10 First Lady

Pınar
19.06.2015 - 10:59 Son Güncelleme: 19.06.2015 - 18:05

1. Peristera Baziana

1. Peristera Baziana
  • Ocak 2015'te Yunanistan başbakanı seçilen Aleksis Çipras'ın eşi olan Peristera Baziana, sol siyasetten gelen bir kadın. Çipras ile lise yıllarında tanıştıklarından beri beraber olan çiftin resmi nikahları yok. Baziana, Atina Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi ve aynı zamanda 2 erkek çocuk annesi. 

  • Baziana'nın güçlü duruşu, son zamanlarda kulaktan kulağa yayılan bir duyumla da iyice pekişti. Çipras'ın IMF ile anlaşması durumunda Baziana'nın onu terk etmesinden korktuğu haberi dünyaya yayıldı. İkisi de sol hareketten gelen çiftin arasında böyle bir anlaşmazlığın doğma ihtimali de mantıklı gelmiyor değil. Gençlik yıllarındayken Komünist Parti üyesi olan çiftin beraberlikleri de siyasetin tam kalbinde yaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Michelle Obama

2. Michelle Obama
  • Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama'nın eşi olan Michelle Obama, başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiş. Chicago'da doğduktan sonra üstün zekalılar okulunda eğitim gördü; sonrasında ise dünyaca ünlü Princeton Üniversitesi'nden ve Harvard Hukuk Okulu'ndan mezun oldu. 

  • First Lady'liğin ilk yıllarında Beyaz Saray'ın bahçesinde sebze yetiştirip Amerikalı çocukları spor ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmekle ilgilenen first lady artık güncel siyasetle de ilgileniyor. Kentlerdeki suç oranları ve bireysel silahlanma sonucu artan cinayetlerle de yakında ilgilenen Obama, silah satışları konusundaki yasalar ve gençlerin suça yönelmeleri hakkında detaylı çalışmalar yapıyor. Bir erkeğin eşi olarak gözükmek Obama için asla yeterli değil; hukukçu kimliği ile ABD yasalarıyla yakından ilgileniyor.

3. Semra Özal

3. Semra Özal
  • Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi olan Semra Özal, Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde sekreter olarak çalışırken eşiyle tanıştı. 3 çocuk annesi olan Semra Özal, Türkiye siyasi tarihine bakıldığında akla ilk gelen first lady'lerden. 

  • Her daim siyasetle iç içe olan Semra Özal, ANAP iktidarı sırasında siyasetçilerin eşleriyle birlikte Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı'nı başkanlığı yaptı. 1991-1992 arasında ise Anavatan Partisi İstanbul il teşkilatı başkanlığını da yürüttü. Eğlenceye ve lükse olan düşkünlüğü ve karizmatik duruşuyla akıllara yer etti.

4. Hillary Clinton

4. Hillary Clinton
  • ABD'nin 42. Devlet Başkanı Bill Clinton ile evli olan Hillary Clinton, 1993-2001 yılları arasında ABD'nin First Lady'siydi. Üniversiteye siyaset eğitimi ile başlayan Clinton daha sonra dünyanın en iyi üniversitelerinden olan Yale Üniversitesi'nde hukuk eğitimi görmüş. Çocuk haklarından, göçmen haklarına, fakirlere hukuksal destek sağlayan projelerden, eğitim hakkına kadar birçok konuda çalışmış bir kadın. 

  • First Lady olduğu dönemde tarihe kadın hakları konusunda olan sağlam tutumuyla geçmiştir. Eşiyle olaylı boşanmasının ardından da asla siyasetten kopmamış ve 2008 ABD Başkanlık Seçimleri'ne aday oldu; Barack Obama'yla başbaşa yürüttüğü seçimden mağlup ayrılsa da ABD tarihinde başkanlığa en çok yaklaşmış kadın oldu. Şu an ise ABD Dış İşleri Bakanı olarak görev yapmaya devam ediyor.

5. Peng Liyuan

5. Peng Liyuan
  • 2012 itibarı ile Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi'nin genel sekreteri olan Şi Cinping'in eşi olan Peng Liyuan, 1980 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na katılmış bir kadın. Aslında kariyeri sıradan bir asker olarak başlamış fakat muhteşem sesiyle ordu içerisinde dikkat çekmiş ve şöhret kazanmış. 

  • Ülkenin en popüler şarkıcılarından biri haline gelen Liyuan, daha sonra Şi Cinping ile tanışıp evlenmiş. Eşinin lider oluşunu arka plana atan Liyuan, 'eve geldiğinde bir lider değil, yalnızca benim eşim' diyerek güçlü bir kadın duruşu da sergiledi.

6. Chantal Biya

6. Chantal Biya
  • Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya'nın eşi olan Chantal Biya, kendi ailesinin siyaset içerisindeki konumundan ötürü her zaman devlet işleriyle iç içeydi. Hatta Chantal Biya'nın annesi 2007 yerel seçimlerinde Bangou'nun belediye başkanı seçildi. 

  • Chantal Biya, kurduğu oluşumlar ve yardımlaşma örgütleriyle tanınan bir kadın. AIDS hastaları ve Afrika halkı için birçok gönüllü faaliyetin başında yer alıyor. Kendisi, siyasi tarihe ise dikkat çekici saçları ve egzotik kıyafetleriyle damgasını vurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Queen Rania

7. Queen Rania
  • Ürdün Kralı II. Abdullah'ın eşi ve Ürdün kraliçesi olan Rania, aslen Filistinli bir ailenin çocuğu. Kahire Amerikan Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Citibank ve Apple şirketlerinde çalıştı. Kendisi, Arap Dünyası'nın ilerici bir sesi olarak tanınıyor. 

  • Siyasete ise asla uzak kalmayan kraliçe, özellikle kadın hakları, kamu sağlığı, çocuk hakları ve eğitim konusunda yoğun çalışmalar içerisinde yer alıyor. Forbes dergisinin hazırladığı 'Dünyanın En Güçlü 100 Kadını' listesinin de 80. sırasında yer alarak tarihe geçti.

8. Rahşan Ecevit

8. Rahşan Ecevit
  • Rahşan Ecevit, Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından Bülent Ecevit'in eşidir. Rahşan Ecevit sadece bir first lady kimliği taşımıyor. Kendisi Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanıdır. Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunu olan Rahşan Ecevit, aynı zamanda edebiyata olan merakıyla 'Pülümür'de Aşk' isimli romanı yayınlanmış bir yazardır da. 

  • Kurucusu olduğu DSP'den 2009 yılında istifa etti; daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP'ye destek verdiğini açıkladı. Hayatı boyunca siyasetin kalbinde olan Rahşan Ecevit, Türkiye Siyasi Tarihi'ne de 2000 yılında çıkardığı devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salınma getiren yasayla geçmiştir ve hatta bu yasa da 'Rahşan Affı' olarak anılmakta.

9. Esma Esad

9. Esma Esad
  • Esma Esad, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın eşi ve 3 çocuk annesi. Londra'da dünyaya gelen Esma Esad, aslen Humus'tan gelen bir aileye sahip, Sünni ve Suriyelidir. Dünya çapında tanınmış King's College'den mezun olan Esad, Deutsche Bank grubunda bankacılık kariyeri yapmış. 

  • Daha sonra ise Beşşar Esad ile evlenip First Lady olan Esma Esad, dünya tarafından kadın hakları ve eğitim konusundaki ilerici tutumuyla benimsenmiş ve halkı tarafından da oldukça sevilmiştir. Aynı zamanda İngiltere Vatandaşı olan Esma Esad'a AB tarafından AB ülkerine seyahat yasağı gibi yaptırımlarla gündeme gelmiştir. Elbette bunda Ortadoğu'da ve Suriye'de devam eden savaşın etkisi oldukça büyük.

10. Nancy Reagan

10. Nancy Reagan
  • Eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın eşi olan Nancy Reagan, 8 sene Amerika'nın first lady'liğini yaptı. Smith College'da İngiliz Edebiyatı ve Tiyatro eğitimi alan Reagan, kariyerine sinema dünyasında devam etti. 1940'larda ve 1950'lerde aktristlik yaptı ve hatta bazı filmlerde başrolü üstlendi. 

  • Lükse düşkünlüğü Amerikan halkı tarafından oldukça eleştirilse de uyuşturucu karşıtı kampanyalarda büyük bir azimle çalıştı. Beyaz Saray'ın içinde ABD siyasetine yakından müdahil olan Reagan hakkında eşinin randevularını falcılar yoluyla düzenlediği ile ilgili dedikodular da oldukça çoktu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
2
2
1
1
1