Görüş Bildir
Haberler
Kanla Kurulmuş İmparatorluklar: Medellin ve Cali Kartellerinin Akıllara Durgunluk Veren Mücadelesi!

Kanla Kurulmuş İmparatorluklar: Medellin ve Cali Kartellerinin Akıllara Durgunluk Veren Mücadelesi!

Serngl
09.02.2018 - 02:27

1970’lerin sonunda ABD’ye giren kokainin %70’i Kolombiya’da üretiliyordu. Bu kokainin tümü, Kolombiya'nın kuzeyine hakim Medellin Karteli ve güneyine hakim Cali Karteli tarafından üretilip ABD'ye sokuluyordu. Karteller başta birbirlerinin bölgelerine saygı duyuyor ve birbirlerinin sınırlarını ihmal etmiyorlardı ancak zamanla bu iki kartel arasında kanlı bir iktidar mücadelesi başladı...

Kaynak: https://www.netflix.com/watch/8017767...

Pablo Escobar, 70'lerin ortasında, Carlos Lehder, Luis Ochoa ve Gonzalo Gacha ile güçlerini birleştirip, Kolombiya'nın en kârlı ürünü olan kokaini alıp satmaya başladı ve böylece Medellin Karteli doğmuş oldu.

1982 yılında Pablo Escobar dünyanın en güçlü, en vahşi ve en korkulan suç örgütünün başında yer alıyordu. 80'lerin ortasında Medellin kokainin başkentiydi. Birleşmiş Devletler'e gelen kokainin neredeyse tümünden sorumlu olan Kartel, ülkeye günde 2.500 kilo kokain sokuyordu. Kartel, Bahamalar'ı ABD'ye giden bir basamak olarak görüyordu.

Kartel, kısa sürede ABD'ye Florida üzerinden kokain sokmanın yaratıcı bir yolunu bulmuştu.

Bu iş için Bahamalar'da bir ada satın alan Carlos Lehder, ülke başkanına ayda beş milyon dolar ödüyordu. Kartel, narkotik uçaklarla Kolombiya'daki Karayip ada zincirine kokain gönderiyordu. Kokain, Kolombiya'dan Bahamalar'a uçaklarla geliyor, her hafta sonu oraya Miami'den botlar ve küçük yatlar geliyor ve kokainler onlara yükleniyordu. Uçakların pilotlarını ve kokainleri alıyorlar ve uçağı öylece orada çürümeye bırakıyorlardı.

Bu çürümeye bırakılan uçaklar Kartelin ne kadar kazandığını da gözler önüne seriyordu.

Kartelin ormanda bir kilo kokain üretmesi 1.000 dolara mâl oluyordu. Ulaşım giderleri ise 4.000 dolardı. Bir kilo kokaini 5.000 dolara mal ediyorlardı. 80'lerin ortasında Miami'de bir kilo kokain 80.000 dolardı yani Kartelin günlük kârı, 188.000.000 doları buluyordu. Medellin Karteli, en büyük kokain imparatorluğuydu çünkü kârları milyarlarca doları buluyordu. 80'lerin başında Medellin Karteli, ABD'de çekilen beş çizgi kokainden dördünü sağlıyordu. Luis Ochoa, California ve Florida bağlantılarını kurup, üretim atölyelerini yönetiyordu, Carlos Lehder, dağıtım ayağını yönetiyordu; Karayipler’den aktarma yaparak kokaini California ve Florida'ya dağıtıyordu.

Pablo Escobar ise; 200 kişilik ekibiyle Medellin Kartelinin silahlı gücünü oluşturuyordu.

Kartelin tek bir kokain fabrikasının (Tranquilandia), sekiz uçak pisti, 100 işçilik konutu ve kokain üretmek için 19 laboratuvarı vardı. Adalet Bakanı Bonilla'nın talimatı üzerine yakılan Tranquilandia'da, bir milyar dolarlık kokain ateşe verilmişti. Böylece, üretimin büyüklüğü de gözler önüne serilmişti.

1970 yılında ise diğer bir kartel doğmak üzereydi: Cali Karteli...

ABD'de kokain pazarı hızla büyürken Gilberto ve Miguel Rodriguez Orejuela kardeşler, kokainin fazla kâr sağlayan bir iş olduğunu keşfettiler. Rodriguez kardeşler Miami'ye beton çit kazığı ihraç eden bir şirket aldılar. Her birinde gizli bir kargo vardı. Kardeşler bu çitler sayesinde milyonlarca dolarlık kokain taşıyordu. Büyümek isteyen iki kardeş iki başka tacirle Amerika'daki dağıtım için iş birliği yapmaya karar verdi: Chepe Santacruz ve  Pacho Herrera. Böylece Cali Karteli kurulmuş oldu. Ülkenin en büyük ihracat kaleminin yani kokainin yüzde doksanını tedarik ediyorlardı. Rodriguez kardeşler tahmini olarak yılda yedi milyar dolar kazanıyorlardı.

1980'lerin ortalarında Rodriguez kardeşler ABD'ye endüstriyel miktarda kokain gönderiyordu.

Kullanılmış uçak pazarından aldıkları uçakların içini tonlarca kokainle doldurup, sınır üzerinden uçup, New Mexico'da bir yere indirip, içini boşalttıktan sonra uçağı terk ediyorlardı. Uçak için harcanan miktar, kazanacaklarının yanında hiçbir şey olduğundan, uçakları kolaylıkla bırakıyorlardı. Ancak yeni uyuşturucu ticareti Federallerin radarına yakalanmıştı. Miami'de ne zaman tonlarca mal ele geçirilse Federaller biliyordu ki bu Rodriguez kardeşlerin işiydi.

Federaller onları biliyordu, duyuyordu ancak Rodriguez kardeşleri bir türlü yakalayamıyordu.

Kardeşler büyüyen narkotik imparatorluğunu saklamak için yasal olan paravan şirketler kuruyorlardı. Bankaları vardı ve en büyük futbol takımının sahibiydiler, aynı zamanda 250 eczaneleri vardı. Her gün işlerine 25 milyon dolar yatırıyorlardı. Federaller her ne kadar Karteli takip etmeye çalışsa da başarılı olamıyordu çünkü Gilberto bir dâhiydi. Tam bir strateji uzmanı olan Gilberto, Federalleri daima atlatmayı başarıyordu.

Rodriguez kardeşler artık zirvedeydi.

Her hafta milyon dolarlık Kolombiya kokaini ABD'ye akıyordu. Ancak DEA Medellin Karteline odaklanmış durumdaydı. Medellin Karteli, Cali Kartelinin en büyük rakibiydi. Artık narkotik devleti haline gelen Kolombiya, iki büyük kartel arasında bölünmüştü. Kuzeyde Medellin Karteli, güneyde ise Cali Karteli. Karteller siyasetçiler aracılığıyla polisten orduya her şeyi kontrol ediyordu. Yıllarca çok hassas davranan karteller birbirlerinin bölgelerine saygı duyuyordu. New York, Cali Karteline aitken Los Angeles Medellin Karteline aitti. Miami ve Houston ikisinin de girebildiği şehirlerdi.

Her iki kartelinde kendine ait iş yapma şekilleri vardı.

Escobar'ın iş yapma şekli şiddetti ve o bir narko teröristti. Pablo insanları öldürür, korkutur ve onları tehdit ederdi. Bogota'da patlattığı bombalardan biri onun ülkesine savaş açtığını gösteriyordu. Cali karteli ise gücünü daha ince bir şekilde ortaya koyuyordu. Escobar, bomba yerleştirmenin, tehdidin, adam kaçırmanın güç kazandıracağını düşünüyordu ancak Rodriguez kardeşler farklıydı. Onlar, insanlara para veriyor, onları itibarsızlaştırıyor ve yanlarına çekiyorlardı. Onlar Escobar gibi polisleri öldürüp, sokakları bombalamanın kötü olduğunu düşünüyorlardı.

Gözler Escobar'ın üzerindeyken Rodriguez kardeşler gizliden gizliye DEA'e çaktırmadan işlerini büyütmüşlerdi.

Bu sırada Kolombiya'yı bir şok dalgası vurmuştu. Kolombiya yetkililerinin ABD ile yaptığı suçlu iade anlaşması sonrası Escobar, tüm Kolombiya'ya savaş açtı. Escobar sadece Kolombiya'ya değil, arkadaşları olan Cali Karteline de savaş açmıştı. Escobar ilk olarak, Cali Kartelinin Medellin'deki 20'ye yakın eczanesini ateşe vermişti. Escobar'ın bu hamlesinden sonra karteller arasında bir savaş başlamıştı. Daha sonra bu meseleyi kişiselleştiren Escobar, onları aileleriyle tehdit etmeye başladı. Rodriguez kardeşlerden birini öldürmek için Jardin City'e bir bomba yerleştirmişti ve kardeşlerden birinin çocuğunu üniversitesinden kaçırmaya çalışmıştı. Rodriguez ailesi artık tamamen kuşatma altındaydı.

Bir gün Rodriguez kardeşlere mektupla bir videokaset geldi.

Escobar, Rodriguez kardeşlerin ailesini videoya çekmişti ve kendi sesiyle onları anlatıyordu. Rodriguez'in bütün ailesini takip ettiriyordu ve alenen onları öldürmekle tehdit ediyordu. Rodriguez kardeşler o ana kadar ailelerinin ve kendilerinin görünmez olduğunu sanıyorlardı ancak yanılmışlardı. Artık Cali Beyefendilerinin de Escobar'a karşılık verme zamanı gelmişti. Kardeşler eskiden Kolombiya ordusuna paralı asker sağlayan bir Kolombiyalı Generalin oğluna gittiler. Cali Kartelinin Pablo Escobar ile baş edebilecek güçte askerlere ihtiyacı vardı. Kardeşler Kolombiyalı Generalin oğlu olan Salcedo'yu oluşturulacak ekibin başına getirdiler.

1989'da Salcedo dünyanın her tarafından özel kuvvetlerden toplanmış sert askerleriyle bir araya geldi.

Bağımsız paralı bu askerler gizli bir görev için bir araya geldiler ve kendilerini videoya kaydetmeye başladılar. Bu takım 12 kişiden oluşuyordu, takımda; bir patlayıcı uzmanı, bir doktor ve bir istihbaratçı da vardı. Liderleri paralı asker olan David Tomkins ve ekibi Escobar'ı öldürmek için Rodriguez kardeşlere bir fiyat sundular: Bir milyon dolar. Kardeşler anında, bunun üç dört katını verebileceklerini söyledi. Escobar mutlaka ölmeliydi...

Baş düşmanları Escobar'a suikast düzenleme görevine, "Operasyon Anka" adını verdiler.

İlk olarak ormanda bir eğitim üssü buldular, sonra onlara silah cephanesi verdiler. Kardeşler hiçbir şeyden kaçınmadı ve her türlü silah, el bombası, makineli tabanca ve birçok mühimmat sağladılar. Ancak asıl sorun Escobar'ı bulmaktı. Hükûmet onun peşindeydi, Cali Karteli onun peşindeydi ancak Escobar'ı bulmak neredeyse imkansızdı. Grup planı, Escobar'ın 2832 hektarlık ağır korumalı çiftliği üzerinden yapıyordu. Escobar burada kendisine saldırı olabileceğini asla düşünmüyordu. Paralı askerler bunun üzerine bir plan yaptı: Ona polis ya da asker olarak yaklaşacaklardı. Ellerindeki ABD helikopterinin rengini değiştirerek, onu Kolombiya polisi yeşiline boyayacaklardı.

Ancak askerler iniş yaptıklarında Escobar'ın korumalarının sonuna kadar direneceğini biliyordu.

Takım, kıyafetli düşman provaları yapmaya başlamıştı. Takım eğitimdeyken Cali Karteli bir yandan Escobar'ı bulmaya çalışıyordu. Takım Kolombiya'ya geldikten üç ay sonra Cali Kartelinden bir telefon geldi ve Escobar'ın yerini belirlediklerini söylediler. Takım helikopterleriyle, Escobar'ın ağır korumalı çiftliği Hacienda Napoles'e uçtu. Rodriguez kardeşler ise Cali'den operasyonu dinliyordu. Rodriguez kardeşler sonunda hedeflerine ulaşmak üzereydi. Escobar ölecekti ve onlarda Kolombiya'daki baskın uyuşturucu tacirleri olacaklardı. Ancak takım iki saat uçtuktan sonra çok kötü bir havaya denk gelmişti. Pilot durumu kurtarmaya çalışsa da başarılı olamadı ve helikopter ormanlık alana düştü. Kolombiyalı pilot öldü ve takımdan bazıları ağır derecede yaralandı.

Operasyon Anka başarısız olmuştu...

Operasyon Anka başarısız olmuştu...

Ancak Cali Kartelinin yılmaya niyeti yoktu. Hemen yeni bir plan hazırlıklarına başladılar. Cali Karteli, Kolombiya Devletiyle Escobar'ı bitirmek için bir anlaşma yaptı. Rodriguezler tüm fonlarını, istihbaratlarını ve metaryellerini devlete yardımcı olmak için aktarıyorlardı. Cali Kartelinin istihbarat ağları inanılmazdı. Kardeşler Escobar'ın özel telefon hattına bile sızmayı başarmıştı. 2 Aralık 1993'te Polis Escobar'a yaklaşmıştı. Polisler, Rodriguez kardeşlerin yardımlarıyla Medellin'de Escobar'ın yerini tespit etmeyi başardılar. Polis baskınının ardından Escobar çatıya çıkıp kaçmaya çalışırken polisler tarafından kurşun yağmuruna tuttuldu ve oracıkta öldü. Sonunda Cali Karteli, Kolombiya'nın bir numaralı karteli olmayı başarmıştı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
206
85
33
27
17
14
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alp Eren A.kaya

Baba filminde salozzo der ki cebinde bozuk paralar gibi taşıdığın siyasetçilere yargıçlara ihtiyacım var don corleone... düşman edinmek yerine adam satın als... Devamını Gör

svss2606

cia öldürürdü eninde sonunda

Eray Sivrikaya

amerika çok tehlikeli bir devlet sırf adam milyar dolarlar kazanıyor diye kolombiya ya baskı yaptılar ve adamı sıkıştırdılar en sonunda artık kafasına mı sık... Devamını Gör

Emre Köyce

Netflix- Uyusturucu Baronlari belgeseli 1. bolum Copy paste ama akillica ve emek verilmis icerik ;).